Un precedent creat de Primăria Galaţi ar putea duce la apariţia unui nou gen de afaceri imobiliare, care vor umple cartierele de blocuri din întreaga ţară de oameni care vor trăi precum cârtiţele, în locuinţe fără lumină naturală. Primăria Galaţi a emis certificatul de urbanism nr 147/06.03.2014, prin care autorizează „amenajare spaţii de locuit în demisol”, la scara 2 a blocului a A2 din cartierul gălăţean Micro 20. Certificatul de urbanism a fost emis pentru SC Midis M&M SRL Galaţi, firmă specializată în mansardări. În certificat se face referire la „demisol”, dar în realitate este vorba de apartamente în subsol, pentru că în cazul blocului A2 planşeul apartamentului de la parter, aşadar plafonul apartamentului din subsolul blocului este la 20 cm de deasupra solului, aşa că nici nu poate fi vorba de vreo fereastră. În acel spaţiu, a fost posibilă doar construirea unei aerisiri de 10/15 cm, pentru subsolul blocului. Un prim apartament a fost amenajat experimental în subsolul blocului A2.
Acuzaţii: a fost falsificat acordul proprietarilor
Afacerea cu „apartamentele din subsol” e susţinută de conducerea Asociaţiei de Proprietari nr 534, preşedinta Nicoleta Aramă şi administratoarea Iolanda Badiu, dar este contestată de proprietari, care spun că li s-a falsificat acordul. Articolul 64, din Legea Locuinţei, nr 114/1996, precizează că schimbarea destinaţiei locuinţelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie situate în clădiri colective se poate face numai cu acordul asociaţiei de proprietari. Conducerea Asociaţiei nr 534 a întocmit un „Tabel nominal pentru locuinţe la subsol”, în care sunt trecute apartamentele de la nr 45 la nr 88, dar documentul este o improvizaţie, în dreptul multor apartamente nefiind trecute nici măcar numele proprietarilor, deşi un document cu valoare juridică presupune să fie menţionate nume, prenume şi cartea de identitate. Există numai 9 semnături, deşi pe scara respectivă sunt 44 de apartamente. În dreptul a 21 de apartamente este scris cuvântul „da”, care sugerează acordul proprietarilor, dar am aflat că lucrurile nu stau deloc aşa, şefele Asociaţiei 534 fiind acuzate că au falsificat opţiunile proprietarilor. „După cum se poate vedea pe cele două pagini sunt doar 9 semnături, fără carte de identitate sau CNP. În dreptul apartamentului nostru, apartamentul nr 60, cineva a adăugat un <> ca şi în cazurile altor apartamente. Nu s-a procedat cum se impune art. 14, paragraful 5, din normele metodologice de aplicare a Legii 230/2007, referitoare la organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, care prevede că adunarea generală a asociaţiei de proprietari poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal”, ne-a declarat Carmen Ştefănescu, proprietara unuia din apartamente. Am încercat să aflăm punctul de vedere al administratorei Iolanda Badiu, dar nu a răspuns la telefon.
Primăria a emis certificatul şi acum tace
Tabelul falsificat a fost anexat la o adresă a conducerii Asociaţiei 534 către Primăria Galaţi, în care se spune că „locatarii blocului A2, scara 2, sunt de acord să dea în folosinţă nelimitată subsolul blocului lor către SC Midis M&M SRL Galaţi”. La schimb, firma ar urma să igienizeze subsolul, să înlocuiască instalaţiile, „să remunereze cu o anumită sumă de bani pe toţi locatarii din bloc şi să amenajeze aici spaţii de locuit”. Fără să verifice acordul proprietarilor, Primăria Galaţi a emis certificatul de urbanism. Proprietarii care nu sunt de acord cu manevra şefelor asociaţiei cer anularea certificatului de urbanism. „Adresa asociaţiei de locatari este ilegitimă, pentru că se bazează pe un tabel fără valoare. Dacă certificatul de urbanism a fost obţinut în baza documentelor menţionate, este un fals şi trebuie anulat”, se spune într-unul din demersurile adresate de Carmen Ştefănescu primarului Galaţiului. Deşi a primit mai multe astfel de demersuri, primarul Marius Stan nu a răspuns.
Proprietarii de la blocul A2 au primit, în schimb, un răspuns din partea DSP Galaţi. În adresa nr 24/14.03.2014, se spune că firma respectivă „nu a solicitat aviz de schimbare a destinaţiei spaţiului de la subsolul blocului A2, scara 2, în spaţii de locuit” şi că “lucrările de amenajare a spaţiilor de locuit de la subsolul blocului menţionat sunt sistate”. Avizul DSP poate fi unul care să conteze decisiv, pentru că în cazurile locuinţelor în care nu sunt asigurate anumite condiţii de locuit creşte incidenţa anumitor boli. Lipsa luminii naturale, a radiaţiilor luminoase şi ultraviolete favorizează apariţia afecţiunilor respiratorii sau infecţioase, a gripei, răcelilor, meningitei, afecţiunilor oculare şi rahitismului, iar umezeala şi frigul cresc incidenţa unor afecţiunica rinita, rinofaringita sau bolile reumatismale. Dacă această construire a apartamentelor în subsolurile blocurilor ar deveni un fenomen naţional, creşterea incidenţei unor astfel de afecţiuni ar fi reflectată şi în creşterea cheltuielilor pentru asistenţă medicală.
Un apartament la subsol ar costa 10.000 de euro
Reprezentantul firmei Midis M&M SRL Galaţi ne-a declarat că deocamdată a amenajat experimental un apartament în subsolul de la A2 şi îşi pune problema găsirii unor soluţii pentru a asigura lumina naturală, printr-un “tub de lumină”, sau decuparea terenului de lângă bloc. “Am dat un anunţ în presa locală, am fost contactat de locatari de la blocul A2, interesaţi să afle despre ce e vorba şi am avut 2-3 întâlniri cu şeful de scară şi unii locatari. O parte au spus că sunt de acord. Am obţinut acordul de principiu al asociaţiei, în baza căruia am obţinut certificatul de urbanism. Mai sunt necesare vreo zece avize şi la acest moment mai de obţinut doar două. Ulterior va trebui să merg la notariat cu fiecare proprietar, ca să îşi dea acordul şi dacă vor fi de acord jumătate plus unu, voi continua. Dacă nu, nu. Deocamdată am înlocuit uşa de la subsol, am pus gresie, am construit pe banii mei un apartament să văd cum este, dacă aş locui acolo sau nu”, ne-a declarat Nicu Bezman, reprezentantul Midis M&M SRL. Potrivit acestuia, un astfel de apartament, cu o suprafaţă de 30 mp, ar urma să coste aproximativ 10.000 de euro. Fiind la o treime din preţul unui apartament “la lumina zilei”, probabil că, sub presiunea lipsei de şanse în a-şi găsi o locuinţă, multe familii tinere şi-ar cumpăra un astfel de apartament.
Primăria Galaţi: „Dacă vor să trăiască sub pământ, nu-i putem împiedica”
Purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, a confirmat eliberarea certificatului de urbanism, în condiţiile prevăzute de lege: „Am emis acest certificat, conform legii. Dacă sunt locatari care vor să trăiască sub pământ, noi ce să facem. Cum aş putea să împiedic pe cineva să locuiască sub pământ, dacă aşa vrea el. Iar dacă firma respectivă amenajează acele apartamente şi le vinde sau nu le vinde, iarăşi nu mai e problema primăriei”.