22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialDoi afacerişti vietnamezi, cercetaţi pentru evaziune fiscală în Capitală. Prejudiciul, URIAŞ

Doi afacerişti vietnamezi, cercetaţi pentru evaziune fiscală în Capitală. Prejudiciul, URIAŞ

Doi oameni de afaceri vietnamezi sunt cercetaţi de poliţiştii bucureşteni într-un dosar de evaziune fiscală în care sunt acuzaţi că ar fi prejudiciat statul cu peste 2.100.000 de lei, în urma unor afaceri cu articole de marochinărie şi bijuterii artizanale, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.

Potrivit Poliţiei Capitalei, poliţiştii bucureşteni, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au descins, joi, la şapte adrese din Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au pus în aplicate şapte mandate de aducere, dintre care două pe numele unor cetăţeni vietnamezi, într-un dosar de evaziune fiscală.

Conform sursei citate, începând cu luna februarie a acestui an, suspecţii ar fi înfiinţat şi coordonat mai multe firme fantomă, pentru a evita să plătească impozitele către stat.

În perioada 2012 – 2014, aceştia au adus în România cantităţi mari de articole de marochinărie şi bijuterii artizanale pe care le-au distribuit ulterior prin intermediul a două lanţuri de hipermarket-uri, la preţuri de peste 30 de ori mai mari decât valoarea de achiziţie.

Astfel, au fost înregistrate în contabilitatea societăţii importatoare facturi fiscale fictive provenite de la firmele fantomă în valoare de aproximativ 5.000.000 lei.

În urma percheziţiilor au fost ridicate documente, calculatoare şi laptopuri conţinând programe de gestiune a cantităţilor şi preţurilor reale, documente de proprietate pentru bunuri precum şi 36.000 de lei, 1.000 de euro şi 500 de dolari.

De asemenea, au fost confiscate toate mărfurile deţinute, valoarea acestora depăşind suma de 1.800.000 de lei, întrucât nu au fost prezentate acte de provenienţă.

Persoanele implicate au fost conduse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 5 fiind iniţial reţinute trei dintre acestea. Ulterior, instanţa a decis că suspecţii pot fi cercetaţi sub control judiciar.

„Prejudiciul adus bugetului consolidat al statului, estimat la 2.100.000 lei, a fost recuperat integral, prin aplicarea de măsuri asigurătorii, respectiv prin poprirea sumei de 1.400.000 de lei şi sechestre asupra unui imobil din sectorul 1 şi asupra unei părţi a fondului de marfă”, se arată într-un comunicat emis de Poliţia Capitalei.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Cele mai citite

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...
Ultima oră
Pe aceeași temă