Actorul american este, până în prezent, singurul beneficiar al unei modificări legislative dispuse în toamna anului trecut de către ministrul Dan Şova, potrivit căreia un drum naţional sau o autostradă pot fi închise pentru organizarea unor „manifestări culturale, artistice şi sportive“.
Actorul american Nicolas Cage prezent în România pentru realizarea filmului cu buget redus „The Dying of the Light”, este norocos. Zilele trecute, împreună cu echipa sa de filmare, Nicolas Cage a avut posibilitatea de a folosi în exclusivitate 13 kilometri din autostrada Bucureşti Ploieşti, timp de nouă ore, şi aceasta pentru o sumă de nimic, de aproximativ 600 de euro. Circulaţia rutieră pe autostrada A3, Bucureşti – Ploieşti, a fost restricţionată marţi în intervalele orare 8.00 – 12.30, respectiv 13.30 – 18.30. Potrivit unui comunicat al CNADNR, în perioadele orare menţionate, circulaţia rutieră a fost închisă pentru intervale de maximum 30 de minute, acestea alternând cu intervale de timp cuprinse între 10 şi 20 de minute pentru fluidizarea traficului.
Citeşte şi: Agentul CIA Nicolas Cage închide Autostrada A3
Inovaţii aduse de ministru vechiului ordin
Până în toamna anului trecut, ideea închirierii unei porţiuni de drum sau de autostradă de către orice persoană fizică sau juridică nu avea nici o şansă de succes. În luna iunie 2013 însă, Dan Şova, ministrul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, ce are în subordine Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, a adoptat Ordinul 290/2013 prin care s-a introdus posibilitatea închirierii chiar şi a unei întregi autostrăzi.
Ordinul 290 modifica Ordinul 568 din 2010 care nu prevedea această posibilitate. La anexa 6 a Ordinului 290/2013, numită „tarife pentru ocuparea zonei drumului”, ministrul a adăugat un aşa-zis aviz pentru „manifestări culturale, artistice şi sportive”. Spre deosebire de celelalte avize ce nu priveau închiderea autostrăzii, ci doar montarea unor reclame, cabluri de alimentare, spaţii comerciale, noul aviz privea strict închiderea traficului.
Tariful stabilit în acest aviz a fost exprimat pe baza a două componente, una ţinând de durata de rezervare a drumului (10 euro pe oră), cealaltă depinzând de lungimea sectorului rezerbat (40 de euro pe kilometru). Pentru rezervarea autostrăzii producătorii filmului vor plăti o nimica toată de 610 euro, sumă compusă din 90 de euro tariful de staţionare pentru nouă ore şi 520 de euro tariful de închidere a 13 kilometri. Ordinul 290 a apărut în Monitorul Oficial în luna august însă intrarea sa în vigoare a fost amânată pentru jumătatea lunii septembrie 2013. Planurile actorului american, scenariul filmului erau cunoscute în vara anului trecut, la momentul adoptării Ordinului 290/2013.
Ministrul Şova a refuzat să răspundă întrebării noastre de ce a simţit nevoia de a introduce posibilitatea închiderii şi închirierii unui drum naţional la momentul elaborării Ordinului 290. El ne-a solicitat să îi trimitem în scris întrebările.
Filmările la Casa Poporului, mai scumpe
Ipoteza unui ordin dat cu dedicaţie nu este tocmai fantezistă. În 2005, în urma dorinţei unei televiziuni de a realiza un documentar în interiorul Palatului Parlamentului (fosta Casă a Poporului), Secretariatul General al Camerei Deputaţilor a adoptat o dispoziţie prin care s-a prevăzut un tarif de 5.000 de euro pe ora de filmare. La momentul la care televiziunea în cauză a făcut acea solicitare nu exista nici o reglementare în acest sens.