6.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialÎncepe Festivalul de Film de la Veneţia. Ce film a fost ales...

Începe Festivalul de Film de la Veneţia. Ce film a fost ales pentru deschidere

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia începe, miercuri, cu un film care ar putea câştica Oscarul,  lungmetrajul „Everest”, informează Mediafax.

Filmul „Everest” este regizat de islandezul Baltasar Kormakur. Din distribuţia peliculei fac parte Jake Gyllenhaal, Keira Knightley şi Josh Brolin, care transpun pe marele ecran, în imagini filmate în 3D, o serie de evenimente reale, trăite de membrii mai multor expediţii montane lipsite de şansă, care au eşuat în tentativele lor de a cuceri cel mai înalt pisc montan de pe Terra, în anul 1996.

„Everest” nu va concura pentru Leul de Aur, principalul trofeu decernat la Veneţia, însă este tipul de film pe care directorul festivalului, Alberto Barbera, obişnuieşte să îl prezinte în deschiderea evenimentului, potrivit Reuters.

În anul 2014, Festivalul de la Veneţia a debutat cu „Birdman”, iar în anul 2013 cu „Gravity” – ambele filme s-au impus apoi la galele Oscar.

„Cel mai dificil lucru este să identifici filmul pe care să îl proiectezi la gala de deschidere, pentru că aceasta este un fel de categorie specială. Filmul de deschidere trebuie să fie suficient de spectaculos, nu prea violent, pentru că publicul din seara de deschidere este diferit de restul festivalului”, a spus Alberto Barbera, care a precizat că publicul este format din invitaţi, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi autorităţi locale, nu cinefili.

Alberto Barbera este mândru nu doar pentru faptul că va proiecta „Everest” la Veneţia, în afara competiţiei, ci şi pentru faptul că a „ademenit” un număr impresionant de actori şi regizori de prestigiu, convingându-i să vină la Veneţia, la un festival despre care în anumite cercuri cinematografice se spunea că, înainte ca Barbera să preia funcţia de director al evenimentului, începuse „să se scufunde în lagună, alături de restul Veneţiei”.

Printre cele mai aşteptate filme din competiţia oficială se remarcă „The Danish Girl”, un film în care Eddie Redmayne joacă rolul unei persoane transgender, „Rabin, the Last Day”, un film biografic despre Yitzhak Rabin, regizat de cineastul israelin Amos Gitai, dar şi „Beasts of No Nation”, cu actorul Idris Elba, ce are la bază un roman despre un copil-soldat din Africa.

În afara competiţiei, festivalul va găzdui premiera peliculei „Black Mass”, cu Johnny Depp în rolul principal, care îl interpretează pe gangsterul american de origine irlandeză Whitey Bulger, dar şi lungmetrajul „Spotlight”, în care Michael Keaton joacă rolul unui editor de la Boston Globe, autorul unui articol premiat cu Pulitzer, despre un grup de preoţi romano-catolici din Boston implicaţi într-un scandal de pedofilie.

Competiţia oficială din acest an a Festivalului de la Veneţia include 21 de filme.

Lungmetrajul „Banat (Il Viaggio)”, în regia lui Adriano Valerio, a fost selectat în competiţia oficială a secţiunii Settimana Internazionale della Critica. Lungmetrajul de debut al regizorului Adriano Valerio este o coproducţie Italia, Bulgaria, România şi Macedonia, coproducătorul român fiind Ada Solomon, prin compania Parada Film.

De asemenea, „Moartea lui Cărturan”, de Liviu Săndulescu, se află printre cele 15 proiecte cinematografice incluse în platforma European Gap-Financing Market, derulată de Festivalul de Film de la Veneţia, menită să susţină producătorii europeni în vederea finanţării complete a proiectelor lor. Proiectul lungmetrajului de debut al lui Liviu Săndulescu „Moartea lui Cărturan”, produs de Mandragora, a primit o finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei în valoare de 436.000 de lei, în octombrie 2014.

Cineastul mexican Alfonso Cuarón, care a deschis ediţia din 2013 a festivalului cu lungmetrajul său „Gravity” şi a câştigat trei trofee în cadrul acestui eveniment, în 2001, 2006 şi 2013, va prezida juriul internaţional al celei de-a 72-a ediţii a Mostrei, care se va desfăşura în perioada 2 – 12 septembrie.

Din juriul Mostrei, cel mai vechi festival cinematografic din lume, mai fac parte actriţa germană Diane Kruger, regizorul turc Nuri Bilge Ceylan, scriitorul francez Emmanuel Carrère, regizorul taiwanez Hou Hsiao-hsien, actriţa americană Elizabeth Banks, regizorul italian Francesco Munzi, regizorul polonez Pawel Pawlikowski şi actriţa britanică Lynne Ramsay.

Pe lângă Leul de Aur şi Leul de Argint, juriul de la Veneţia va decerna, de asemenea, marele premiu, Coppa Volpi – pentru cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă -, premiul Marcello Mastroianni pentru cea mai bună speranţă feminină şi masculină, un premiu pentru cel mai bun scenariu şi un premiu special al Juriului.

Regizorul francez Bertrand Tavernier va fi recompensat în acest an cu un Leu de Aur pentru întreaga carieră.

Cele mai citite

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...

Ilie Bolojan s-a întâlnit cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a evidențiat, miercuri, în cadrul întrevederii avute cu Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene,...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă