Din ziarele de luni, aflăm povestea oltencei care a reuşit să pună bazele unui imperiu în valoare de milioane de euro în Asia, dar și că investiţiile străine, venite prin privatizare sau direct, au schimbat în bine economia românească după anul 2000 sau de ce refuză să muncească deținuții din România.
Ziarul Adevărul ne prezintă povestea oltencei care a reuşit să pună bazele unui imperiu în valoare de milioane de euro în Asia. Bijuteriile în valoare de milioane de euro, încrustate cu pietre preţioase rare, colecţiile de artă impresionistă şi articolele de modă bărbăteşti de lux, lucrate în stil italian, au transformat-o pe românca Narcisa Pheres într-o adevărată vedetă în Asia. Absolventă de filologie, olteanca construit un adevărat imperiu pe piaţa asiatică a produselor de lux. În vârstă de 40 de ani, Narcisa Pheres este orginară din orăşelul dunărean Corabia. A plecat din ţară la scurt timp după terminarea Facultăţii de Filologie, în urmă cu mai bine de 18 ani, iar acum este cunoscută pe piața de afaceri de lux din Asia, drept „Regina Diamantelor”.
Din Capital.ro aflăm că judeţul Arad beneficiază în prezent de aportul unor companii internaţionale cu activitate în diverse industrii, remarcându-se în mod special capitalul japonez şi cel german. În acelaşi timp, se menţine o tradiţie vechi de peste 100 de ani, aceea a construcţiei de material rulant pentru calea ferată. Arad a fost anul trecut judeţul cu cea mai mare creştere economică, 5,4%, în condiţiile în care România a înregistrat un nivel pe jumătate, de 2,8%. Produsul Intern Brut al judeţului a scăzut cu 0,9% în 2012, an care la nivel naţional a adus un salt uşor, de 0,7%. În 2013, Aradul a urcat cu 2,6%. Pentru anul în curs, Comisia Naţională de Prognoză estimează un avans de 3,7%, iar pentru 2016, unul de 3,7%.
Din Evenimentul Zilei aflăm că patru fraţi cu vârste între 6 şi 14 ani, trei fete şi un băiat, sunt acum în grija statului, după ce mama lor a căzut în patima alcoolului, iar ei au ajuns sclavii unui cioban, concubinul mamei. Două dintre fete întrețineau relații sexuale cu iubitul femeii.Cazul șocant a ajuns la urechile autorităților după ce uneia dintre fete i s-a făcut rău și a fost dusă de bunică la spital. Aici, fata s-a confesat medicilor, care au sesizat poliția.
Ziarul Financiar ne informează că investiţiile străine, venite prin privatizare sau direct, au schimbat în bine economia românească după anul 2000. Astfel, multinaţionalele au schimbat multe din companiile pe care le-au cumpărat în procesul de privatizare, au adus finanţare în condiţiile în care pieţele de împrumuturi erau închise pentru România, au antrenat echipe întregi de români cu noile tehnologii pentru că România rămăsese cu 20 de ani în urmă, au angajat oameni tineri în job-uri ale prezentului, au creat generaţii întregi de manageri români foarte buni, au deschis pieţele externe pentru România şi companii româneşti care au devenit furnizori externi.
Din Wall Street aflăm că Marea Britanie, Germania și SUA sunt principalele țări din care site-urile de eCommerce din România atrag trafic. Spre exemplu, Moldova, ocupantă poziției a șaptea în topul eMag, ocupă locul trei în cazul platformei de anunțuri Okazii.ro, conform companiei. Pe primele două locuri se situează Germania și Marea Britanie. „Traficul internațional din traficul total de pe Okazii.ro este de 6,67%, iar traficul cumulat al Germaniei, Mării Britanii și Moldovei din totalul traficului de pe Okazii.ro este de 2,21%, pentru luna august”, subliniază oficialii companiei.
Din Gândul.info aflăm de ce refuză să muncească deținuții din România. Deşi pot fi plătiţi cu un salariu aproape cât cel al unui angajat cu salariul minim net pe economie şi pot beneficia, uneori, şi de ieşirea din interiorul penitenciarului dar şi de beneficii precum ar fi primirea de pachete suplimentare din exterior şi primirea mai multor vizite, doar 32% dintre persoanele private de libertate din România, respectiv circa 7.400, pot fi folosite la muncă de către penitenciarele în care se află. Dintre aceştia doar o treime au fost şi remuneraţi. Circa 3.500 de deţinuţi au refuzat, în mod expres, să participe la „activităţi lucrative”.
Hotnews ne prezintă mizele întâlnirii dintre președintele Klaus Iohannis și vicepreședintele american Joe Biden. Cu câteva zile înaintea sosirii președintelui Iohannis la Washington, mai multe organizații românești din Statele Unite i-au cerut să condamne presiunile exercitate de vicepremierul Gabriel Oprea asupra televiziunii publice pentru a elimina din jurnalele de știri subiectele referitoare la acuzațiile de plagiat. Aceleași organizații i-au adresat vicepreședintelui Biden o scrisoare deschisă prin care îi solicita să îl sprijine pe șeful statului în consolidarea statului de drept în România.
Prosport ne informează că echipa de fotbal Steaua revine pe podium după victoria clară, 3-1, contra lui FC Voluntari într-un meci disputat cu doar 2000 de spectatori pe Naţional Arena. A doua victorie consecutivă cu 3-1 în faţa unei echipe din Ilfov.