Federaţia Română de Fotbal are un nou preşedinte, după aproape 24 de ani. Răzvan Burleanu îl va înlocui începând de azi, pe Mircea Sandu, în funcţia de preşedinte FRF. Mandatul celui mai tânăr preşedinte din istoria fotbalului românesc începe cu mari promisiuni.
Răzvan Burleanu, 29 de ani, a fost ales în turul al doilea, la capătul unei zile extenuante pentru cei 173 de reprezentanţi ai fotbalului românesc, prezenţi la Casa Fotbalului. După o primă rundă de vot rezultatele au fost: Burleanu (72 voturi), Vasile Avram (59), Gheorghe Chivorchian (29), 13 voturi fiind nule. Marcel Puşcaş s-a retras încă dinaintea primul tur, susţinându-l pe Burleanu.
În turul al doilea Burleanu s-a impus cu 113 voturi, el având de partea sa sprijinul lui Gheorghe Chivorchian. Totuşi rezultatul celui de-al doilea tur se pare că a fost decis în pauza dintre tururi, când Burleanu a avut o discuţie cu Avram şi Chivorchian. Cel mai probabil Gheorghe Chivorchian, care era şi favoritul lui Mircea Sandu, ar putea ocupa o funcţie în conducere, poate chiar secretar general. De asemeni o funcţie o mai are promisă şi Puşcaş.
Citeşte şi De la miniEURO, la EURO 2016. Cine este Răzvan Burleanu
“Primul lucru pe care îl voi face va fi un audit financiar. Am adus alături de mine oameni care nu au legătură cu diverse grupuri de interese. Ne vom contura echipa în următoarele două zile”, a declarat noul şef al FRF.
Burleanu a fost al doilea candidat care şi-a susţinut discursul electoral înaintea votului. El a prezentat programe din proiectul său, “Programul de guvernanţă sportivă al Federaţiei Române de Fotbal”, şi a beneficiat de două minute în plus, primite de la Puşcaş. În încheiere el a precizat că din echipa sa va face parte şi Marcel Puşcaş, fostul fotbalist anunţând după puţin timp renunţarea la candidatură.
Răzvan Burleanu, poreclit de către unii votanţi “minicandidatul”, nu doar că a devenit preşedinte, dar şi-a început tăios mandatul. El l-a anunţat deja pe Adalbert Kassai că aşteaptă să primească de la el, pe birou, demisia. Mâna dreaptă a lui Mircea Sandu ar putea dispărea astfel din structurile de conducere ale FRF.
Până mâine dimineaţă, când va avea loc şedinţa CEx, la Casa Fotbalului, Burleanu trebuie să vină cu propuneri pentru funcţiile de secretar general, respectiv de trezorier.
Alegeri cu cântec la Casa Fotbalului
Verdictul din Dosarul Transferurilor pare să fi dat peste cap organizarea alegerilor pentru preşedinţia FRF. După ce Popescu a fost condamnat, el fiind principalul favorit, atât al lui Mircea Sandu, cât şi al majorităţii membrilor afiliaţi ai FRF, opţiunile electorale s-au diminuat dramatic. Cu Avram, care are pe rol un dosar, Chivorchian, favorit al actualei conduceri, sau cu Burleanu, încă necunoscut suficient publicului din România, alegerile FRF au fost la un pas de a fi amânate.
Planul, potrivit surselor din interior, ar fi fost să nu se îndeplinească cvorum. Cu toate că au rămas doar nişte zvonuri unele probleme cu îndeplinirea cvorumului au existat în ziua alegerilor. A fost nevoie de mai multe numărători pentru stabilirea cvorumului necesar pentru începerea alegerilor, asta după ce mai mulţi reprezentanţi ai cluburilor nu au răspuns prezent, deşi se aflau în sală. Alegerile, care păreau a se transforma într-un fiasco total, într-un boicot, au fost salvate în cele din urmă, după ce mai mulţi membri au sosit din pauza de cafea.
Mai multe cluburi din Liga I, precum Steaua, CFR, Pandurii, Ceahlăul, Universitatea Cluj, Oţelul, Gaz Metan şi FC Botoşani nu au fost reprezentate.
Adunarea Generală de miercuri, în care au avut loc alegerile FRF, a avut parte şi de câteva scene desprinse parcă de la circ. Adrian Mititelu a întrerupt de câteva ori şedinţa protestând împotriva afilierii clubului CS U Craiova, el fiind într-o continuă stare conflictuală cu Mircea Sandu, care l-a ameninţată că îl dă afară de la întrunire. În cele din urmă Mititelu a fost desemnat tot de către fostul şef al FRF să supervizeze alegerile.
Chestiuni votate pe ordinea de zi
Tot pe ordinea de zi a fost şi alegerea membrilor de onoare: Dumitru Dragomir, Emeric Dembrosvschi, Halagian, Igna şi Florea Ispir, Mircea Lucescu, Culae Lupescu, Rică Răducanu, Ion Pîrcălab, Lajos Sătmăreanu, Iosif Vigu şi Vasile Zavoda. Aceştia vor primi rentă viageră.
Trezorierul FRF estimează că încasările de anul acesta ale Federaţiei vor fi de circa 14,5 milioane euro, 4,3 milioane venind de la forurile internaţionale.
La vot au fost supuse şi afilierile şi dezafilierile. În cazul CS U Craiova nu s-a luat încă o decizie, astfel că oltenii vor rămâne cu o afiliere provizorie, până când soarta le va fi decisă într-o altă şedinţă, la nivelul departamentului juriridic.
În prima parte a zilei a Adunării Generale a FRF membrii prezenţi au votat acordarea titlului de preşedinte onorific lui Mircea Sandu.
LIVE TEXT Alegeri FRF:
UPDATE: Cel de-al doilea tur al alegerilor va avea loc tot în decursul zilei de azi. Chivorchian ar putea decide câştigătorul, în funcţie de candidatul pe care îl va sprijini în turul decisiv. Înainte de alegeri Chivorchian declara că decât Popescu sau Avram mai bine merge pe mâna lui Burleanu.
Cu toate că Avram era considerat candidatul cu cele mai mari şanse, iar Chivorchian a fost votat de apropiaţii lui Mircea Sandu, surpriza a fost produsă de Răzvan Burleanu, unul dintre candidaţii cu cele mai mici şanse la începutul batăliei electorale.
–
Votarea s-a încheiat, începe numărătoarea voturilor. Din cei 224 de membri afiliaţi au participat 173. Sesiunea de vot a durat mai bine de o oră, timp în care şi-au exprimat opţiunile reprezentanţi ai cluburilor din primele trei ligi dar şi a asociaţiilor judeţene.
Pentru a fi ales preşedinte din primul tur un candidat trebuie să obţină 50%+1 din voturi, adică 87. Dacă nu va fi desemnat un câştigător se va trece la al doilea tur, în care vor intra primii doi candidaţi cu cele mai multe voturi.
–
Candidaţii şi-au încheiat discursurile iar acum pot începe voturile. Dintre discursuri s-au remarcat cel al lui Burleanu, care a fost mai energic şi a anunţat alianţa cu Puşcaş. Astfel Marcel Puşcaş s-a retras din competiţie pentru a-l susţine pe Burleanu.
Primul care votează este Adrian Mititelu, ales supervizor de către membrii prezenţi în sală.
Mircea Sandu părăseşte sala deoarece are o întâlnire cu preşedintele Federaţiei Argentiniene de Fotbal, diseară urmând să se dispute amicalul România – Argentina. Sandu anunţă că preşedintele ales va trebui să participe mâine la o şedinţă a CEx, în care va propune secretarul general şi trezorierul.
La vot participă 173 de membri afiliaţi din 224, echipele de Liga I Steaua, CFR, Pandurii, Ceahlăul, Universitatea Cluj, Oţelul, Gaz Metan şi FC Botoşani nefiind reprezentate, conform Mediafax.
–-
La prezidiu a ajuns şi fostul fotbalist Marcel Puşcaş, care după un discurs mai scurt decât al celorlalţi trei dinaintea sa a conchis: „Dacă aveţi încredere în mine acordaţi-i votul lui Burleanu.” Astfel coaliţia dintre Burleanu şi Puşcaş a devenit una oficială.
Ultimul discurs a fost cel al lui Sorin Răducanu, acesta criticându-l pe Mircea Sandu. El nu a stat mult timp la prezidiu.
–
După discursul lui Avram şi cel al lui Burleanu, care a fost aplaudat la scenă deschisă, urmează Gheorghe Chivorchian, susţinut de Mircea Sandu în locul lui Popescu, după ce fostul tricolor a primit condamnarea definitivă în Dosarul Transferurilor.
–
Vasile Avram îşi încheie discursul: „Urechile mele şi telefonul vor fi deschise pentru voi.” La prezidiu urcă Răzvan Burleanu, preşedintele FR de Minifotbal. Mircea Sandu îşi manifestă din nou dezisteresul pentru ce are de spus candidatul, la fel cum a făcut şi în cazul lui Avram. Sandu s-a arătat foarte nerăbdător cu primii doi candidaţi.
În final Burleanu face apel la eliminarea „bişniţărelii” din FRF. El spune în încheierea că şi Marcel Puşcaş, unul dintre candidaţi, va face parte din echipa sa.
După ce se vor încheia discursurile se va trece la votarea celor cinci candidaţi. Au mari rămas trei discursuri în aşteptare.
–
Cvorumul a fost îndeplinit în cele din urmă, iar Mircea Sandu a făcut o prezentare sumară a celor cinci candidaţi. Vasile Avram este primul care are cuvântul pentru a-şi susţine candidatura în faţa membrilor prezenţi la Casa Fotbalului.
Favoritul lui Mircea Sandu este Gheorghe Chivorchian, fost şef de club şi membru care a activat în structurile FRF. El şi cu Avram au cea mai mare experienţă în fotbal la nivel de management.
––
Membrii revin în sală, iar potrivit ultimei numărători cvorumul ar fi îndeplinit. Totuşi un reprezentat al clubului Progresul cere amânarea alegerilor. Mircea Sandu, care va rămâne preşedinte onorific, după ce a condus Federaţia timp de 23 de ani, le-a transmis celor din sală să voteze după cum le dictează conştiinţa.
La un moment dat exista riscul ca alegerile să fie amânate deoarece încă nu reveniseră din pauză mai mulţi membri. O parte dintre membri, deşi erau prezenţi în sală au tăcut când s-a făcut prezenţa, cel mai probabil aşteptând să vadă ce decid colegii lor. După ce cvorumul a fost îndeplinit, acum au cerut să fie trecuţi şi ei prezenţi pe liste. Şedinţa de la Casa Fotbalului se transformă într-un fiasco. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cele din urmă. Sandu a reluat numărătoarea după ce pe liste ar fi apărut chiar mai mulţi membri decât erau prezenţi iniţial.
––
Se reia şedinţa după pauză, însa sala este mai goală. Mircea Sandu vrea să facă din nou numărătoarea, cu toate că iniţial se stabilise că alegerile vor avea loc în baza cvorumul stabilit la începutul întrunirii. Mai mulţi reprezentanţi ai cluburilor din Liga I nu răspund prezenţei, deşi sunt în sală. Este posibil ca alegerile să fie boicotate.
––-
Se poate vota preşedintele FRF. Cvorumul a fost îndeplinit la începutul şedinţei Adunării Generale, astfel că indiferent de numărul celor prezenţi în sală în ultima parte a întrunirii alegerile tot vor avea loc.
Surse de la Casa Fotbalului spun că şeful FRF va fi stabilit azi, indiferent de numărul celor prezenţi în sală.
În sala de la Casa Fotbalului sunt prezenţi 171 de membri, cu puţin peste limita minimă de 2/3 din totalul de 250, necesară pentru a avea loc alegerile. Mai este puţin timp până va fi ales noul şef al FRF. Mircea Sandu a stat în fruntea Federaţiei 23 de ani.
În sală se votează numirea lui Mircea Sandu ca preşedinte de onoare. El este ales în cele din urmă preşedinte de onoare cu un singur vot împotrivă, al lui Mitititelu. Adrian Mititelu a avut mai multe confruntări cu Mircea Sandu pe tema U Craiova şi s-a opus afilierii celuilalt club al oraşului CS U. Mititelu este finanţatorul Universităţii Craiova.
A luat final prima parte a Adunării Generale. După o scurtă pauză în sală vor intra cei cinci candidaţi pentru a-şi susţine candidaturile.
–-
Reprezentantul clubului Progresul Bucureşti, Tudor Iacob, a cerut Adunării Generale a FRF amânarea alegerilor pentru ca unul dintre membrii echipei lui Gheorghe Popescu să îşi poată depune candidatura.
„Trebuie să observăm că Gică Popescu a reprezentat o echipă, vă spune ceva Generaţia de Aur? Faptul că s-a întâmplat ce s-a întâmplat, nu înseamnă că nu putem amâna alegerile, având în vedere că acesta este punctul principal al Adunării Generale şi să le dăm o şansă celor din Generaţia de Aur. Domnul Avram a spus că nu i-ar conveni să nu câştige pe teren această luptă”, a spus Iacob, citat de Mediafax.
În replică, Mircea Sandu i-a cerut lui Iacob să-şi expună din nou punctul de vedere după ce fiecare candidat se va adresa Adunării Generale. „Am să vă rog în partea a doua să vă spuneţi punctul de vedere legat de ceea ce înseamnă partea de vot”, a completat Sandu.
Pe de altă parte, Augustin Păcurar (Naţional Sebiş), Nicolae Manea (Rapid) şi Cornel Şfaiţer (FC Botoşani) au fost desemnaţi să facă parte din comisia de numărare a voturilor. Totodată, Constantin Anghelache (Dinamo), Vasile Micu (AJF Constanţa) şi Dan Tulpan (Gloria Buzău) vor întocmi procesul verbal al votului pentru şefia FRF.
Fostul fotbalist Gheorghe Popescu, candidat la şefia Federaţiei Române de Fotbal, a fost condamnat definitiv, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani, o lună şi zece zile de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.
În urma condamnării în dosarul transferurilor, Gheorghe Popescu nu mai poate candida la funcţia de preşedinte al FRF.
–
UPDATE. Preşedintele în exerciţiu al FRF, Mircea Sandu, le-a transmis, miercuri, membrilor federaţiei să voteze noul preşedinte aşa cum le dictează conştiinţa şi nu cum le spune vreun grup de interese, conform Mediafax.
„Votaţi aşa cum vă dictează conştiinţa şi nu cum vă spune un grup de interese. Viitorului preşedinte îi va rămâne această moştenire. Luptaţi împotriva pariurilor ilicite şi a discriminării. Nu trebuie decât să slujim interesele fotbalului românesc. Fiţi o familie adevărată şi frumoasă”, le-a transmis Sandu celor 168 de membri afiliaţi prezenţi la Adunarea Generală a FRF.
Membrii afiliaţi trebuie să aleagă viitorul preşedinte dintre cinci candidaţi: Gheorghe Chivorchian, Vasile Avram, Marcel Puşcaş, Răzvan Burleanu şi Sorin Răducanu.
–-
Adunarea Generală de alegeri a Federaţiei Române de Fotbal (FRF) a început, la ora 10.00, la Casa Fotbalului, în cadrul acesteia urmând să fie ales noul preşedinte al forului fotbalistic român, informează Mediafax.
Citeşte şi: Cine a rămas în lupta pentru preşedinţia FRF după ce Gică Popescu a fost scos din cursă
Comitetului Executiv al FRF, întrunit înainte de Adunarea Generală, a luat act de faptul că unul dintre candidaţi, Gheorghe Popescu, nu va mai putea participa la alegeri.
Citeşte şi: De ce intră în puşcărie Gică Popescu. Adio preşedinţia FRF!
La AG participă şi Carmen Tocală, secretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, dar şi fostul preşedinte al LPF, Dumitru Dragomir.
Citeşte şi: Lovitură de teatru: Indiferent de combinaţie noul şef al FRF va avea viaţă scurtă
De asemenea, este prezent şi vicepreşedintele UEFA, Mario Lefkaridis.
La alegerile pentru preşedinţia FRF îşi anunţaseră participarea şase candidaţi: Gheorghe Popescu, Gheorghe Chivorchian, Vasile Avram, Marcel Puşcaş, Răzvan Burleanu şi Sorin Răducanu. Altor doi candidaţi, Paul Zarna şi Octavian Popescu, le-au fost respinse dosarele deoarece nu au îndeplinit condiţiile obligatorii din statutul FRF.
Actualul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a anunţat că nu mai doreşte încă un mandat la şefia instituţiei, dar a precizat că îl sprijină la alegeri pe Gheorghe Popescu.
În urma condamnării în dosarul transferurilor, Gheorghe Popescu nu va mai putea candida la funcţia de preşedinte al FRF.