Primarul din Râşca a brevetat un nou mod de revocare a donaţiei: cu ajutorul cumnatei.
Litigiul care îl opune primarul PDL al comunei clujene Râşca, Ioan Morar, unei tinere, Loredana Brişan, cu privire la dreptul de proprietate asupra unui teren de 3 hectare a brevetat o inovaţie juridică: revocarea unei donaţii cu ajutorul cumnatei.
Concret, primarul din Râşca i-a donat unei tinere din Cluj, Loredana Brişan, terenul cu pricina, cu scopul de a realiza două proiecte finanţate de Uniunea Europeană, depuse de firmele Happy Tomatoe SRL şi SC Tasty Vegetables SRL. Aceste două companii, în care, potrivit primarului Ioan Morar, avea interese fostul preşedinte al echipei de fotbal Universitatea Cluj, Răzvan Dumitru, urmau să dezvolte pe terenul cu pricina sere care să producă legume. Serele urmau să fie amenajate cu ajutorul fondurilor europene, însă una dintre condiţiile necesare pentru aprobarea proiectului era aceea ca firmele solicitante să deţină terenul în proprietate. Astfel că primarul Ioan Morar a decis să doneze Loredanei Brişan, proprietara celor două firme, terenul de 3 hectare, dintr-o suprafaţă totală de 4,7 hectare, teren pe care primarul îl primise de la socrii săi.
Ioan Morar a afirmat, într-o convorbire telefonică avută cu redactorii „României libere“, că a vrut să ofere acest teren pentru a atrage investiţii şi locuri de muncă în comunitate. Însă, cum proiectele europene au intrat în impas, după retragerea din afacere a lui Răzvan Dumitru, el a cerut înapoierea pământului. Loredana Brişan şi soţul său s-au declarat de acord, cu condiţia ca Ioan Morar să le restituie investiţiile făcute, pe care cei doi soţi le estimează la 30.000 de euro. Ioan Morar a refuzat şi a pornit un proces pentru revocarea donaţiei, însă fără sorţi de izbândă, deoarece în actul de donaţie el a emis să treacă prevederea conform căreia oferă terenurile gratuit doar în vederea realizării proiectelor europene.
O chichiţă avocăţească, invocată în instanţă
Însă Ioan Morar a găsit o soluţie ingenioasă pentru ca familia sa să redobândească terenul. El a convins-o pe cumnata sa, Cornelia Delia Vădan, să îl dea în judecată. Astfel, ea i-a chemat în judecată pe Ioan Morar, pe soţia primarului, Lucia Morar, Consiliul Local Râşca, reprezentat, din punct de vedere legal, tot de Ioan Morar, precum şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar. Cornelia Delia Vădan a cerut anularea titlului de proprietate emis pe numele lui Ioan Morar şi a Luciei Morar, iar cei doi soţi au fost de acord cu admiterea cererii, pe motiv că terenul aparţine părinţilor Luciei Morar şi ai Corneliei Deliei Vădan. Noul proprietar al terenului, Loredana Brişan, nu a fost citată la procesul soluţionat de Judecătoria Huedin, care a decis că ”emiterea titlului de proprietate în favoarea pârâţilor Morar Ioan şi Morar Lucia este nelegală, întrucât aceştia nu au făcut dovada că au formulat cerere, că deţineau în proprietate suprafaţa de teren pentru care s-a emis titlul de proprietate”. Însă documentele în baza cărora titlul de proprietate a fost eliberat de Comisia Judeţeană au fost contrasemnate chiar de Ioan Morar, în calitate de preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar. În aceste condiţii, Loredana Brişan încearcă să îşi apere dreptul de proprietate cu ajutorul unei acţiuni în recurs.
Ce spune Prefectura
Reprezentanţii Prefecturii Cluj, sesizaţi de Loredana Brişan, afirmă că titlul de proprietate emis pe numele lui Ioan Morar a fost legal şi că el a fost eliberat tocmai în baza actelor trimise de către Comisia Locală, prezidată chiar de primar în persoană. ”Comisia judeţeană emite titlurile de proprietate pe baza propunerilor şi a documentaţiilor înaintate de către comisiile locale (…). Analizând documentaţia care a stat la baza emiterii titlului de proprietate nr. 18.130/10.12.2009 (…) apreciem că acesta a fost întocmit cu respectarea prevederilor legale”, scriu prefectul Gheorghe Vuşcan şi subprefectul Mihnea Iuoraş în adresa cu numărul 1.178/56/IV/1 din 27.02.2014. Adică, acest răspuns arată că cetăţeanul Ioan Morar s-ar fi înţeles cu cumnata sa, Delia Vădan, ca aceasta să simuleze un proces pentru a anula un titlu de proprietate emis de către primarul Ioan Morar, pentru a anula indirect o donaţie legală făcută de proprietarul Ioan Morar în favoarea Loredanei Brişan.