Organizațiile pentru combaterea discriminării le-au recomandat, marți, autorităților aplicarea legislației pentru condamnarea faptelor de discriminare și intoleranță, precum și elaborarea de campanii de conștientizare a acestor aspecte, informează Agerpres.
Recomandările au fost făcute în cadrul unei mese rotunde organizate de reprezentanții Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) și ai Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Combaterea discriminării rasiale și a intoleranței în România s-ar putea realiza, în opinia participanților la dezbateri, prin consolidarea și formarea judecătorilor, procurorilor și persoanelor responsabile de aplicarea cadrului juridic penal care vizează lupta împotriva rasismului.
„Raportul ECRI este un raport pe toleranță care solicită autorităților române să acționeze în anumite domenii — respectarea drepturilor naționale, combaterea rasismului, discriminării, intoleranței. Este un raport prezentat acum un an și jumătate, la care noi acum analizăm gradul de implementare a măsurilor. (…)
Printre recomandările formulate vizează întărirea capacității instituționale a organismelor statului, o aplicare efectivă a legii, implementarea de măsuri pentru minorități, educație și campanii de conștientizare a acestor aspecte, respectiv pregătirea actorilor cheie din societate, cum ar fi profesorii, polițiștii, procurorii, magistrații, judecătorii pe domeniul combaterii discriminării rasiale și intoleranței”, a declarat Csaba Ferenc Asztalos, președintele CNCD.
ECRI a remarcat în România, potrivit raportului, o serie de aspecte despre discriminarea romilor, relațiile interetnice, solicitanții de azil, situații sociale legate de învățământ, sănătate, locuințe pentru minorități.
„Constatările făcute au arătat că informațiile pe care ECRI le culege din societatea civilă le confruntă cu autoritățile guvernamentale. Au sesizat substanțial că ar trebui să existe o colectare a datelor din justiție, procuratură a cazurilor în care se aplică dispozițiile legale pe discriminări. Ar vrea statistici pentru că ele arată eficiența conținutului normativ al legislației statului”, a spus Raluca Beșteliu, unul dintre membrii ECRI prezenți la dezbatere.
În plus, Luminița Gheorghiu, membru al Colegiului director al CNCD, a arătat cu acest prilej că persoanele cu dizabilități sunt uitate.
„Se vorbește despre intoleranță, discriminare, dar mă doare cel mai mult că persoana cu dizabilitate este trecută mereu la ‘și alții’. După părerea mea, este categoria cea mai discriminată din România, din toate punctele de vedere. Drepturile sunt pe hârtie, dar nu se respectă, accesibilizarea nu există”, a spus Gheorghiu.
La dezbatere au participat reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanți ai unor ONG-uri, membri ai grupurilor de interes pentru ECRI.