Este posibil ca primii oamenii de culoare să fi avut pielea neagră, ca o reacţie evolutivă la riscul crescut de a avea cancer de piele, arată un studiu realizat de Mel Greaves de la Institutul de Cercetări Oncologice din Londra, studiu menţionat de Science Daily.
Asocierea pielii închise la culoare cu nivelul crescut al ultravioletelor este o ipoteză la care oricine s-a gândit măcar o dată, chiar şi oamenii de ştiinţă. Cei din urmă sunt de acord cu această presupunere, doar că au exclus cancerul de piele dintre cauzele care au dus la apariţia pielii închise la culoare.
Raritatea cancerului de piele la copii şi tineri a făcut ca legătura dintre pigmentarea pielii şi ultraviolete să fie greu de explicat. Teoretic, dacă boala apare frecvent după vârsta reproducerii, ea nu are cum să ducă la dezvoltarea unor trăsături transmise genetic prin selecţie naturală.
Mel Greaves de la Institutul de Cercetări Oncologice din Londra a descoperit că datele statistice infirmă aceste teorii. Se pare că apariţia cancerului de piele la o vârstă fragedă este mult mai frecventă decât s-a crezut.
Astfel, albinoşii care trăiesc în zone africane cu un nivel foarte ridicat al undelor ultraviolete dezvoltă cancer de piele la o vârstă mult mai timpurie, înainte de 30 de ani. Ori, primii oameni de culoare au apărut acum aproximativ 1,2 -1,8 milioane de ani în condiţii similare şi este posibil ca înnegrirea pielii să fie modul prin care evoluţia a răspuns la riscul crescut de cancer de piele.