Lucreţia Roşca, deputată PSD, a declarat, duminică seara la postul Realitatea TV, că bugetul pentru sistemul sanitar românesc este atât de redus, încât nu poate finanţa fertilizarea in vitro. Prin urmare, copilul este un bun şi trebuie cumpărat atunci când nu poate fi adus pe lume pe cale naturală.
De profesie medic, Roşca a spus că a avea un copil pe care nu ţi-l dă Dumnezeu este ca şi când ţi-ai dori un bun.
„Un copil este un bun de la Dumnezeu. E vorba aceea românească – cine are să-i trăiască, cine nu, să nu-l dorească. Sistemul sanitar şi bugetul pentru sistemul sanitar românesc este atât de mic şi acoperă atât de puţine nevoi”, a spus Lucreţia Roşca, la Realitatea TV.
Declaraţia deputatei PSD nu a rămas fără ecou în rândurile colegilor de partid.
„Din punctul meu de vedere, a te uita numai spre Dumnezeu, când ai o asemenea problemă, e greşit. Cred că rolul statului este primordial. Orice copil născut în România cu efortul statului e un copil câştigat”, a spus deputatul PSD Florin Iordache.
Roşca a fost criticată şi de un membru al opoziţiei, senatorul PDL Nicolae Vlad Popa.
„Este nu absurdă, este cinică, este o declaraţie de om care nu are ce căuta între oamenii politici”, a spus senatorul PDL.
Statisticile arată că, în România, unu din şase cupluri este afectat de infertilitate. Subprogramul naţional care ajută cuplurile cu astfel de probleme a fost sistat la începutul lui 2013, iar în următorii doi ani ministerul nu ia în calcul decontarea acestei proceduri medicale. Din iulie 2011 până la începutul anului trecut, cât a funcţionat subprogramul naţional de fertilizare in vitro, statul a contribuit cu 1,3 milioane de euro, iar peste 300 de copii s-au născut în urma fertilizărilor, potrivit Realitatea.net.
Lucreţia Roşca a fost aleasă deputat în circumscripţia electorală nr.18 Galaţi, este secretar al Comisiei Permanente pentru Sănătate şi Familie. Roşca se află în spatele mai multor propuneri legislative referitoare la educaţia şi îngrjirea copiilor, precum: Proiect de Lege privind organizarea şi exercitarea profesiei de bonă, Proiect de Lege privind ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, Propunere legislativă privind programul „Masa la Şcoală” pentru elevii din învăţămîntul obligatoriu de stat şi privat, primar şi gimnazial, potrivit site-ului oficial al Camerei Deputaţilor.