17.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialCum a ajuns Cazinoul Constanţa simbolul impotenţei autorităţilor

Cum a ajuns Cazinoul Constanţa simbolul impotenţei autorităţilor

Cazinoul Constanţa pare lovit de un blestem. Niciunul dintre cei care s-a bătut cu pumnul în piept că îl vor reabilita nu a reuşit, iar clădirea este în continuare o pată pe obrazul oraşului.

Primul care a încercat o soluţie a fost Radu Mazăre, care a semnat în anul 2007 un contract de concesiune cu firma israeliană Qeenco Leisure International, operator internaţional de cazinouri de lux. Nu s-a întâmplat nimic, pentru că la scurt timp firma a dat faliment. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus atunci de Elena Udrea, prelua clădirea, în august 2011, de la Consiliul Local. La începutul anului 2012 anunţa triumfalist că s-au alocat primii bani şi că în 2014 lucrările de reabilitare vor fi gata. Nu s-a întâmplat nimic. După un an, potrivit contractului iniţial, clădirea a revenit municipalităţii. În martie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, anunţa că s-au găsit bani pentru reabilitare.

Citeşte şi: Cine mai salvează Cazinoul din Constanţa?

Clădirea urma să fie reparată cu fonduri europene, cu circa 10 milioane de euro, iar finanţarea ar fi fost aprobată. Din nou, nu s-a întâmplat nimic. Luna trecută, Radu Mazăre a spus că încearcă atragerea unor investitori străini pentru preluarea Cazinoului, după ce a mers în Elveţia pentru a discuta modalităţi de colaborare cu reprezentanţii celui mai mare cazinou din Europa, aflat la Lugano. Nicio surpriză: nu s-a întâmplat nimic.

Miercuri, lucrurile au luat o altă turnură. Primarul Radu Mazăre a anunţat că varianta fondurilor europene a picat. Explicaţiile au venit de la viceprimarul Decebal Făgădău, specialistul în fonduri europene al primăriei: ”Din păcate, proiectul cu finanţare europeană ne-a dus la următoarea stare de fapt: dacă astăzi continuăm cu proiectul european nu vom fi gata cu el pentru că, să fim realişti, este practic imposibil să terminăm restaurarea Cazinoului până la jumătatea anului 2015 şi atunci toţi banii pe care i-am luat ar trebui să-i dăm înapoi”.

Consilierii locali au aprobat alocarea a 167.000 de lei pentru realizarea unui studiu care să spună exact care sunt soluţii de restaurare a Cazinoului. ”Mi-e frică să nu facem ceva cu Cazinoului şi apoi să vină (n.r. DNA) să ne ia pe toţi la anchetă, că aşa e în România acum”, a explicat Radu Mazăre soluţia.

Reacţia Elenei Udrea

Fostul ministrul Elena Udrea a declarat, în exclusivitate pentru România liberă, că în timpul mandatului său a făcut repetate apeluri la Consiliul Local să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea Cazinoului. ”Am făcut eforturi pentru a prelua în septembrie 2011 administrarea clădirii pentru a o renova prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI). Imediat am iniţiat procedurile de selectare a constructorului. În noiembrie 2011, era deja gata proiectul tehnic, iar în decembrie, la votarea Bugetului pe 2012, am prins banii necesari pentru reabilitare. În bunul stil românesc, licitaţia a fost contestată şi tergiversată, iar în aprilie 2012 căderea Guvernului Ungureanu a însemnat o schimbare de optică. Şeful MDRT nou venit, Eduard Helvig, a spus că n-are bani să reabiliteze Cazinoul şi i l-a dat înapoi lui Mazăre”, a precizat Elena Udrea.

Aceasta spune că primarul pretextează că nu vrea să „arunce banii constănţenilor”, dar în egală măsură nu vrea să aplice nici măcar pe proiecte pe fonduri europene. ”Având în vedere că se vor deschide în curând liniile de finanţare pentru exerciţiul bugetar 2014 – 2020, dacă ar exista deja proiectul municipalităţii, în curând s-ar putea aplica şi în maximum doi ani clădirea ar fi renovată. Nu cred însă că asta se va întâmpla. Dintr-un motiv simplu: Radu Mazăre vrea să dea cazinoul pe nimic rechinilor imobiliari, dar se şi cam codeşte să o facă în văzul lumii după ce a văzut că s-a întâmplat cu Nicuşor Constantinescu”, a conchis aceasta.

Fonduri europene pe noul exerciţiu financiar

Cazinoul ar putea fi totuşi reabilitat pe fonduri europene, în exerciţiul financiar 2014-2020. “Putem accesa fonduri europene în exerciţiul financiar 2014-2020 dacă va fi vreo axă sau ne putem adresa pieţei libere pentru asociere, închiriere, dar mai întâi să vedem ce tip de activitate va fi profitabilă”, a spus viceprimarul Constanţei. Deocamdată însă România nu şi-a făcut bine temele şi nu se cunosc încă detalii despre noul exerciţiu financiar.

Niciun leu donat

Constănţenii par interesaţi de subiectul Cazinoului, dar numai la modul declarativ. Atunci când li s-a cerut bani pentru reabilitare, lucrurile s-au schimbat. În iulie 2011, Asociaţia Absolvenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa a cerut oamenilor donaţii pentru clădire. ”Dacă fiecare constănţean ar depune 100 de lei, atunci vom avea întreaga sumă de bani necesară lucrărilor necesare pentru reabilitarea clădirii Cazinoului din Constanţa”, spuneau organizatorii. La câteva luni de la demararea campaniei în conturi nu se strânsese niciun leu.

Cele mai citite

Tragedie în baschetul românesc! Marie Tyra Whitehead, jucătoare la CSM Târgoviște, găsită decedată în apartament

Marie Tyra Whitehead, baschetbalistă americană de 26 de ani, legitimată la CSM Târgoviște, a fost găsită fără viață în apartamentul său. Poliția Dâmbovița investighează...

FCSB suferă o nouă pierdere importantă! Florin Tănase, diagnosticat cu ruptură musculară

După o accidentare suferită în meciul cu PAOK, Florin Tănase a fost diagnosticat cu ruptură musculară, fiind a doua absență majoră din lotul FCSB...

Justin Timbarlake, prezent la Electric Castle 2025?

Justin Timberlake ar putea susține un concert în România, la Cluj, în cadrul festivalului Electric Castle din 2025. @feresteanu Yes #justintimberlake in #romania🇷🇴...
Ultima oră
Pe aceeași temă