24.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Cum l-a judecat domnitorul Brâncoveanu pe marele clucer Ştirbei, care...

REVISTA PRESEI. Cum l-a judecat domnitorul Brâncoveanu pe marele clucer Ştirbei, care furase o parte din dările strânse

Din ziarele de miercuri, aflăm cum l-a judecat domnitorul Constantin Brâncoveanu pe marele clucer Ştirbei, care furase o parte din dările strânse, despre firmele controlate de Ovidiu-Traian Semenescu, anchetat de DNA pentru că a dat mită consilierilor locali ca să se scumpească apa în București, care își au sediul în două clădiri din Capitală, dar și că medicamentele ieftinite lasă pacienţii fără tratament şi sufocă industria farma.

Din ziarul Adevărul aflăm cum l-a judecat domnitorul Constantin Brâncoveanu pe marele clucer Ştirbei, care furase o parte din dările strânse. În cronica anonimă a domniei lui Constantin Brâncoveanu, la 1695, este reconstituit un dialog al voievodului cu mare clucer Constantin Ştirbei, după ce sunt date în vileag jafurile comise de boier în Mehedinţi. În pofida venalităţii acestuia şi a faptului că era ameninţat cu spânzurătoarea, mereu i se ierta totul, Brâncoveanu „făcându-l din nou mare clucer, apoi, din 1707, chiar mare ban, adică cel dintâi boier al ţării“. În timpul unor călătorii în Oltenia, Brâncoveanu a putut afla şi de grave nereguli administrative, săvârşite chiar de ruda sa, marele clucer Constantin Ştirbei, la strângerea dărilor în Mehedinţi, pe care şi le însuşise în bună parte.

Din Evenimentul Zilei aflăm că firmele controlate de Ovidiu-Traian Semenescu, anchetat de DNA pentru că a dat mită consilierilor locali ca să se scumpească apa în București, își au sediul în două clădiri din Capitală. Printre partenerii săi se regăsesc inclusiv politicieni francezi.

Capital.ro ne informează că medicamentele ieftinite lasă pacienţii fără tratament şi sufocă industria farma. Astfel, peste1.300 de medicamente scoase din farmacii, alte 1.000 pe cale de dispariţie, circa 1.000 de concedieri, investiții de 50 milioane de euro anulate şi fabrici închise sunt consecințele deciziilor Guvernului – reducerea prețurilor medicamentelor compensate și creşterea taxei clawback.

Din Ziarul Financiar aflăm că afacerile de parter de bloc, chioşcarii, au pierdut 5% cotă de piaţă începând din 2013 în favoarea marilor reţele străine de comerţ modern care au ajuns de la 45% cotă de piaţă la finalul lui 2013 la 50% la jumătatea acestui an. În România există as­tăzi circa 80.000 de mici co­mercianţi care controlea­ză 45% din piaţa locală de bu­nuri de larg consum (FMCG), evaluată la circa 16 mld. euro. 

Wall Street ne informează că  piața muncii se mișcă în 2015, multe companii din majoritatea domeniilor de activitate își măresc echipele, iar companiile de recrutare “aleargă” după candidați, așa cum o făceau în anii buni ai economiei românești. Cu toate acestea, provocările nu lipsesc, fiind generate în special de interesul scăzut pentru muncă al potențialilor angajați, dar și de concurența posturilor din afara țării, a declarat, pentru wall-street.ro, Cristina Păsat, director general în cadrul companiei Professional. 

Din Gândul.info aflăm că în ţara în care la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută de partenerul de viaţă, iar trei din zece români cred că femeile ajung sub pumnii celui care i-ar trebui să-i fie aproape şi din vina lor, o instituţie a statului, plătită din bani publici pentru a sancţiona derapajele de acest gen din spaţiul audio-vizual ridică din umeri. Mai exact, CNA a amendat cu 50.000 de lei postul Antena 1, pentru limbaj injurios nouă ediţii ale emisiunii „Un show păcătos”, moderată de Dan Capatos, însă momentul în care manelistul Nicolae Guţă a sărit să o bată pe iubita sa în direct nu a fost sancţionat, pe motiv că „legea nu interzice bătaia la TV, după ora 23.00”. 

Hotnews ne informează că arbitrul pieței de utilități publice a emis în martie 2015 un ordin prin care firmele și persoanele fizice sunt obligate să încheie contracte pentru deratizare, dezinsecție și dezinfecție doar cu firma care face aceste servicii pe domeniul public. În Legea serviciului de salubrizare se spune că operatorii au “exclusivitatea prestării serviciului de salubrizare pe raza unităților administrativ-teritoriale, acordată fie în baza hotărârii de dare în administrare, fie în baza hotărârii de atribuire și a contractului de delegare a gestiunii”. Noile prevederi legislative înseamnă scoaterea din piață și falimentul pentru sute de firme din toată țara. 

Din Prosport aflăm că Bayern s-a distrat pe teren propriu cu Dinamo Zagreb, pe care a învins-o la scor, 5-0, Barcelona a întors miraculos meciul cu Leverkusen, graţie golurilor marcate în două minute de Sergi Roberto şi Suarez, în timp ce Arsenal, Chelsea şi Roma au pierdut cu Olympiakos, FC Porto, respectiv BATE Borisov.
 

Cele mai citite

De ce să aduci Brâncoveanu învechit la Vișina(ta)

Ilustrație: Marian Avramescu Duminica trecută, președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a mers în Oltenia, pentru a demonstra că Buzăul nu este...

Trei traficanți de droguri au fost reținuți. Ascundeau 14 kilograme de cocaină într-o curte din Mihăilești, Giurgiu

Procurorii DIICOT au reţinut trei traficanţi de droguri, dintre care unul a fost condamnat anterior pentru infracţiuni de acelaşi gen, după ce în curtea...

Folosirea energiei solare la Galați

Instalarea panourilor fotovoltaice în zona Galați este o soluție excelentă pentru a reduce costurile cu energia electrică și a sprijini sustenabilitatea mediului. Avantajele includ...
Ultima oră
Pe aceeași temă