Cercetători de la Universitatea din Copenhaga au descoperit o substanţă care ar putea să rezolve problema tuberculozei rezistente la medicamente. Soluţia găsită de Jørn Bolstad Christensen şi colegii sai blochează mecanismul de apărare al bacteriilor la antibiotice, conform unui studiu citat de Science Daily.
Bacteriile responsabile pentru tuberculoza rezistentă la medicamente reuşesc să respingă antibioticele înainte de a fi distruse, acest proces fiind numit pompă de eflux. Substanţa descoperită de cercetătorii danezi se numeşte Thioridazin şi este folosită în prezent în tratarea psihozelor. Se pare ca Thioridazin blochează sistemul de apărare al bacteriilor, făcându-le din nou vulnerabile în faţa antibioticelor. Jørn Bolstad Christensen şi echipa sa au reuşit, în urma colaborării cu oameni de ştiinţă de la alte universităţi, să îmbunătăţească acest medicament, eliminând o mare parte dintre efectele secundare.
Cercetătorii speră ca procesul de aprobare al noului medicament sa fie rapid, având în vedere că există deja pe piaţă produse cu substanţe active similare. Profesorul Jørn Bolstad Christensen a declarat că ar putea dona drepturile pentru noul medicament unei organizaţii nonguvernamentale care să îi ajute pe bolnavii din ţările sărace.
Tuberculoza rezistentă la medicamente, un risc prezent şi în România
Statisticile europene aşează ţara noastră pe primul loc la numărul de bolnavi de tuberculoză în Uniunea Europeană. Şi cum internarea bolnavilor de tuberculoză nu este obligatorie, iar mulţi dintre aceştia nu îşi urmează tratamentul, pericolul înmulţirii cazurilor de tuberculoză rezistentă la antibiotice este ridicat. Astfel, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2012 au fost descoperite doar 400 de cazuri de tuberculoză rezistentă la medicamente din 1000 probabile.
Din fericire, românii bolnavi de tuberculoză au o şansă în plus de anul trecut, când două echipamente performante pentru diagnosticarea tuberculozei rezistente la antibiotice au fost aduse în laboratoare din Cluj-Napoca şi Bucureşti. Cu ajutorul acestor aparate perioada de diagnosticare a bolii a scăzut la o săptămâna, de la trei luni.
Citeşte şi: Tuberculoza rezistentă poate fi acum diagnosticată în doar 3 zile
Întreruperea tratamentului cu antibiotice, serviciile medicale necorespunzătoare şi răspândirea bolii în rândul săracilor sunt câteva dintre cauzele care duc la apariţia tuberculozei multi-drog rezistente.