-1.2 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum poate influența votul Cataloniei economia Spaniei

Cum poate influența votul Cataloniei economia Spaniei

Rezultatele alegerilor din Catalonia au stârnit numeroase controverse. Astfel, tabăra pro-independență se arată, în continuare dispusă să se rupă de Spania, în ciuda opoziției puternice venite din partea Guvernului spaniol. Deși știu că o scindare de țara-mamă este un proces complicat, calatanii speră că ca un referendum să îi ajute să își capete independența. Potrivit Băncii Centrale spaniole o eventuală independență a Cataloniei ar însemna inclusiv ieșirea din Zona Euro și UE, apreciază BBC News.

Citește și: Separatiștii catalani au obținut obţinut victoria în alegerile regionale

Astfel, după victoria separatiștilor catalani, Guvernul de la Madrid a anunțat că va contesta în instanță orice încercare unilaterală de formare a unui stat independent.

În acest context, separatiștii catalani au anunțat că vor continua să facă presiuni asupra Guvernului, având în vedere că alegerile generale din Spania vor avea loc în mai puțin de trei luni.

Partidele pro-independență susțin că Executivul spaniol a refuzat, în mod constant, să permită organizarea unui referendum, ignorând voturile neoficiale de la alegerile din luna noiembrie a anului 2014.

Sondajele de opinie arată că majoritatea catalanilor sunt pentru organizarea unui referendum sau a independenței. Alegerile regionale ar putea fi interpretate din două puncte de vedere: ori reprezentă un atuu pentru cei care dețin puterea, ori reprezintă o modalitate de slăbire a puterii deținute de Guvernul central.

Poziția Guvernului spaniol

Pablo Casado, purtătorul de cuvânt al premierului spaniol Mariano Rajoy, a arătat că separatiștii au ”eșuat”, întrucât nu și-au securizat o majoritate a voturilor.

”Aceste alegeri ar trebui să pună capăt dezbaterilor despre independență o dată pentru totdeauna”, a declarat Pablo Casado, conform AFP.

Avertismentul Băncii Centrale spaniole

Catalonia are peste 7,6 milioane de locuitori, fiind considerată „uzina ţării“, întrucât este cea mai industrializată dintre cele 17 regiuni autonome spaniole. Guvernatorul Băncii Centrale din Spania, Luis Maria Linde a arătat că, în condițiile în care regiunea Catalonia va solicita independenţa faţă de restul Spaniei, va fi obligată în mod automat să iasă din Zona Euro şi probabil din Uniunea Europeană, scrie Reuters.

„Ieşirea din Zona Euro ar fi automată, exit-ul din Uniunea europeană ar fi implicit”, a afirmat Luis Maria Linde în timpul unui eveniment la Madrid.

Mai mult, Linde a arătat că incertitudinile şi tensiunile legate de rezultatul alegerilor regionale de dominică, care ar putea duce la solicitarea în mod unilateral a independenţei, afectează băncile catalane şi spaniole. În acest context, oficialul spaniol a avertizat că acestea ar pierde accesul la facilităţile de la Banca Centrală Europeană.

Marile bănci spaniole au avertizat la rândul lor, vineri, că separarea Cataloniei ar reprezenta un risc serios pentru stabilitatea financiară a regiunii.

Coliția separatistă care a promis independenţa regunii spaniole Catalonia a obţinut victoria în alegerile regionale de duminică. Astfel, alianţa separatistă condusă de către liderul catalan Artur Mas a obţinut 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalan, după numărarea a 99% din voturi.

 

 

 

Cele mai citite

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă