6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSportPe ce funcţii a mai pus ochii USD

Pe ce funcţii a mai pus ochii USD

În paralel cu bătălia pentru instalarea noului Executiv, liderii USD se pregătesc de ocupa­rea altor poziţii importante în stat, printre care conducerea Senatului, a ASF sau a IICMER. Demisia şefului PNL, Crin Antonescu, din fruntea Senatului a accelerat discuţiile din USD pentru găsirea unui succesor. Ieri, vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu (PSD), a preluat atribuţiile preşedintelui Senatului, în calitate de interimar.

În ceea ce priveşte noul preşedinte al Senatului, Victor Ponta l-ar prefera pentru această funcţie pe Călin Popescu Tăriceanu, recent demi­sionar din PNL, afirmă surse din PSD. Acest scenariu ar fi menit să alimen­teze repetatele afirmaţii ale lui Victor Ponta privind “refacerea” USL, menite să îi atragă simpatia alegătorilor ataşaţi de acest proiect. În plus, i-ar furniza un suport lui Tăriceanu pentru atragerea liberalilor nemulţumiţi.

Pe de altă parte însă, majoritatea senatorilor PSD nu agreează această variantă, dorind ca funcţia să fie preluată de un social-democrat, fiind rostite nume precum Ioan Chelaru sau Darius Vâlcov. Social-democraţii susţin că Victor Ponta a oferit deja prea multe funcţii din Guvern unor persoane care nu fac parte din PSD. În plus, Tăriceanu a atras pânâ în prezent doar doi parlamentari PNL. Întrebat dacă varianta Tăriceanu pentru preşedinţia Senatului este exclusă, Ponta a replicat: “Nu, nu este exclusă. Toţi cei care au candidat pe lista USL, din punctul meu de vedere, pot ocupa funcţia de preşedinte al Senatului”.

Ursache, favorit la ASF

Un alt post rămas vacant este cel de preşedinte al Autorităţii de Suprave­ghere Financiară (ASF), după demisia de ieri a lui Dan Radu Ruşanu.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui ASF Dan Radu Ruşanu, decizia fiind definitivă. Potrivit unor surse din PSD, favorit pentru preluarea acestei funcţii este Mircea Ursache. El este în prezent vicepreşedinte al ASF pe problemele pieţei de capital şi se bucură de sprijinul PSD. Potrivit surselor citate, schimbarea conducerii ASF va avea loc în aproximativ două săptămâni.

Un alt post rămas vacant este cel de preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului (IICCMER), după demisia lui Andrei Muraru. Acesta a fost propus pentru această funcţie de către PNL. Andrei Muraru a spus că a făcut acest gest în urma evoluţiilor politice din ultima vreme şi, prin urmare, vrea să rămână loial celor care l-au sprijinit şi l-au susţinut. El a precizat că este vorba despre PNL şi a adăugat că nu au existat presiuni politice pentru a-şi da demisia. „I-am transmis premierului demisia, în această dimineaţă, nu am apucat să vorbim. Există regrete, cel mai important e că nu am văzut trimiterea în judecată a lui Alexandru Vişinescu şi a lui Ioan Ficior”, a spus Muraru.

Ce se întâmplă cu TVR?

Este posibil să fie operate schimbări şi la TVR, instituţie în fruntea căreia se află Stelian Tănase, care este director general interimar, la propunerea PNL. Realizatorul TVR Mihai Rădulescu îl acuză într-o scrisoare deschisă pe directorul general interimar al TVR, Stelian Tănase, de încălcarea mai multor legi, dar şi de „folosirea abuzivă a resurselor materiale şi umane”, „incompetenţă sau neglijenţă în serviciu”, „emiterea de acte administrative care servesc interese de grup sau clientelare”. Intervenţia lui Rădulescu vine după ce Stelian Tănase a adus mai mulţi jurnalişti din afara TVR să realizeze emisiuni la posturile publice, arată Rădulescu. Acuzaţiile sunt făcute de Mihai Rădulescu într-o avertizare în interes public transmisă la Comisiile de cultură din Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi la CNA. Indiferent de explicaţiile conflictului din interiorul TVR, existenţa unui document de contestare, depus la comisiile parlamentare, poate declanşa schimbări. Or, în comisiile parlamentare de resort USD are majoritatea şi poate declanşa oricând procedura de înlocuire. Potrivit hotărârii prin care Parlamentul l-a numit în decembrie 2013 pe Stelian Tănase, interimatul său va dura până la instalarea noului preşedinte, dar nu mai mult de şase luni de zile. Dacă USD hotărăşte să numească alt director plin, o poate face oricând, în interiorul termenului de şase luni.

Discuţiile despre situaţia de la TVR vin în contextul în care directorul interimar Stelian Tănase a anunţat, ieri, că a cerut Ministerului de Finanţe “amnistia fiscală”. TVR are datorii la bugetul de stat de 543,7 milioane de lei (122 milioane euro), cumulate de-a lungul mai multor ani de zile. Cu alte cuvinte, TVR depinde de Guvernul Ponta, indiferent de cine se va afla în fruntea instituţiei.

DECIZIE. BEC a aprobat alianţa ­PSD-UNPR-PC

Biroul Electoral Central a aprobat, ieri, înregistrarea alianţei electorale ­PSD-UNPR-PC pentru alegerile europarlamentare, după ce iniţial BEC a respins solicitarea de înregistrare a alianţei Uniunii Social-Democra­te. Tot ieri, Înalta Curte de Casaţie şi Justi­ţie (ICCJ) a respins contestaţiile PSD şi PC la decizia BEC care a respins înfiinţarea alianţei USD, deşi chiar procurorul prezent la şedinţă a cerut anularea deciziei BEC.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Curtea de Apel București a publicat motivarea în cazul acțiunii lui Călin Georgescu privind alegerile prezidențiale

Curtea de Apel București a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin...

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, sarcasm la adresa lui Donald Trump: America mexicană sună bine

Președintele mexican Claudia Sheinbaum a reacționat, miercuri, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a spus că Golful Mexic va deveni "Golful Americii"...
Ultima oră
Pe aceeași temă