30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSiria. Şeful statului major al Armatei Libere a fost demis din cauza...

Siria. Şeful statului major al Armatei Libere a fost demis din cauza neglijenţei în luptă

Şeful statului major al Armatei Siriene Libere (ASL), Selim Idriss, a fost demis duminică, a anunţat într-un comunicat oficial Consiliul Militar Superior (CMS), căruia îi este subordonată această coaliţie a rebelilor ce luptă împotriva regimului sirian, informează Mediafax.

„CSM a decis în unanimitate în reuniunea sa din 16 februarie să îl demită pe Selim Idriss din funcţia de şef al statului major şi să îl numească în locul lui pe generalul de brigadă Abdel al-Ilah al-Bashir”, a anunţat colonelul Qassem Saadeddine, înconjurat de alţi membri ai CMS, într-o înregistrare video postată pe Internet.

El a invocat „paralizia din cadrul statului major în ultimele luni”, necesitatea de a-l „restructura” şi „dificultăţile cu care se cofruntă revoluţia siriană” în faţa regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

O sursă din cadrul opoziţiei siriene a confirmat, duminică, pentru AFP, demiterea lui Selim Idriss, asigurând că principalul reproş făcut generalului, numit în decembrie 2012, este „proasta distribuire a armelor” în rândul rebelilor pe teren, în plus faţă de „erorile şi neglijenţa în luptă” şi faţă de „distanţarea sa de preocupările insurgenţilor”.

ASL a fost prima coaliţie rebelă formată după militarizarea revoltei din Siria pentru a încerca să îl îndepărteze de la putere pe Bashar al-Assad.

Abdel Ilah al-Bashir este şeful consiliului militar rebel pentru regiunea Qouneitra, în sudul Siriei. El a dezertat din armată în 2012, iar fiul lui a fost ucis în lupte la începutul anului, potrivit paginii de Facebook a ASL.

Cele mai citite

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...

Germania și Franța cer amânarea controalelor biometrice la frontierele UE, invocând riscul de haos pentru călători

Germania și Franța au notificat Comisia Europeană că noul sistem de controale biometrice la frontierele Uniunii Europene nu este pregătit pentru implementare, relatează Financial...

Pilații din Pontus Euxinus

În politica noastră cea de toate zilele – ia-o, Doamne, și du-o de aici! -, prinde rădăcini tot mai solide un obicei care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă