7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO: 14 idei pentru alegerea blatului potrivit

FOTO: 14 idei pentru alegerea blatului potrivit

Tu ştii cum să alegi blatul astfel încât bucătăria ta să fie practică dar şi estetică? Pentru culoare este simplu: fie în ton/în contrast cu cea a mobilierului, fie în acord cu cea a pardoselii sau tâmplăriei. Esenţial este ca această culoare să se regăsească în schema cromatică utilizată în acest spaţiu.

Adevărata problemă apare atunci când trebuie să te decizi asupra materialului, dat fiind faptul că fiecare prezintă avantaje şi dezavantaje.

Gama de materiale din care se poate realiza blatul de bucătărie este din ce în ce mai mare, de la PAL melaminat, lemn, plăci ceramice, sticlă, metal, acril, beton, granit şi până la materiale compozite etc. De exemplu, corianul (un material inovator, dar scump) rezistă la temperaturi ridicate (250º C), iar îmbinările sunt greu de sesizat.

Cuarţul, prezent cel mai adesea în bucătăriile luxoase, este considerat cel mai rezistent material de pe piaţă (la variaţii de temperatură, pete, zgârieturi), foarte igienic, însă la un preţ pe măsură.

Mai netedă decât granitul, marmura se comportă bine la temperaturi înalte, dar este costisitoare.

De un mare interes se bucură şi blaturile realizate din ceramică, care se găsesc la preţuri accesibile. Cele mai indicate sunt plăcile glazurate, deoarece rezistă la căldură, umezeală şi zgârieturi.

Dezavantaje: rosturile se pătează şi pot constitui un mediu propice pentru bacterii, motiv pentru care trebuie tratate cu lacuri speciale pentru a le impermealiza.

Betonul reprezintă o opţiune pentru persoanele care deţin spaţii atipice. Este durabil, dar nu indestructibil. aceste blaturi au meritul de a rezista la temperaturi foarte înalte.

Dacă sunt corect tratate, se comportă destul de bine la pete. Granitul nu se sparge uşor, însă, odată deteriorat, nu mai poate fi reparat şi trebuie înlocuit. Dezavantajele principale sunt preţul ridicat şi faptul că necesită o întreţinere periodică.

Piatra naturală prezintă proprietăţi excepţionale de a se termoforma şi îmbina invizibil, dând viaţă unor proiecte de design îndrăzneţe. Piatra naturală acrilică (Naturals Acrylic Stone) este un material extrem de versatil, non-toxic, cu suprafaţa rezistentă la contaminare, chiar şi în cazul unei expuneri prelungite.

Blaturile din piatră naturală pot fi realizate fie din piatră naturală în bloc compact (de exemplu, din marmură, granit), fie din materiale compozite, ce se deosebesc prin calităţi estetice şi funcţionale. Ultimele sunt mai rezistente decât cele din piatră naturală, au o suprafaţă netedă, permit îndepărtarea uşoară a impurităţilor se găsesc într-o gamă de culori variată.

Piatra naturală se foloseşte mai rar decât alte materiale. Motivul? Procedeul prin care se obţin blaturile este mai complicat şi costisitor.

Datorită compoziţiei sale, piatra naturală este rezistentă la uzură, temperaturi ridicate, aciditate, zgârieturi şi la o gamă largă de agenţi chimici, motiv pentru care este recomandată în bucătăriile în care se găteşte mult.

Avantajul blaturilor executate din PAL melaminat este dat de gama foarte mare de modele, culori şi imitaţii (lemn, granit etc.). Datorită numeroaselor posibilităţi de finisare, se pot integra în orice stil ambiental. Sunt cele mai ieftine de pe piaţa de profil, se curăţă şi se întreţin uşor, dar se pot deteriora la fel de uşor.

Blaturi din lemn prezintă un grad ridicat de rezistenţă. Prin urmare, au o viaţă destul de lungă. Petele sau zgârieturile se pot îndepărta, iar zonele cu pricina se lăcuiesc. Tipuri de lemn din care se pot realiza blaturi sunt diverse, însă, pe piaţa de la noi, cel mai frecvent întâlnit este cel din stejar.

Inoxul este o opţiune mai nouă în ceea ce priveşte utilizarea lui ca material de realizare a blaturilor. Un astfel de blat nu are pori şi nu atrage mirosuri sau germeni, ceea ce înseamnă că este foarte igienic.

Se curăţă şi întreţine uşor şi rezistă bine la temperaturi mari. Dezavantaje: nu se potriveşte din punct de vedere estetic în orice tip de bucătărie, are un preţ ridicat şi se poate păta.

Cele mai citite

Crăciunul aduce bucurie pentru peste 700.000 de români cu nume de sărbătoare

Peste 700.000 de români își sărbătoresc onomastica în prima zi de Crăciun, conform datelor furnizate de Direcția pentru Evidența Persoanei din cadrul Ministerului Afacerilor...

Ilfovul interzice tăierile comerciale de păduri: Plan de management și centuri verzi pentru viitor

Într-o decizie istorică, tăierile de păduri în scop comercial vor fi interzise în județul Ilfov, marcând o etapă importantă pentru conservarea mediului. Consiliul Județean...

Regula U21, mai eficientă ca niciodată. Premieră absolută în Superliga după 8 ani de la implementare

Pentru prima dată de la introducerea regulii U21 în 2016, fiecare etapă din Superliga României a sezonului 2024/2025 a înregistrat cel puțin un marcator...
Ultima oră
Pe aceeași temă