Washingtonul a averizat autorităţile din Crimea că organizarea unui referendum în Crimeea privind alipirea peninsulei la Rusia fără consultări cu Kievul va constitui o încălcare a dreptului internaţional.
„Statele Unite apreciază că orice decizie cu privire la Crimeea este necesar să fie luată de către Guvernul de la Kiev. Nu vă puteţi plasa într-o situaţie în care Guvernul legitim al unei ţări este exclus de la procesul de decizie cu privire la anumite părţi ale acestei ţări”, a declarat un oficial american de rang înalt.
Ucraina „este o ţară cu frontiere clar definite. Doar ucrainenii îşi pot alege viitorul politic”, a continuat acest oficial.
Liderii ucraineni este necesar „să se afle la masa” oricăror discuţii în curs, a insistat el.
De asemenea, Uniunea Europeană consideră „ilegală” decizia Parlamentului din Crimeea de a solicita anexarea regiunii ucrainene de către Rusia, anunţă preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de AFP.
„Decizia Parlamentului din Crimeea intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei Ucrainei şi este ilegală”, a declarat Van Rompuy după summitul de la Bruxelles.
Citeşte şi: Rusia vrea să construiască un pod spre Crimeea
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a catalogat joi drept „ilegitimă” decizia Parlamentului din Crimeea de a cere alipirea peninsulei ucrainene Rusiei, relatează Mediafax.
Iaţeniuk a mai declarat în faţa presei, în urma unei întâlniri cu liderii UE la Bruxelles, că referendumul anunţat în Crimeea la 16 martie „nu are nicio bază legală”.
Parlamentul de la Simferopol, Crimeea, a votat desprinderea provinciei de Ucraina şi alipirea la Rusia, informează Agenţia Ria Novosti. În plus, Parlamentul, dominat de proruşi, i-a cerut, joi, lui Vladimir Putin alipirea la Rusia, precum şi organizarea unui referendum la 16 martie în peninsula ucraineană pentru a valida această alipire, a declarat pentru AFP unul dintre oficiali.
Citeşte şi: Parlamentul din Crimeea a votat alipirea la Rusia. Oficial din Crimeea: Decizia are efecte imediate