Aşa-zisul serviciu de securitate al Transnistriei – KGB – a emis un comunicat prin care le pune în vedere oamenilor din structurile separatiste de la Tiraspol să plece imediat din teritoriul controlat de Republica Moldova. Acestora li se transmite că, în cazul în care se află în dreapta Nistrului, riscă să fie arestaţi de autorităţile de la Chişinău. Cei asupra cărora planează acest pericol sunt persoane implicate în reţinerea, pe 5 februarie 2014, a profesorului Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, şi a contabilei acestei şcoli.
Salariile profesorilor confiscate de nistreni
Miliţienii nistreni i-au anchetat în acea zi, timp de mai multe ore, pe reprezentanţii şcolii româneşti, acuzându-i de trafic cu valută. Ceea ce aveau, în fapt, dascălul şi contabila asupra lor erau banii de salariu pentru personalul didactic şi administrativ care lucrează în Liceul „Lucian Blaga”. Banii au fost confiscaţi de structurile regimului transnistrean.
Mai multe instituţii ale Republicii Molodva monitorizează cazul Ion Iovcev
Ceea ce este de semnalat acum, aşa cum prezintă situaţia presa din Chişinău, e faptul că autorităţile Republicii Moldova sunt decise să reacţioneze dur în faţa acestor fărădelegi. De câteva zile, conform comunicatelor oficiale, Chişinăul a demarat anchete penale, fiind vizate persoanele din aşa-zisul regim separatist care au ordonat şi executat reţinerea celor doi oameni de la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol. Se cunosc, în acest sens, declaraţiile pe care procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, le-a făcut încă de luni, 17 februarie, în cadrul unei emisiuni, pentru portalul publika.md, anume că vinovaţii vor fi traşi la răspundere. Procurorul general a spus că ,,în cazul respectivelor persoane cele mai eficiente măsuri pentru moment pot fi arestarea şi anunţarea în căutare, inclusiv în căutare internaţională”. Mai mult decât atât, Corneliu Gurin a precizat că vinovaţii pentru ceea ce i s-a întâmplat profesorului Iovcev nu vor mai putea ieşi în afara teritoriului controlat de regimul separatist. Cum s-ar spune, dacă cei vizaţi părăsesc „vizuina” lor, cu siguranţă vor fi arestaţi. „Asta ar însemna că acele persoane culpabile, fie reprezentanţi ai administraţiei, fie reprezentanţi ai aşa-numitor organe de drept, să nu mai poatæ ieşi de pe teritoriul respectiv, nici într-o direcţie, pentru că restul frontierelor sunt controlate oficial. Ei nu mai pot să se deplaseze la rudele din Republica Moldova”, iată mesajul tranşant al procurorului general de la Chişinău. Oficialul a continuat cu ideea că tot ceea ce i s-a întâmplat şi i se întâmplă în continuare profesorului Iovcev – anchetele regimului separatist asupra sa nu contenesc – se află, cum remarcă şi portaulul infoprut.ro, sub monitorizarea Procuraturii Generale, Centrului Naţional Anticorupţie, Ministerului Afacerilor Externe şi Serviciului de Informaţii şi Securitate. Procurorul general admite faptul că ancheta împotriva vinovaţilor nu poate fi dusă pe teritoriul transnistrean. „Pentru noi este foarte complicat să întreprindem anumite acţiuni de desfăşurare penală, pentru că trebuie să le faci la depărtare, iar uneori chiar periculos”, a conchis Corneliu Gurin. Singura şansă de a-i reţine pe cei vinovaţi poate apărea doar în situaţia în care aceştia s-ar afla la un moment dat pe teritoriul controlat de autorităţile Republicii Moldova.
Tiraspolul pare să ştie cine sunt cei vizaţi de procurorii moldoveni
Chişinăul nu a dat până acum numele celor vizaţi de ancheta penală. Ce mai aflăm, de data asta din portalul de ştiri abcnews.md, este că regimul separatist de la Tiraspol ar cunoaşte cine sunt persoanele vizate de Procuratura Generală a Republicii Moldova. „KGB-ul transnistrean menţionează că, potrivit datelor de care dispune, Chişinăul deja a intentat dosare penale mai multor colaboratori ai organelor de drept de la Tiraspol”, arată portalul care transmite această ştire. Ca urmare, comunicatul KGB-ului transnistrean, emis în data de 18 februarie 2014, adresându-se „angajaţilor organelor de drept” ale acestui pseudo-stat, le recomandă să nu mai facă niciun pas în dreapta Nistrului, pe teritoriul controlat de Republica Moldova, atrăgându-le atenţia asupra „pericolului de arestare”.
Lanţul umilinţelor
Nu trebuie însă omis totuşi că, de-a lungul anilor, zeci de dosare penale au fost deschise de autorităţile din Chişinău, cu privire la abuzurile săvârşite de reprezentanţii regimului separatist, fără ca vinovaţii să fie până acum prinşi şi deferiţi Justiţiei. De cele mai multe ori, cum remarca recent avocatul Vadim Vieru, din cadrul Asociaţiei „Promo Lex” din Chişinău, pe aceste dosare s-a aşternut praful. Despre acest subiect a discutat şi procurorul general al Republicii Moldova, în cadrul interviului pentru publika.md, recunoscând că „nu este unicul caz de acest gen care vizează investigarea unor fapte ilegale comise de reprezentanţii autorităţilor din Transnistria. Sunt zeci de asemenea cazuri care dureazæ şi ani de zile”. Prea multe s-au întâmplat însă profesorului Ion Iovcev şi şcolii sale, din noiembrie 2013 până azi – anchete, batjocură şi teroare – pentru ca şi de data asta vinovaţii să scape basma curată!