4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum pot fi românii convinşi să îşi plătească taxele?

Cum pot fi românii convinşi să îşi plătească taxele?

Românii sunt datori din patriotism să îşi plătească taxele, crede ministrul Finanţelor. Plata acestora a ajuns să fie un coşmar dată fiind multitudinea de hârtii, documente, acte cu care contribuabilii trebuie să se prezinte la Fisc. Simplificarea radicală a sistemului, reformă niciodată aplicată de vreun ministru al Finanţelor, ar ameliora încasările statului din taxe.

Instituţiile publice trebuie să dea dovadă de transparenţă la cheltuirea banilor publici, iar procedurile de plată a taxelor către bugetul de stat trebuie simplificate, măsuri fără de care nu ne putem aştepta ca conformarea românilor la plata taxelor, una dintre cele mai reduse din Europa, să crească în perioada următoare, a spus ieri ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu. „Pentru conformarea voluntară este nevoie de o mai mare transparenţă a instituţiilor publice, a modului în care este cheltuit banul, o mai bună comunicare a măsurilor adoptate. Este esenţial pentru încrederea cetăţeanului pentru a-şi plăti taxele, şi asta este datoria lui patriotică”, a spus Petrescu. „Greu să ceri conformare voluntară când pui contribuabilul să stea la coadă trei ore să-şi plătească taxele”, a adăugat Petrescu.

Reducerea problematicii plăţii de taxe doar la chestiuni de ambient surprinde. Dincolo de cozile nelipsite de la sediile Administraţiilor Fiscale, de funcţionari plictisiţi şi nervoşi, de încăperi întunecate, cu aer irespirabil pline la refuz de contribuabili care nu ştiu încotro să îşi îndrepte nedumeririle, plata obligaţiilor fiscale are o mare problemă de care nici unul dintre miniştrii de Finanţe de până în prezent nu s-a atins. Este excesiv de birocratizat, complicat, presupune maldăre de hârtii şi este prea puţin deschis internetului.

Plata impozitelor pe veniturile din chirii, mai simplă în Marea Britanie

Să luăm cazul unei persoane care înregistrează venituri din închirierea unei locuinţe. Este zona în care evaziunea este maximă. Persoana în cauză trebuie să se prezinte la Fisc cu originalul contractului plus două copii ale acestuia, cu dovada deţinerii proprietăţii, cu declaraţie de venit estimat în două exemplare, pentru fiecare dintre proprietari (soţ şi soţie), cu copii după actele de identitate şi cu alte acte ce pot fi cerute de admi­nstraţia fiscală. De ce trebuie aduse toate aceste acte este greu de spus, în condiţiile în care în alte ţări, precum Marea Britanie sau Germania, contractele de închiriere nici nu se înregistrează la Fisc. Impozitul aferent veniturilor din chirii se plăteşte anticipat de patru ori pe an (trimestrial) după primirea comunicării de la Fisc iar apoi, în anul următor, se face un soi de regularizare şi se plătesc diferenţele. Pe lângă maldărul de acte dus la Administraţiile Fiscale, proprietarii trebuie să se mai prezinte de cinci ori pe an la ghişee pentru a vărsa banii. Dacă în Marea Britanie au dreptul la deductibilităţi în România au dreptul patriotic de a plăti taxe. Astfel, dobânzile plătite de creditele ipotecare facturile de utilităţi cheltuielile cu întreţinerea proprietăţii, asigurările, taxele achitate diferitor entităţi toate se scad în Anglia din veniturile impozabile. În această ţară declaraţia se completează o singură dată, cuprinde toate veniturile contribuabilului în afara celor a căror impozitare se face la sursă, şi la fel se plăteşte şi impozitul. Spre deosebire, în România nu există un singur formular, ci o multitudine de formulare fiecare destinat altor categorii de venituri, precum cele pe bază de norme de venit (cum sunt cele din agricultură), din arende, chirii, comerţ, drepturi de proprietate intelectuală, profesii liberale, venituri din străinătate, venituri din titluri de valori, tranzacţii cu valută. Cu cât veniturile contribuabilului sunt de mai multe tipuri, cu atât durerea de cap este mai intensă, teancul de hârtii cerut de Administraţiile Fiscale este mai mare iar orele petrecute la ghişee sunt mai multe.

Globalizarea tuturor veniturilor, o soluţie?

Una dintre soluţii ar putea fi globalizarea tuturor veniturilor şi plata unui singur impozit.

“Dacă vrei să simplifici modalitatea de raportare trebuie să simplifici formulare, să elimini raportările făcute la ghişeu şi să le facilitezi pe cele on-line. Birocraţia şi dificultăţile de raportare sunt şi în alte ţări, dar la noi sunt foarte multe hârtii, documente. Nu se poate vorbi de o mai bună colectare, dacă sistemul de raportare e complicat”, spune consultantul Dan Schwartz, de la firma Scot& Company. Ar fi o soluţie, spre exemplu, globalizarea tuturor veniturilor şi plata unui singur impozit? “Acum nu există impozitul global, veniturile nu se globalizează. S-ar putea introduce o singură declaraţie în principiu, ar fi bine, dar ar trebui văzute mai întâi cum arată. De multe ori o încercare de simplificare generează mai multe dificultăţi decât avantaje”, spune el. “Schimbări pot fi făcute, dar există şi voinţa politică?”, se întreabă şi consultantul Gabriel Biriş de la Biriş&Goran.

De trei ori mai multe plăţi decât media UE

Potrivit Băncii Mondiale, o firmă din România face în fiecare an 39 de plăţi către stat în contul taxelor şi contribuţiilor, de 3 ori mai multe faţă de media UE, pentru care pierde 200 de ore. “Situaţia României este îngreunată de slaba utilizare a posibilităţilor de plată online, ceea ce face din România în continuare ţara cu cel mai mare număr de plăţi de taxe într-un an din Europa Centrală şi de Est – 39. Chiar dacă acest indicator s-a îmbunătăţit în ultimul an, fără o reducere în continuare a numărului de plăţi nu vom putea îmbunătăţi substanţial poziţia în clasamentul Paying Taxes”, spunea recent Mihaela Mitroi, liderul departamentului de taxe şi consultanţă juridică din cadrul PwC România. La nivelul UE, numărul mediu de plăţi fiscale este de 13,1, de trei ori mai puţine decât în România, iar numărul mediu de ore necesare pentru conformare este de 179.

 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Cererea ridicată și oferta limitată alimentează scumpirile locuințelor. Cât ar putea ajunge să coste un metru pătrat

Prețurile medii ale apartamentelor, atât vechi, cât și noi, au crescut semnificativ în septembrie, marcând o majorare de 15% față de aceeași perioadă a...

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...
Ultima oră
Pe aceeași temă