După destrâmarea USL, modificarea Constituţiei nu mai pare să fie o prioritate. Nu mai există o majoritate parlamentară de două treimi iar PSD nu mai vrea să reducă atribuţiile preşedintelui, în condiţiile în care va avea propriul candidat. Membrii comisiei de revizuire a Constituţiei spun că vor accepta observaţiile Comisiei de la Veneţia, dar nu este clar când se va întâmpla acest lucru.
Citeşte şi: Comisia de la Veneţia repară Constituţia USL
În mod semnificativ, imediat după apariţia opiniei Comisiei de la Veneţia, premierul Victor Ponta a ţinut să reamintescă faptul că în fruntea Comisiei constituţionale este preşedintele PNL, Crin Antonescu, deşi PSD are cei mai mulţi parlamentari în acest for. De
altfel, faptul că modificarea Constituţiei nu mai este o prioritate reiese şi din declaraţiile senatorului Ioan Chelaru (PSD), care a reprezentat Comisia Constituţională în faţa Comisiei de la Veneţia. “M-am angajat în faţa comisiei, în numele statului român, că suntem pe deplin angajaţi să participăm la o dezbatere aprofundată şi favorabilă includerii sugestiilor din aviz.”, a afirmat Chelaru. El a adăugat, însă, că referendumul pentru modificarea Constituţiei va avea loc, cel mai probabil în 2015 – adică după alegerea noului preşedinte.
Şi Florin Iordache (PSD), un alt membru al Comisiei constituţionale susţine că parlamentarii vor analiza cu atenţie propunerile Comisiei de la Veneţia, chiar dacă materialul are doar valoare de opinie. “Bineînţeles că vom ţine cont, de aceea am şi trimis proiectul de Constituţie Comisiei de la Veneţia. În cadrul comisiei vom analiza atât poziţia Curţii Constituţionale, cât şi pe cea a Comisiei de la Veneţia. Noi suntem obligaţi juridic doar să respectăm decizia CCR, dar vom ţine cont şi de recomandările Comisiei de la Veneţia”, a precizat Iordache.
La rândul său, Alina Gorghiu (PNL), membru în Comisia constituţională susţine că ar fi necesară acceptarea sugestiilor. “Noi am promis că vom analiza şi vom adopta sugestiile Comisiei de la Veneţia. Ar fi de bun simţ să ducem la bun sfârşit proiectul de modificare a Constituţiei, asumat în campania electorală, chiar dacă într-o altă configuraţie politică”, afirmă Gorghiu. Ea a adăugat, însă, că deciziile comisiei depind, acum, de PSD, partid care deţine majoritatea alături de UNPR, PC şi UDMR.
“În mod normal, ar trebui să avem interesul de a clarifica vulnerabilităţile din Constituţie. Dacă PSD nu mai are interes să modifice Constituţia, să spună lucrurile clar. Cred, însă, că PSD va fi preocupat să nu se facă de râs”, a adăugat Gorghiu.
În luna februarie, înainte de ruperea USL, liderii alianţei spuneau că va fi organizat referendumul de revizuire a Constituţiei o dată cu alegerile europarlamentare din 25 mai. Pentru a nu spune, totuşi, public că actuala putere (PSD-UNPR-PC-UDMR) renunţă la revizuirea Constituţiei, reprezentanţii arcului guvernamental vorbesc acum de un eventual referendum de revizuire în 2015.