S-a încheiat sezonul 2013-2014 pentru baschetul constănţean de primă divizie, iar semnalele nu sunt deloc bune pentru la anul. Aşa cum vara lui 2013 a fost una plină de incertitudini, BC Farul intrând în competiţie abia în penultima zi permisă de regulament, şi actuala pauză se anunţă una de coşmar, baschetul constănţean fiind, practic, în colaps. „Sărit din schemă” la cluburile care vor primi ajutorul CJC, clubul de pe litoral se află în faţa unei alegeri la fel de dificile ca anul trecut.
25 de eşecuri
Sâmbătă, la Cluj, Farul a făcut unul dintre cele mai bune meciuri din punct de vedere ofensiv, dar tot a înregistrat a 25-a înfrângere din 26 de meciuri, terminând sezonul pe locul 14, ultimul din LNBM. Faţă de obiectivul iniţial, faptul că Farul a câştigat un meci este un veritabil succes, numai că la Constanţa ar trebui să existe un plan pentru performanţă, nu doar pentru a creşte jucători. Din păcate, nici măcar al doilea obiectiv nu pare unul viabil, problemele financiare fiind puse pe tapet de jucătorii care au plecat deja de la Constanţa, acolo unde „nu au existat nici măcar condiţii minime de lucru.
Alexandru Olteanu a fost omul care a insistat ca echipa să participe la competiţie în ciuda protestelor vehemente ale altor cluburi din LNBM, conştiente că o deplasare pe litoral ar fi nu doar inutilă, ci şi costisitoare. În mare, aşa a şi fost, Farul fiind sparring partner pentru majoritatea cluburilor care au descins în Sala Sporturilor sau în Sala Tomis, în mai multe cazuri marinarii preferând să joace la Bucureşti pentru a mai scuti din cheltuieli. Aşa s-au adunat eşecurile, unele umilitoare, cum a fost meciul cu Gaz Metan Mediaş din turul campionatului, iar „proiectul Constanţa” a fost criticat tot mai dur. Olteanu s-a declarat mulţumit de felul în care s-a mişcat echipa sa la finalul sezonului, într-un interviu oferit site-ului de specialitate totalbaschet.ro, el precizând că dacă lotul nu s-ar fi schimbat în iarnă, cu siguranţă Farul ar fi obţinut şi al doilea succes… din 26 de meciuri.
Acum însă, nici măcar această performanţă nu pare să mai fie la îndemâna constănţenilor. Cu un lot din care au făcut parte aproape numai jucători împrumutaţi, BC Farul trebuie s-o ia, din nou, de la zero, iar semnalele nu sunt deloc favorabile. Principalul susţinător al proiectului, Consiliul Local Constanţa, nu mai pare dispus să bage bani într-un proiect falimentar ca imagine, iar sponsorii nu s-au înghesuit nici vara trecută lângă echipă. Până la startul sezonului viitor mai sunt patru luni, luni de chin şi incertitudini.
Evoluții constant bune
Singurele lucruri pozitive par a fi evoluţiile constant bune şi consistente ca minute ale unor tineri ca Stănescu, Păun sau Trandafir, puşti care n-ar fi avut decât şansa să „lustruiască banca de rezerve” la cluburile-mamă, dar care au putut scoate capul în LNBM. Stănescu a fost chiar al 20-lea marcator din întreaga ligă, fapt aproape neverosimil la o echipă care a marcat sub 50 de puncte pe meci, iar Păun a ajuns direct în lotul naţional Under 20 după 19 meciuri individuale excelente la Constanţa.