Punerea sub administrare specială a companiei Astra Asigurări nu îi afectează pe cei 4,6 milioane de clienţi. Toate poliţele emise de societate rămân valabile până la expirarea lor, iar Astra va onora cererile de despăgubire.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să pună sub administrare specială cea mai mare companie de asigurări din România. Decizia este un abuz. De la intrarea în vigoare a deciziei ASF, conducerea companiei va fi preluată de un administrator special. “Este incalificabil, incredibil ca ASF să ia o măsură de acest gen. Este unicat în Europa ca cea mai mare societate de asigurări să fie atacată în acest fel. Astra este perla industriei de asigurări, nu numai din România, ci şi din estul Europei. Ceea ce s-a întâmplat azi la ASF, care a decis deschiderea procedurii de redresare financiară, este incalificabil. Astra are 4,6 milioane de clienţi. Să ieşi cu cinismul pe care l-au arătat Ruşanu şi Moldoveanu, cei doi artizani ai acestei lovituri de tip mafiot, (…) este incredibil”, afirmă preşedintele Astra, Dan Grigore Adamescu.
Clienţii nu vor avea de suferit
Decizia ASF nu va afecta însă cele 4,6 milioane de clienţi, iar acest lucru este evidenţiat inclusiv în informarea scrisă care arată că toate contractele vor rămâne valabile până la expirarea lor, iar societatea va respecta toate cererile de plată a daunelor. Pe de altă parte, explică Dan Adamescu, partenerii din zona companiilor şi a asigurătorilor vor merge mai departe cu înţelegerile, având în vedere prestigiul pe care Astra l-a acumulat până acum. „Partenerii noştri străini ne urmăresc, ne ştiu datele, ne controlează şi vine acum ASF şi… Avem datele lunare trimise către instituţie… Este o grozăvie ce au spus acest Ruşanu şi acest Modoveanu. Ruşanu habar n-are de asigurări, nu ştie nici o limbă străină. Moldoveanu are puţin habar, dar trebuie să vă uitaţi la poziţiile lui şi să nu uitaţi că vine din PRM, când a intrat în CSA”, a spus Adamescu.
ASF şi-a încălcat propria normă
Ruşanu a spus ieri că firmei de asigurări Astra i-a fost impus anul trecut un plan de măsuri, care presupunea, în principal, un aport suplimentar de capital, iar acest plan nu a fost respectat.
În replică, Adamescu s-a declarat „şocat” de decizia ASF şi spune că autoritatea de reglementare şi-a încălcat propria normă în privinţa paşilor pe care trebuia să îi urmeze în cazul în care un asigurător se confruntă cu probleme.
„Noi am propus o majorare de capital social de 140 milioane de lei, dar nu am primit nici un răspuns. Ei au aruncat o bombă, în condiţiile în care specificul pieţei impunea discreţie şi profesionalism. Eu, personal, şi conducerea Astra suntem şocaţi şi este incredibil şi, dacă verificaţi, nu s-a mai întâmplat niciodată în lume ca autoritatea de reglementare să nu îşi respecte propriile norme. Nu ştiu ce urmări va avea acest act, este şocant, este iresponsabil şi nemaiîntâlnit nicăieri în lume”, a spus Adamescu. Acesta acuză că publicarea imediată a deciziei în Monitorul Oficial arată că „totul este superorganizat, toată conducerea Astra va fi decapitată”. „Pericolul este un dezastru naţional. Vine o trupă străină – KPMG. Le vor trebui luni ca să ştie ce e aici. Contează nu lunile, zilele”, adaugă acesta.
Rezonanţă în Europa, Adamescu merge în justiţie
Potrivit omului de afaceri, care citează un material apărut într-un ziar din Austria, dacă liderul pieţei din România se clatină, şi alţi asigurători locali, respectiv subsidiarele locale ale VIG şi Uniqa, vor fi afectate. “Dacă liderul nu va plăti, restul pieţei va plati. Nici Ruşanu, nici Moldoveanu, nici ASF nu ştiu dimensiunile acestui dezastru. Nimeni nu ştie cum vor reacţiona partenerii nostri. Ei ştiu că totul este o potlogărie. Lovitura ASF este incredibilă, inacceptabilă şi noi vom merge în justiţie pentru a anula decizia ASF anunţată azi”, a spus Adamescu.Potrivit acestuia, ASF a ales să rezolve problemele comune pieţei asigurărilor într-un mod nefiresc. “Şi dacă s-au găsit probleme – sunt normale, venim după patru ani de criză, sunt probleme în sistemul bancar, sigur că sunt şi probleme şi în asigurări, dar le discutăm şi vedem ce măsuri trebuie luate. Au făcut un plan de măsuri şi noi am venit cu un plan de măsuri, principalul punct era mărirea de capital. Nu am primit nici un răspuns . După discuţiile pe care le-am avut, ei spuneau că suntem subrezervaţi, noi spunem că suntem sub rezervare, trebuiau să vină să ceară o mărire de capital. Suntem şocaţi de acest act al ASF. Este incredibil, nu s-a mai întâmplat ca nicăieri în lume regulatorul să ia o măsură fără paşii ceruţi de lege”, a spus acesta.
Încredere subminată. Totul a plecat de la tranzacţia cu Axa
Decizia ASF vine să submineze încrederea acumulată de Astra Asigurări de-a lungul timpului. Compania are contracte importante şi asigură flote navale şi aeriene, precum şi companii internaţionale. “ Noi toţi trăim din încredere, Astra are 4,6 milioane de clienţi. Dacă ieşi cu cinismul pe care l-au arătat Ruşanu şi Moldoveanu, cei doi artizani ai aceste lovituri în stil mafiot, de a spune că băncile nu sunt afectate, este ceva incredibil! Sunt afectaţi românii, sunt afectaţi cei 4,6 milioane de asiguraţi la noi”, a mai spus Adamescu. Potrivit acestuia, totul ar fi plecat de la anunţata tranzacţie dintre Astra şi asigurătorul francez Axa Asigurări. Compania românească ar fi urmat să preia afacerile din România ale celui mai mare asigurător de viaţă din Europa în condiţii avantajoase. “Nu a fost o licitaţie. Au fost chemate pentru discuţii doar trei companii adică VIG, cel mai mare asigurător din Austria, Aegon, cel mai mare asigurător din Olanda şi Astra, cel mai mare asigurător din România. Am avut câştig de cauză noi. A fost o înţelegere pentru care am fost felicitaţi inclusiv de concurenţă. Am plătit un euro pentru achiziţie şi urma să primim o infuzie de 35 de milioane de euro la capital. Aceasta ar fi însemnat dublarea parametrilor de lichiditate şi solvabilitate. ASF nici acum nu a aprobat această tranzacţie”, a explicat Adamescu.
Reacţii în presa străină
„Ceva e putred în piaţa românească a asigurărilor iar această situaţie durează de multă vreme”, scria, pe 12 februarie, cea mai importantă publicaţie financiară din Austria. Sub forma unei ipoteze, Wirtschaftsblatt scrie: „Dacă liderul Astra Asigurări se clatină atunci toată piaţa din România este în pericol, inclusiv VIG şi Uniqa care ar trebui să plătească o parte din daunele pe care concurenţa nu le va mai putea achita în cazul unui dezastru. Aceste sume nu au putut fi estimate până acum, dar Astra are 4,6 milioane de asiguraţi iar VIG deţine 27% din piaţă”, arată cotidianul financiar din Austria, potrivit căruia VIG şi Uniqa nu au dorit să comenteze. Compania VIG deţine în România trei companii de asigurare,adică Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă, în timp ce Uniqa este prezentă la noi sub brand propriu.
Ce a decis ASF?
Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la compania Astra, cea mai mare societate de asigurări de pe piaţa românească. Clienţii nu sunt însă afectaţi, toate poliţele de asigurare emise de Astra rămân valabile până la expirare. Astra Asigurări activează pe piaţa românească de peste două decenii. Compania s-a desprins în 1991 din fostul ADAS, colosul asigurărilor deţinut de statul român. Compania a deschis două sucursale în afara României, în Ungaria, la finalul anului 2010, respectiv în Slovacia în decembrie 2012 şi în Germania la finalul anului 2013.
Este incalificabil, incredibil ca ASF să ia o măsură de acest gen. Este unicat în Europa ca cea mai mare societate de asigurări să fie atacată în acest fel.“
Ceea ce s-a întâmplat azi la ASF, care a decis deschiderea procedurii de redresare financiară, este incalificabil. Astra are 4,6 milioane de clienţi. Să ieşi cu cinismul pe care l-au arătat Ruşanu şi Moldoveanu, cei doi artizani ai acestei lovituri de tip mafiot, (…) este incredibil.“
Cu AXA a fost o înţelegere pentru care am fost felicitaţi inclusiv de concurenţă. Am plătit un euro pentru achiziţie şi urma să primim o infuzie de 35 de milioane de euro la capital.“