Deputatul Sebastian Ghiţă şi alţi trei inculpaţi, trimişi în judecată în dosarul de înşelăciune în dauna statului în valoare de 20 de miliarde de lei vechi, au cerut, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), să fie judecaţi în continuare, după împlinirea termenului pentru prescrierea faptelor.
Chiar dacă instanţa îi găseşte vinovaţi, ei nu pot fi pedepsiţi din cauza prescrierii, care se calculează în funcţie de pedeapsa maximă. Potrivit noilor coduri penale, pedeapsa maximă pentru înşelăciune a fost REDUSĂ de la 20 de ani de închisoare la doar 5 ani de închisoare.
Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată deoarece este acuzat că în 2000 a înşelat statul cu peste 20 de miliarde de lei vechi în urma unor tranzacţii cu produse petroliere. El, alături de alţi inculpaţi, a fost trimis în judecată în 2006.
În urma intrării în vigoare, la data de 1 februarie 2014, a noilor coduri care au redus pedepsele pentru înşelăciune de la 20 de ani închisoare la doar 5 ani, a intervenit termenul de prescripţie şi în dosarul lui Ghiţă.
Potrivit procedurii penale, după intervenţia termenului de prescripţie, cei vinovaţi NU mai pot fi traşi la răspundere penală.
După ce, în şedinţa din 11 februarie, CAB a constatat că s-a împlinit termenul pentru prescrierea faptelor în acest dosar şi întrucât persoanele judecate nu erau în sală, instanţa a dispus ca la următorul termen de judecată, din 25 februarie, acestea să fie prezente, pentru a spune personal dacă doresc sau nu continuarea judecării, chiar şi după prescrierea faptelor.
Astfel, marţi, Sebastian Ghiţă, Gheorghe Romulus, Stela Ştefan şi Mircea Nicorici au spus, în faţa instanţei, că doresc continuarea judecăţii, în timp ce ceilalţi inculpaţi fie nu au fost prezenţi, fie au arătat că nu doresc continuarea judecăţii, ci constatarea prescrierii faptelor de care sunt acuzaţi.
Magistraţii au stabilit reluarea judecăţii în dosar în 11 martie şi au menţionat că inculpaţii care nu doresc continuarea procesului faţă de ei pot să nu se mai prezinte la instanţă.
În februarie 2006, Sebastian Aurel Ghiţă, Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru Lenghel, Iriza Ştefan, Mircea Daniel Nicorici şi Stela Ştefan au fost trimişi în judecată, pentru înşelăciune, de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti.
Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată şi fals în declaraţii. În 11 noiembrie 2011, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe cei nouă, constatând că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor pentru care au fost trimişi în judecată. Decizia a fost atacată de procurori, dosarul a fost înregistrat în 7 februarie 2012 la Curtea de Apel Bucureşti, iar judecarea a început în 6 martie 2012.
Sebastian Ghiţă a fost ales deputat, în decembrie 2012, astfel că judecătorii Curţii de Apel Bucureşti şi-au declinat competenţa, în 5 martie 2013, şi au dispus trimiterea cauzei la ICCJ, instanţa care judecă dosarele în care sunt acuzaţi parlamentari.
În 15 octombrie 2013, instanţa supremă a dispus trimiterea cauzei la Curtea de Apel Bucureşti, pentru continuarea judecării apelurilor. Dosarul este din nou în dezbaterea judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti din noiembrie 2013.