14.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPNL, arătat cu degetul în relaţia cu FMI

PNL, arătat cu degetul în relaţia cu FMI

Scrisoarea de intenţie convenită cu FMI nu ar fi fost aprobată din cauza absenţei unui ministru titular la Finanţe, portofoliu ce revine PNL, susţin surse guvernamentale. Potrivit fostului ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, informaţiile nu stau în picioare căci documentele pot fi semnate şi de înlocuitori. Este doar o încercare a lui Victor Ponta de a pasa responsabilitatea la PNL, spune el.

Scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la ultima misiune de evaluare, din ianuarie-februarie, nu a fost aprobată de Guvern în şedinţa de miercuri, din cauza lipsei unui ministru titular al Finanţelor, portofoliul PNL, potrivit unor surse guvernamentale, citate de către Mediafax. Vineri, premierul Ponta afirmase că documentul va fi aprobat de Guvern în şedinţa de miercuri, 19 februarie.

Rugat să comenteze informaţiile, Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe a precizat că totul pare o încercare a premierului Victor Ponta de a arunca vina pe PNL pentru nesemnarea memorandumului în şedinţa de Guvern. Documentele trimise FMI cuprind această scrisoare de intenţie dar şi un Memorandum mai amplu de politici economice, ce reprezintă angajamentele Guvernului.

„Problema este că nu a fost aprobat Memorandumul în Guvern, toţi miniştrii cu angajamente trebuie să îl semneze, apoi este trimis la preşedintele României să îl aprobe, dupa aceea miniştrii de Finanţe şi guvernatorul BNR semnează (scrisoarea de intenţie – n.red.). Nu se pune problema, poate să semneze şi înlocuitorul, secretarul de stat din Finanţe. Problema este că nu au clarificat dacă preşedintele semnează sau nu memorandumul. Fără aceasta scrisoarea nu poate fi trimisă la FMI. Victor Ponta vrea să dea vina pe liberali că nu există ministru de Finanţe”, apreciază Gheorghe Ialomiţianu.

Finanţele, reprezentate totuşi în şedinţa de Guvern

Înaintea şedinţei de miercuri şi în urma unei discuţii dintre liderul PNL, Crin Antonescu, şi liderul PSD, premierul Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi-a înregistrat însă oficial demisia din funcţia de ministru al Finanţelor, iar Ministerul a fost reprezentat la şedinţa Cabinetului de către un secretar de stat.

După discuţia Ponta-Antonescu, Guvernul a transmis un comunicat în care arăta că preşedintele PNL a refuzat să propună un nou ministru sau un interimar, astfel că premierul Victor Ponta va prelua postul de ministru interimar al Finanţelor.

În urmă cu aproape două săptămâni, PNL a propus o serie de schimbări în posturile de ministru, respectiv Klaus Iohannis – vicepremier şi ministru de Interne (în locul lui Radu Stroe, demisionat în luna ianuarie), Teodor Atanasiu – ministru al Economiei (în locul lui Andrei Gerea), Eugen Nicolăescu – ministru de Finanţe (în locul lui Daniel Chiţoiu), Cristian Buşoi – ministru al Sănătăţii (în locul lui Eugen Nicolăescu, propus la Ministerul Finanţelor). Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că, luni searăsau marţi, va exista fie Guvern USL, fie un Guvern USD, „lipsit de orice legitimitate” şi căruia liberalii îi vor cere „demisia imediată”.

 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

ANAF va publica în octombrie „lista rușinii” pentru datornicii din trimestrul 3

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va face publică, în cursul acestei luni, lista contribuabililor care nu și-au achitat obligațiile fiscale aferente trimestrului al...

Simona Halep confirmă prezența la Transylvania Open 2025!

Simona Halep, una dintre cele mai apreciate jucătoare de tenis din România, a anunțat oficial că va participa la Transylvania Open 2025, turneul de...

Fanii lui Dortmund, protest vehement împotriva UEFA: „Nu vă pasă de sport, doar de bani”

Înaintea meciului cu Celtic din Champions League, fanii echipei Borussia Dortmund au afișat un banner uriaș la Signal Iduna Park, exprimându-și nemulțumirea față de...
Ultima oră
Pe aceeași temă