18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPremierul nipon: Japonia vrea să repornească reactoarele nucleare

Premierul nipon: Japonia vrea să repornească reactoarele nucleare

Premierul nipon Shinzo Abe a anunţat, luni, că Japonia va repune în funcţiune reactoarele nucleare ale căror condiţii de siguranţă au fost confirmate de inspectorii în domeniul nuclear, relatează Xinhua, conform Agerpres.

Aproape toate reactoarele nucleare ale Japoniei au fost oprite după accidentul nuclear de la Fukushima din martie 2011, iar opinia publică niponă este încă îngrijorată în ceea ce priveşte consecinţele dezastrului nuclear.

Citeşte şi: Grav incident militar între Japonia şi China. Avioane japoneze au interceptat, în apropierea propriului spaţiu aerian, aeronave al Chinei

‘Aş vrea să repornim reactoarele confirmate ca fiind sigure conform standardelor stricte ale Autorităţii de Reglementare Nucleară, în timp ce obţinem înţelegerea localnicilor’, a declarat Shinzo Abe în timpul sesiunii parlamentului japonez.

Aproximativ 30% din energia electrică a Japoniei era furnizată de centralele nucleare înainte de accidentul de la Fukushima. În prezent această proporţie este de numai 1,7%, din totalul energiei, energia termică fiind insuficientă.

Duminică, mii de oameni au protestat la Tokyo, în apropierea clădirii parlamentului, împotriva utilizării energiei nucleare în ţară.

Citeşte şi: 300 de persoane evacuate vor putea reveni în zona Fukushima, din aprilie

Accidentul nuclear de la Fukushima din 11 martie 2011 a fost cel mai grav după cel de la Cernobâl din 1986. Efectele sale pot fi resimţite şi în prezent, apa contaminată ajungând în ocean, iar nivelul radiaţiilor impune restricţii privind alimentele şi petrecerea timpului în aer liber. Imediat după accident, 160.000 de oameni şi-au părăsit locuinţele.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă