-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSportCum ar putea fi blocat Guvernul Ponta III

Cum ar putea fi blocat Guvernul Ponta III

Premierul Victor Ponta intenţionează să prezinte astăzi, după terminarea negocierilor cu UDMR şi minorităţile naţionale, componenţa noului cabinet. Dacă votul de învestitură în Parlament este ca şi asigurat, Guvernul Ponta III ar putea să se împiedice, cu „ajutorul“ preşedintelui Traian Băsescu, la Curtea Constituţională.

Negocierile USD-UDMR pentru formarea unui Guvern Ponta III trebuiau să demareze ieri, după ce conducerea extinsă a Uniunii i-a mandatat, sâmbătă, pe liderii UDMR să discute condiţiile în care maghiarii să revină la putere. Negocierile au fost amânate, în ultimul moment, pentru astăzi, fiind invocat drept motiv programul lui Victor Ponta.

Conform planului anunţat încă de vineri de şeful PSD, astăzi ar urma să fie semnate, la ora 15 şi, apoi, la 15.30, acordurile cu grupul minorităţilor naţionale condus de Varujan Pambuccian şi, respectiv, cu UDMR. Componenţa noului Guvern ar urma să fie prezentată tot astăzi, la ora 17.00. Prin urmare, din punctul de vedere al tratativelor cu minorităţile, premierul Ponta are toate motivele să stea liniştit, având ca şi asigurată majoritatea necesară învestirii. Situaţia este însă mai complicată pentru Ponta via Cotroceni, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu i-a transmis deja un avertisment clar.

Planul prezidenţial

Prin cooptarea UDMR în Guvern şi prin acceptarea condiţiilor impuse de Uniune, nu se mai poate spune că se păstrează programul de guvernare al USL, iar Victor Ponta ar trebui redesemnat premier, consideră preşedintele Traian Băsescu. Într-o emisiune la Pro TV, şeful statului a explicat de ce crede că situaţia de acum nu se compară cu cea din 2007, când democraţii au fost scoşi din Guvernul Tăriceanu.

„A fost Guvernul Tăriceanu, care a guvernat minoritar, dar el nu a modificat programul de guvernare. Acum se modifică progra­mul de guvernare, pentru că UDMR va cere să fie introdusă în programul de guvernare Legea minorităţilor, va avea probleme cu însemnele locale şi dreptul de arborare a steagurilor minorităţilor, va vrea utilizarea limbii materne în Sănătate şi în instituţiile centrale, uitând că orice cetăţean român, indiferent de etnie, trebuie să cunoască limba naţională, va cere modificări la Legea referendumului în aşa fel încât comunităţile locale să poată declanşa referendumuri care să fie valide… E o listă întreagă care modifică programul Guvernului“, a explicat Băsescu.

Ce ar trebui atunci să se întâmple pe scenariul prezidenţial? Ar trebui demarate consultări cu partidele parlamentare şi desemnat un nou premier, care să-şi formeze un cabinet şi să ceară Legislativului un vot de încredere pentru echipa sa şi pentru noul program de guvernare. Subliniind că el nu-l va mai desemna niciodată pe Victor Ponta drept premier, deoarece este „corupt“, şeful statului a arătat că „pot fi şi alţi politicieni care să conducă Guvernul din partea USD“.

Citeşte şi: Băsescu: Voi face tot ce ţine de mine pentru o instalare constituţională a Guvernului

Dacă USD şi minorităţile continuă în Parlament procedura învestirii unui nou cabinet fără consultări şi fără desemnarea unui alt premier, preşedintele Băsescu ia în calcul să atace la Curtea Constituţională deci­zia Legislativului privind învestirea. În argumentaţia sa, şeful statului se bazează pe art. 102 din Constituţie, potrivit căruia orice program de guvernare se votează de către Parlament.

Nu în ultimul rând, preşedintele Băsescu a atenţionat că nu vrea să se ajungă la un program de guvernare care să aibă „în spate un protocol secret“. „Eu vreau să văd în programul de guvernare negocierile cu UDMR“, a subliniat şeful statului. Or, în acest caz, evident că nu s-ar mai putea vorbi despre menţinerea programului USL.

Cum se apără Ponta

Noul Executiv va continua progra­mul de guvernare al USL, drept pentru care preşedintele nu are vreun rol în procedură, a încercat ieri să explice premierul Ponta, prin comunicate de presă (emise în numele Guvernului şi al USD) şi prin intervenţii la RTV. „Domnul Traian Băsescu, prin declaraţiile făcute, nu face decât să îşi confirme iresponsabilitatea“, a arătat şeful Executivului, susţinând că va merge marţi în Parlament „doar pentru schimbarea compoziţiei politice“. Potrivit lui Ponta, nu ar exista nici un temei constituţional pentru a se considera că actualul Guvern şi-a încetat mandatul.

Citeşte şi: UPDATE. Surse: USD planifică un Guvern fără maghiari. Ponta: UDMR va intra la guvernare

Şeful Executivului a invocat, în acest sens, art. 110 din Constituţie, potrivit căruia Guvernul este demis dacă Parlamentul îi retrage încrederea acordată (prin adoptarea unei moţiuni de cenzură) sau dacă premierul este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile. Acelaşi articol mai prevede că mandatul Guvernul încetează în caz de demisie, pierdere a drepturilor electorale, stare de incompatibilitate ori deces al premierului.

Ponta a omis însă să explice cum va reuşi să pună în practică solicitările UDMR astfel încât să nu fie încălcat programul de guvernare al USL aprobat de Parlament.

UDMR: Va fi doar protocol cu PSD

La unison cu şeful PSD, conducerea UDMR nu consideră că ar trebui desemnat un nou premier, susţinând că nu va fi vorba de un nou program de guvernare.

„Noi avem solicitări care nu exced programul de guvernare“, a precizat vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, condiţiile impuse de Uniune şi acceptate de PSD se vor regăsi doar ­într-un „protocol între partide“.

Citeşte şi: Kelemen Hunor: Nu vom avea un protocol secret cu USD

„UDMR nu a avut niciodată soli­citări excesive, solicităm doar acele lucruri care sunt normale într-o Europă unită şi care se regăsesc şi în legislaţia UE, cum ar fi alte autonomii“, a precizat şi liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras Levente, citat de Mediafax.

Care este procedura în continuare

Odată anunţată componenţa Guvernului Ponta III, miniştrii propuşi ar trebui să fie audiaţi de comisiile parlamentare de specialitate, după care noua echipă va fi supusă votului plenului reunit al celor două ­Camere. Calculele parlamentare arată că premierul nu ar trebui să aibă emoţii în privinţa votului de învestitură, în condiţiile în care USD-UDMR-minorităţi numără 225 de deputaţi şi 93 de senatori, deci un total de 318 aleşi, cu 30 peste numărul necesar învestirii (288).

Voturi suplimentare s-ar putea contabiliza în dreptul noului guvern din partea parlamentarilor neafiliaţi, dar şi a „grupării“ Tăriceanu (două voturi sigure, ale lui Călin Popescu Tăriceanu şi Sorin Ilieşiu, altele posibile).

După votul Parlamentului, rămâne de văzut dacă preşedintele Băsescu atacă sau nu decizia Legislativului la Curte. Dacă o face, România s-ar afla într-o nouă situaţie fără precedent, având un guvern în funcţie format pe jumătate din interimari şi cu un nou guvern, votat de Parlament, în aer.

Negociere. Unele dintre pretenţiile UDMR

– Cel puţin două ministere şi un post de ­vicepremier

– Secretari de stat şi şefi la deconcentrate

– Prefecţi în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş

– Linie cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş

– Adoptarea Statutului minorităţilor naţionale, aflat în Parlament din 2005

– Folosirea propriilor simboluri naţionale în spaţiul public

– Continuarea Autostrăzii Transilvania măcar până la Târgu Mureş

– Rediscutarea în Parlament a legii descentralizării (declarată neconstituţională de CCR)

– Modificarea Codului Fiscal astfel încât administraţiilor locale să le rămână mai mulţi bani.

Cele mai citite

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă