Pentru cei ce nu stiu, la nivel mondial, dupa apa, cafeaua este cel de-al doilea lichid consumat ca si volum, popularitate si distributie la scara globala. Nu intamplator, pentru cei mai mulți dintre noi, cafeaua reprezintă elixirul care ne ține în mișcare în zilele lungi și aglomerate, e precum ambrozia din taramul mitic al zeilor Olimpului. De la expresso la frapuccino, de la machiato la mocaccino, de la arabica la solubila, de la boabe la rasnita, toti avem tangente cu cafeaua. Si pentru ca sunt zile cand n-ai chef sa iesi din casa pentru ca ploua sau pur si simplu n-ai dispozitie, dar o cafea iti doresti sa bei, iti explic rapid 4 trucuri usoare care sa te ajute sa savurezi o cafea aproape de perfectiune in fiecare dimineata.
1. Prospetimea este piatra de temelie a unei cafele ireprosabile
Ideal este sa o macini chiar inainte sa o prepari. Daca totusi nu reusesti sa faci asta zilnic, tine cont de regula celor doua saptamani: cafeaua are cel mai intens gust in primele doua saptamani de la macinare. Daca o cumperi de pe site-ul contego-coffee.com, cumpara cat sa-ti ajunga doar pentru acest interval de timp.
2. Depozitarea nu trebuie lasata la voia intamplarii
Cafeaua, la fel ca si uleiul de masline, se poate degrada daca e tinuta in Soare. Ca sa o pastrezi proaspata, depoziteaz-o la intuneric sau in recipiente inchise la culoare, departe de caldura si de umiditate. Indicat ar fi ca respectivele recipiente sa nu fie metalice pentru ca pot oxida si cafeaua va prelua mirosul din cutie. Cel mai indicat ar fi ca pastrarea cafelei sa se faca in pungi triplu stratificate, si foarte important, dupa ce deschizi punga sa scoti cat mai mult aerul din punga si sa o tii in picioare. Astfel CO2 eliminat de cafea este mai greu decat oxigenul si il impinge in sus astfel incat cafeaua nu se mai oxideaza!
3. Foloseste cu grija cantitatea potrivita
Pentru cea mai buna cafea, cantitatea trebuie sa fie urmatoarea: 2 linguri de cafea la 170 ml apa. Bineinteles, daca vrei sa fie mai tare, poti sa mai adaugi cafea dar trebuie sa ai grija pentru ca excesul o sa dauneze gustului de cafea.
4. Cafea curata sau mix de arome de cuisoare, vanilie sau scortisoara ?
Indiferent de tipul de cafea pe care il preferi, e important sa ramai fidel unui anumit tip de cafea si mod de preparare. Daca alegi cafeaua ca mix de arome poti folosi arabica si la final poti adauga un varf de cutit de scortisoara sau bucati de cuisoare. Daca ai bete de vanilie poti sa le lasi si pe acestea sa fiarba pentru ca vor da un plus de prospetime. Chiar daca nu ai cea mai scumpa cafea si n-ai betisoare de vanilie, e suficient sa pui maxim 2 picaturi din esenta de vanilie pe care o mai folosesti la prajituri.
Daca in schimb preferi cafeaua curata e bine sa alegi metoda de preparare care ti se potriveste. Ca vorbim de cafea proaspat macinata sau boabe presate la rece si fierte, limitele sunt doar la tine, pentru ca o cafea buna inseamna mai mult decat o cafea.
Si la final, cateva citate celebre despre cafea
În spatele fiecărei femei de succes stă destul de multă cafea (Stephanie Piro)
Cafeaua trebuie să fie neagră ca iadul, tare ca moartea și dulce ca dragostea (proverb turcesc)
Nimeni nu poate înțelege adevărul până când nu gustă din dulceața cafelei (Șeicul Abd-al-Kadir)