14.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialCuba îşi deschide porţile investitorilor străini. Noua lege promite scutire de impozit

Cuba îşi deschide porţile investitorilor străini. Noua lege promite scutire de impozit

Cuba va aproba sâmbăta viitoare o nouă lege pentru investitorii străini, „în toate sectoarele, cu excepţia celui de sănătate, a sistemului de învăţământ şi în toate instituţiile armatei”, informează El Pais.

Presa oficială cubaneză a prezentat câteva detalii ale proiectului de lege, care promite investitorilor străini scutirea de taxe şi ”deplina protecţie şi securitate juridică”. În plus, proiectul prevede că companiile străine ”nu pot fi expropriatedecât dacă este vorba despre situaţii de utilitate publică sau de interes social”. În astfel de cazuriproprietarii primesc compensaţii adecvate. Este vorba despre un pas înainte în lenta transformare a modelului economic socialist pe care a început să-l dezvolte Raúl Castro, în ideea de a revigora finaţele şi de a face funcţionarea statului mai eficientă.

Citeşte şi: Moment istoric: Obama şi preşedintele Cubei, Raul Castro, şi-au strâns mâinile

Cu ajutorul acestei legi, Havana cută să atragă capital străin care să ofere posibilitatea Cubei să aibă acces la noile tehnologii, la noi pieţe de export şi la noi surse de finanţare care permit dezvoltarea de noi locuri de muncă, dar şi diminuarea importurilor, în special a celor al produselor alimentare. Toate acestea fac parte din politica economică şi socială a partidului, aprobate în aprilie 2011.

Sâmbătă va fi dezbătură, în cadrul unei sesiuni extraordinare a Adunării Naţionale, înlocuirea vechii legii, în vigoare din 1995.

Conform presei cubaneze, executivul de la Havana a explicat că investiţiile străine vor fi autorizate sub forma unor societăţi mixte, contracte internaţionale de asociere economică sau companii cu capital total străin.

De exemplu, contractele internaţionale de asociere economică se încheie în cazul explorărilor de resurse naturale neregenerabile, a managementului hotelier, de activitatea de producţie sau în sfera serviciilor, etc.

Cele mai citite

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...

Cinci ore de atacuri cu drone auspra Kievului. Au fost auzite mai multe explozii

Rusia a lansat mai multe valuri de drone asupra Kievului într-un atac care a durat peste cinci ore, potrivit armatei ucrainene. Acesta este al...

VIDEO Ninge pe cel mai înalt drum din România. Lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează cu utilaje de deszăpezire

Ninge pe cel mai înalt drum din țară, Transalpina, iar lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează pentru îndepărtarea zăpezii. Stratul de zăpadă este de 1...
Ultima oră
Pe aceeași temă