Şeful UDMR, Kelemen Hunor, spune că i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis şi partidelor parlamentare un pact interetnic, după ce a constatat că România a luat-o pe un drum greşit în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale, potrivit Mediafax.
De asemenea, președintele UDMR a subliniat că anul electoral 2016 ar fi oportun pentru un astfel de pact.
„La prima consultare de la începutul anului, privind bugetul Apărării, am propus președintelui Klaus Iohannis și partidelor parlamentare un pact interetnic, care ar trebui să reglementeze câteva chestiuni între aceste partide. Am constatat că, după anul 2007, România a luat-o pe un drum greșit în ceea ce privește drepturile minorităților naționale și continuă să meargă pe un drum greșit. În actuala perioadă este nevoie de o astfel de înțelegere, încă nu a trecut anul, așa ceva nu se poate realiza de la o zi la alta, dar nimeni nu a respins, nu a refuzat o astfel de discuție. Președintele Iohannis a spus atunci că are nevoie de timp de gândire și de analiză. Se poate și în acest an, se poate și anul viitor, fiind an electoral ar fi chiar un moment oportun, și atunci, și campania electorală ar fi mult mai corectă și mai liniștită, se poate face o campanie și fără un discurs naționalist și fără să folosești cartea maghiară”, a spus Kelemen.
Potrivit acestuia, pactul ar trebui să prevadă faptul că toată lumea este de acord că drepturile câștigate nu vor fi atinse, că nu vor fi blocate legile și vor fi aplicate, cum este Legea Educației, că se va căuta doar prin dialog și prin mijloace democratice parlamentare modul în care se vor asigura instrumentele juridice și instituționale „prin care toate toate minoritățile etnice vor putea dezvolta și întări identitatea etnică, lingvistică, culturală”.
„De asemenea, se va prevedea că nu vom folosi problematica minorităților naționale în campaniile electorale, că nu e nevoie de mesaje naționaliste. Consider că acest dialog și această idee nu trebuie uitate, mai ales în actualul context în care se simte o reaprindere a naționalismului și extremismului, ceea ce nu este bine. Important este să avem șanse de dezbateri, este important să cădem de acord că anumite principii, anumite valori trebuie păstrate, întărite și ceea ce am realizat împreună după Revoluție nu trebuie risipit”, a subliniat liderul UDMR.
Întrebat cum comentează propria afirmaţie, potrivit căreia România a luat-o pe un drum greşit după 2007, având în vedere că şi UDMR s-a aflat la guvernare după acel an, Kelemen Hunor a spus că în perioadele când Uniunea era la guvernare putea menține mult mai ușor un echilibru.
„După 2007 s-a simțit faptul că, nemaiexistând presiune și așteptare, deoarece România a intrat în UE și NATO, acele criterii care erau valabile și acele valori legate de minoritățile naționale, pe care toate forțele politice se angajaseră să le respecte, nu mai sunt atât de importante. Neavând sancțiuni, poți să nu mai aplici legislația privind protecția minorităților naționale. Unii chiar au încercat să mai taie din drepturile obținute în perioada anterioară. Nu este bine așa, este în interesul societății românești să nu existe nemulțumiri, frustrări și tensiuni între majoritate și minoritate, între români și maghiari”, a conchis Kelemen.