Pe de altă parte, se doreşte limitarea fenomenului de ‘migraţie a creierelor’ şi reducerea sărăciei pentru 580.000 persoane până în anul 2020, prin asigurarea unui sistem de asistenţă socială bazat pe un mecanism instituţional de identificare, evaluare şi intervenţie pentru toate cazurile de risc social, informează Agerpres.
De asemenea, se are în vedere creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă, cu focalizare pe următoarele grupuri ţintă: tineri cu vârste între 15 şi 25 de ani; lucrători cu vârsta între 50 şi 64 de ani; femei; lucrători necalificaţi; persoane cu handicap; persoane cu responsabilităţi familiale complexe; minorităţi etnice, inclusiv minoritatea romă.
Totodată, se intenţionează introducerea procedurii de şomaj parţial care să permită, pe o perioadă limitată, cumularea veniturilor din muncă în regim part-time cu o parte din indemnizaţia de şomaj.
Nu în ultimul rând, se urmăreşte ‘reducerea fenomenului muncii la negru şi întărirea disciplinei fiscale, concomitent cu reducerea barierelor şi costurilor administrative pentru angajator, cu până la 18%, prin crearea cardului de asigurat în sistemul asigurărilor sociale. Acesta este elementul de bază al sistemului integrat unic de asigurări sociale (ghişeu unic electronic), care va creşte transparenţa informaţiilor personale prin posibilitatea beneficiarului de a accesa informaţiile privind asigurările sociale proprii dar şi a controlului din birou’.
Citeşte şi: INS: Câştigul salarial mediu, mai mic cu 7,7% în ianuarie
Între alte măsuri prevăzute în Programul de Guvernare se numără ‘stimularea investiţiilor publice şi private într-un sistem integrat de asistenţă socială performant, pentru protecţia persoanelor în vârstă, cu handicap, fără locuinţă şi fără venituri’.