Românii au cheltuit în Germania aproximativ 300 de milioane de euro în 2013. Fiecare turist din țara noastră a lăsat, în medie, 65 de euro/zi, cu 15% mai puțin decât în 2012. ”Acest lucru demonstrează că Germania a devenit o destinație accesibilă românilor. Și poate explica creșterea cu 11% a numărului vizitatorilor români în Germania, în 2013, comparativ cu anul anterior, cea mai mare înregistrată în zona Balcanilor”, a precizat Cristian Sallai, marketing&sales manager al Organizaţiei Germane pentru Turism, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în Capitală.
40% dintre concetățenii noștri călătoresc în Germania pentru a-și petrece vacanța aici, 29% pentru afaceri, iar 31% vin în vizită la rude și prieteni.
Românii preferă sudul Germaniei, în special Bavaria, dar și Berlinul, Munchen și Frankfurt. Astfel, 56% aleg circuitele pentru a vizita, în special, castelele bavareze, iar 20% optează pentru marile orașe.
Care este profilul turistului român care alege să-și petreacă concediul în Germania? ”Cei care pleacă în circuit au vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani și au venituri peste medie. Aceste persoane vor să viziteze cât mai multe locuri într-o perioadă scurtă timp”, susține Sallai. Tinerii aleg însă city break-urile, iar bugetele sunt mai reduse.
43% dintre românii își fac o pre-rezervare înainte de a pleca la drum, 30% apelând pentru acest lucru la internet, iar 11% la agențiile de turism.
Germania nu este căutată doar de români, această țară situându-se pe a două poziție în topul preferințelor europenilor, după Spania și înaintea Franței. Surprinzător, ponderea industriei turistice în PIB-ul Germaniei este de 4,4% (97 de miliarde de euro), comparativ cu 4% sectorul construcțiilor și 2,3% industria auto.
”Previziunile pentru 2014 arată o creștere între 9 și 11% în ceea ce privește numărul turiștilor din România, iar pe ansamblu, sunt așteptați cu până la 3% mai mulți turiști străini decât anul trecut”, arată Sallai.