13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialMelodia lui Marilyn Monroe, dedicată preşedintelui SUA, devine gratuită, după 80 de...

Melodia lui Marilyn Monroe, dedicată preşedintelui SUA, devine gratuită, după 80 de ani

Melodia lui Marilyn Monroe, dedicată preşedintelui Statelor Unite ale Americii, a fost declarată, marţi, bun public. Astfel, după 80 de ani în care i-a aparţinut unei companii americane, „Happy Birthday to You” poate fi folosită de oricine, gratuit, scrie publicația The Guardian.

„Întrucât Summy Co nu a cumpărat niciodată drepturile pentru versurile << Happy Birthday >>, succesorii companiei nu deţin drepturile de autor pentru versurile melodiei”, a arătat judecătorul George H. King, care a dat verdictul la un tribunal din Los Angeles.

Citeşte şi: Fantoma lui Marilyn Monroe cere dreptate de 53 de ani. Cele mai populare teorii în privinţa morţii ei. IMAGINI RARE

Până acum, Warner Chappell Music, parte din Warner Music Group, a cerut plata drepturilor de autor pentru fiecare utilizare a melodiei. Unul dintre cei nevoiţi să plătească a fost regizoarea Jennifer Nelson, căreia i s-a spus că trebuie să achite 1.500 de dolari americani, echivalentul a aproximativ 6.000 de lei, pentru a include „Happy Birthday to You” într-un documentar despre melodie. 

Warner Chappell Music a cerut drepturi de autor pentru cântec încă din anul 1988, când a cumpărat firma derivată din Summy Co, Birchtree Ltd.

La un an după achiziționarea companiei, vicepreşedintele executiv al Warner Chappell Music, a declarat, pentru New York Times, că melodia „Happy Birthday to You” s-a dovedit a fi o investiţie excelentă.

„Happy Birthday” a fost scrisă de surorile Parry şi Mildred Hill, în anul 1883, şi este considerată una dintre cele mai populare melodii din întreaga lume.

Fără verdictul dat de judecătorul George H. King, melodia nu ar fi putut fi folosită gratuit până în anul 2030, în Statele Unite, şi până în 31 decembrie 2016, în Europa.  

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă