17.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialAproape 50.000 de constănţeni au datorii la bugetul local

Aproape 50.000 de constănţeni au datorii la bugetul local

Constănţenii nu se greăbesc să-ţi plătească taxele şi impozitele locale sau amenzile primite. Dovadă este numărul mare de datornici: 48.777. Este vorba despre datorii aferente semestrului al doilea din anul 2013. Pentru a recupera sumele restante datorate bugetului local, Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa (SPIT) din cadrul Primăriei Constanţa a demarat procedura de urmărire şi executare silită prin expedierea celor 48.777 de somaţii de plată, din care 44.213, reprezentând 91% din total, pentru persoanele fizice şi 4.564, reprezentând 9% din total, pentru persoanele juridice.

 Din totalul somaţiilor emise, 40.031 reprezentând 82% din total, cuprind debite cumulate din impozite, taxe şi/sau amenzi, iar diferenţa de 8.746, reprezentând 18% din total, doar debite datorate din amenzi.

Marii datornici din categoria persoanelor fizice sunt cei care nu au bunuri supuse impozitării şi care au debite cumulate din amenzi. O singură persoană avea la data de 11.01.2014 un debit de 227.825 lei, reprezentând amenzi neachitate.

Din totalul de 332.291 contribuabili înregistraţi în anul 2013 în evidenţele fiscale ale SPIT, din care 304.141 persoane fizice şi 28.150 persoane juridice, proporţia rău platnicilor este 16% din care 14,5% persoane fizice şi 1,5% persoane juridice.

Directorul SPIT Constanţa, Virginia Uzuan, aminteşte că termenul scadent pentru plata obligaţiilor datorate bugetului local, aferente semestrului II din anul 2013, a expirat la data de 30 septembrie 2013. De asemenea, aceasta mai informează contribuabilii care au achitat debitele din dosarele de urmărire şi executare silită înainte de comunicarea somaţiilor de plată, că după primirea acestora nu mai este necesar să se prezinte la ghişeele instituţiei. Recomandarea se adresează persoanelor care au efectuat plăţi după data de 15.02.2014 şi care se află în posesia unei chitanţe pentru suma înscrisă în somaţia primită.

 

Executare silită 

”Emiterea şi expedierea somaţiei de plată este prima măsură de urmărire şi executare silită. Dacă în termen de 15 zile de la primirea acesteia contribuabilul nu achită debitul datorat, procedura este continuată prin înfiinţarea popririlor pe venituri, asupra disponibilităţilor băneşti sau prin sechestrarea bunurilor aparţinând debitorului”, a precizat Virginia Uzun, directorul SPIT Constanţa.

 

 

Cele mai citite

Debut pe plus la BVB, cea mai mare creștere din septembrie anul trecut

Titlurile BRD, Transelectrica și Antibiotice Iași, în topul tranzacțiilor Toţi indicii locali au început săptămâna pe plus. Indicii care includ fostele SIF-uri şi Fondul Proprietatea,...

Predicțiile supercomputerului pentru preliminariile CM 2026! România în urna a doua valorică?

Participarea echipei naționale a României la Cupa Mondială din 2026 reprezintă principalul obiectiv al selecționerului Mircea Lucescu, care mizează pe o tragere la sorți...

Jens Stoltenberg a devenit preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen

Jens Stoltenberg, fost secretar general al NATO, a fost numit oficial la conducerea Conferinței de Securitate de la Mynchen, unul dintre cele mai importante...
Ultima oră
Pe aceeași temă