30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecial22 de milioane de euro îi costă pe agricultori incompetenţa autorităţilor

22 de milioane de euro îi costă pe agricultori incompetenţa autorităţilor

Tot mai mulţi fermieri au primit adrese de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) prin care sunt înştiinţaţi că au de returnat o parte din banii primiţi ca subvenţii agricole de la Uniunea Europeană, dar şi de la bugetul naţional. Motivul: suprafeţele de teren indicate de aceştia pe hărţi nu corespund cu corespund cu cele măsurate prin satelit. În această situaţie s-a ajuns fiindcă până acum statul nu a întocmit încă un plan cadastral naţional, deşi Comisia Europeană a cerut cu insistenţă României acest lucru.

Situaţia este şi mai complicată deoarece în această perioadă fermierii au nevoie de bani pentru lucrările de primăvară. Aceştia sunt astfel descurajaţi să mai solicite subvenţii europene, în condiţiile în care APIA aşteaptă cererile până pe 15 mai.

Câţi bani are APIA de recuperat? ”Suma totală a creanţelor bugetare este de 394.481.926, 08 lei, din care s-au recuperat circa 75%”, se arată în răspunsul instituţiei. Cu alte cuvinte, din datoria iniţială de de aproximativ 87,66 de milioane de euro, instituţia mai are de recuperat circa 22 de milioane de euro. Însă, suma respectivă nu vizează doar aşa numitele supradeclarări (suprafeţele deţinute de fermieri sunt mai mici decât cele declarate), care totuşi deţin cea mai mare pondere în datorie, ci şi nerespectarea criteriilor de eligibilitate, neutilizarea terenurilor în bune condiţii de mediu, lipsa caietului de agromediu etc. Conform reprezentanţilor instituţiei, APIA are de recuperat aceşti bani de la agricultorii care au depus cereri de sprijin pe suprafaţă în perioada 2007-2013.

Judeţul Călăraşi, cea mai mare sumă de returnat

Fermierii din judeţul Alba au avut de returnat cea mai mare sumă – aproximativ 27,8 milioane de lei, APIA mai având de recuperat aproape şase milioane. Pe al doilea loc se situează judeţul Bistriţa Năsăud, cu o sumă de returnat de circa patru milioane de lei, iniţial datoria fiind de 19,25 de milioane de lei.

Buzăul ocupă al treilea loc în topul datornicilor, cu o sumă iniţială de returnat de 16,98 de milioane de lei, din care mai sunt de recuperat 4,12 milioane de lei.

Deşi se situează pe a patra poziţie, judeţul Călăraşi are de returnat cea mai mare sumă de bani, respectiv 12,88 de milioane de lei din 16,68 de milioane iniţial. Reprezentanţii APIA explică situaţia prin faptul că, în judeţ există agricultori care deţin suprafeţe mari de teren, iar mulţi au dat instituţia în judecată, contestând deciziile de returnare a banilor.

Bihorul încheie top cinci datorinici, cu o sumă de recuperat în valoare de 2,9 milioane de lei, dintr-o datorie iniţială de 16,61 milioane de lei.

Cele mai citite

Eroul de la Năstasia

Dragul nostru Ilie Năstase, cunoscut mai ales pentru câteva voleuri luate de la poliție fiind prins băut la volan, dar și pentru schimbarea...

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...

Norvegia renunță la acordarea automată a azilului pentru refugiații ucraineni

Guvernul Norvegiei a anunțat vineri că încetează de îndată politica de acordare automată a azilului pentru refugiații ucraineni, marcând o schimbare semnificativă în abordarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă