12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialAlianţa Atlantică are COMANDAMENT în Bulgaria. Ce a anunţat NATO la Sofia

Alianţa Atlantică are COMANDAMENT în Bulgaria. Ce a anunţat NATO la Sofia

Alianţa Atlantică a inaugurat, joi, comandamentul de tip NFIU (NATO Force Integration Unit) care va funcţiona în Bulgaria, la Sofia.

Conducerea NATO a fost reprezentată la ceremonie de James Appathurai, asistent pentru Afaceri Politice al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Alianţa nu caută confruntare cu nicio ţară”, a subliniat, la Sofia, James Appathurai. Comandamentul de la Sofia este unul dintre cele şase NFIU care au fost activate, joi, în ţările de pe Flancul Estic al Alianţei – în Bulgaria, România, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia. Înfiinţarea NFIU este un răspuns al NATO la acţiunile agresive ale Rusiei, mai ales faţă de ocuparea peninsulei Crimeea.

Pe de altă parte, fiecare stat membru, mai ales cele din estul Europei, trebuie să se „adapteze” la actualul context regional, marcat de creşterea instabilităţii, a precizat James Appathurai.

Citeşte şi: FOTO. Eveniment ISTORIC pentru Alianţa Atlantică şi pentru România. Un comandament NATO funcţionează la Bucureşti

În prima lor perioadă de funcţionare, NFIU din Bucureşti şi din Sofia vor fi subordonate comandamentului NATO de la Napoli. În perspectivă, aceste două NFIU vor trece în subordinea Comandamentului de Divizie Sud – Est al NATO (MND SE HQ), care va deveni operaţional la Bucureşti.

La NFIU din Sofia vor lucra 40 de militari, dintre care 20 provin din Bulgaria, iar restul din alte ţări NATO.

Potrivit agenţiei Novinite, sediul NFIU din Sofia a fost inaugurat de reprezentantul Alianţei, James Appathurai şi de preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev. Acesta i-a liniştit pe cetăţenii bulgari, informându-i că NATO va pune în funcţiune toate capacităţile necesare pentru a apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a Bulgariei.

În acelaşi context, preşedintele Plevneliev a cerut creşterea capacităţii de luptă a armatei bulgare şi a cerut Ministerului  Apărării să se abţină să facă achiziţii, de armament sau de echipament, din alte ţări decât din cele membre NATO.

Liderul de la Sofia a făcut astfel o aluzie la Rusia, în condiţiile în care, chiar şi în acest moment, armata bulgară este dependentă din punct de vedere tehnic, în proporţie de 90 la sută, de Federaţia Rusă.

Citeşte şi: FOTO. Premierul UCRAINEI a deschis exerciţiul NATO din Marea Neagră, Sea Breeze 2015. Vezi participarea ROMÂNIEI

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cinci ore de atacuri cu drone auspra Kievului. Au fost auzite mai multe explozii

Rusia a lansat mai multe valuri de drone asupra Kievului într-un atac care a durat peste cinci ore, potrivit armatei ucrainene. Acesta este al...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă