2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportPonta permite maghiarilor să îşi arboreze steagul pe instituţii

Ponta permite maghiarilor să îşi arboreze steagul pe instituţii

În Programul adoptat joi de Guvern s-a introdus prevederea că va fi stabilit cadrul legal pentru ca autorităţile locale să poată arbora steagurile unităţilor administrativ-teritorial pe care le reprezintă, numai pe instituţiile proprii şi împreună cu drapelul României şi cel al UE, informează Mediafax.

La capitolul „Dezvoltare şi Administraţie” din Programul pentru care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea în Parlament se stipulează că vor fi „măsuri pentru promovarea identităţii colectivităţilor locale prin stabilirea cadrului legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora numai pe instituţiile proprii, şi numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene, a steagurilor unităţilor administrative-teritoriale pe care acestea le reprezintă”.

O altă prevedere nou introdusă, comparativ cu vechiul program de guvernare, stabileşte că vor fi măsuri şi pentru promovarea imaginii colectivităţilor locale prin sprijinirea şi susţinerea campaniilor de creare a brandurilor locale pentru produse tradiţionale, resurse naturale, turistice, culturale, istorice, de interes deosebit.

În rest, textul programului adoptat joi este similar cu vechiul program de guvernare.

Astfel, pentru regionalizare şi descentralizare administrativă şi financiară se va face definitivarea unui calendar riguros privind descentralizarea administraţiei publice care să conţină: repartizarea responsabilităţilor între administraţia publică centrală, pe de-o parte, şi cea regională şi locală, de cealaltă parte, realizarea transferului de competenţe în cadrul unui proces stabil şi transparent, evitarea dezechilibrelor financiare, asigurarea continuităţii furnizării serviciilor publice.

Programul mai prevede că va fi făcută modificarea tuturor actelor normative cu privire la administraţia publică locală în vederea creării cadrului instituţional necesar descentralizării: Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, Legea nr. 340/2006 a instituţiei prefectului, Legea nr. 393/2004 a statutului aleşilor locali, Legea nr. 195/2006 a descentralizării, Legea nr. 315/2004 a dezvoltării regionale.

Potrivit prevederilor din program, procesul de descentralizare trebuie să se realizeze pe trei niveluri: local (comune, oraşe, municipii), judeţean şi regional, astfel încât majoritatea serviciilor deconcentrate din judeţe să devină instituţii de interes judeţean/local în coordonarea/subordinea autorităţilor locale, trebuie realizat cadrul instituţional necesar înfiinţării regiunilor teritorial-administrative şi organizat transferul de atribuţii şi de competenţe între Guvern, pe de o parte, şi regiuni şi judeţe, pe de altă parte, în baza unor dezbateri publice, în colaborare cu mass-media, ONG-uri şi alte instituţii publice interesate, precum şi cu informarea permanentă şi corectă a cetăţenilor.

În program se mai menţionează că transferul atribuţiilor către regiuni se va realiza în scopul dezvoltării echilibrate a acestora, respectiv: dezvoltarea economică a regiunii, gestionarea fondurilor europene la nivel regional, gestionarea infrastructurii de interes regional cu privire la transportul rutier, feroviar, fluvial, maritim, aerian, gestionarea infrastructurii de sănătate şi asistenţă medicală la nivel regional, promovarea obiectivelor de turism de interes regional, amenajarea teritoriului la nivel de regiune, dezvoltarea învăţământului preuniversitar tehnic şi profesional la nivel regional, elaborarea unor programe de interes regional pentru dezvoltarea agriculturii în vederea încurajării accesului produselor româneşti pe pieţele interne şi externe, inclusiv prin crearea de branduri regionale.

Obiectivele de dezvoltare regională vor urmări ca la nivelul fiecărei regiuni să existe cel puţin: un spital regional (cu medicină de înaltă performanţă), sistem regional de intervenţie în situaţii de urgenţă, infrastructura rutieră şi feroviară modernizată, un aeroport internaţional, un centru sportiv regional polivalent de nivel internaţional, un centru de afaceri regional, un centru cultural de nivel european, o universitate acreditată la nivel internaţional.

Programul mai prevede redefinirea competenţelor prefecţilor în contextul descentralizării şi transferului de competenţe de la autorităţile centrale la autorităţile locale şi că procesul de descentralizare se va realiza prin asigurarea resurselor financiare corespunzătoare competenţelor transferate, modificarea prevederilor legale referitoare la atacarea în faţa instanţelor judecătoreşti a actelor administrative de către prefect, reconsiderarea rolului şi importanţei primarului şi preşedintelui consiliului judeţean în contextul atribuţiilor şi responsabilităţilor sporite în urma procesului de descentralizare.

În Acordul semnat între USD şi UDMR se prevede că părţile vor susţine promovarea unei iniţiative parlamentare, în baza unei largi dezbateri publice, pentru reglementarea unui cadru legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora pe instituţiile proprii, alături de steagul Ununii Europene şi al României, steaguri ale unităţilor administrative teritoriale pe care le reprezintă.

Cele mai citite

Accident cumplit pe DN2 între un autoturism și o cisternă. Sunt trei morți, printre care și un copil

Trupurile neînsufleţite a trei persoane au fost găsite în autoturismul care a luat foc, joi, în a doua zi de Crăciun, pe drumul naţional...

Manchester City – Everton 1-1. Haaland își „îngroapă” echipa

Manchester City - Everton 1-1. City a remizat cu Everton într-un meci din Premier League, care a deschis programul complet al zilei de Boxing...

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă