16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialBanca de stat a Federaţiei Ruse cumpără 25% din Banca de Economii...

Banca de stat a Federaţiei Ruse cumpără 25% din Banca de Economii a Moldovei

Banca de stat a Federaţiei Ruse are în plan să achiziţioneze 25% din acţiunile Băncii de Economii a Moldovei (BEM). Informaţia a fost confimată de unele surse din cadrul Coaliţiei de guvernare, precum şi din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Însă, reprezentanţii băncii ruseşti nu au comentat acest subiect, scrie kommersant.md, conform http://www.voceabasarabiei.net.

Potrivit unei surse din cadrul BNM, Banca de stat a Federaţiei Ruse au cerut permisiunea de a achiziţiona cota parte a BEM, iar autoritatea naţională şi-a dat deja acordul.

Banca de Economii a fost înfiinţată la 11 noiembrie 1940, odată cu inaugurarea pe teritoriul Republicii Moldova a 7 direcţii judeţene ale Caselor de Stat de Economii: Chişinău, Bălţi, Cahul, Bender, Orhei, Soroca şi Tiraspol.

După proclamarea independenţei Republicii Moldova, instituţia a fost reorganizată în Banca de Economii a Moldovei, devenind astfel bancă comercială pe acţiuni cu capital de stat.

La decizia acţionarilor, în anul 1994, banca este reorganizată în Societate pe Acţiuni de tip deschis, iar doi ani mai târziu – în Banca Comercială pe Acţiuni „Banca de Economii”.

În anul 2001, pe 18 iunie, banca a fost înregistrată ca Societate pe Acţiuni, statut pe care îl deţine şi astăzi.

Statul deţine, în prezent, aproximativ 33,33% din acţiuni, restul fiind proprietatea unor persoane fizice (2,3%) şi persoane juridice (64,21%), conform imformaţiilor postate pe site-ul băncii.

Cele mai citite

Piața apei publice crește: Din ce în ce mai mulți români conectați la sistemele de alimentare

Valul urbanizării aduce apă potabilă prin rețele publice pentru 77% dintre gospodăriile din România Institutul Național de Statistică anunță că populaţia conectată la sistemul public...

România a atras investiții străine directe de 6,74 miliarde de euro în 2023, cu mult mai puțin față de un an în urmă

România a atras investiții străine directe (ISD) de 6,74 miliarde de euro în 2023, în scădere semnificativă față de recordul de 10 miliarde de...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă