20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportAtletismFrancisc David, martirul care a creat o religie

Francisc David, martirul care a creat o religie

Fondatorul Bisericii Unitariene a plătit cu viața persistența în credința pe care o predica.

Ofigură mai puțin cunoscută a istoriei europene este singurul ardelean care a fondat o religie. Francisc David a plătit cu viața, în anul 1579, faptul că a continuat să predice religia unitariană până la capăt. Pentru credincioșii unitarieni, Francisc David este o figură tragică, asemănătoare vechilor profeți biblici, care preferau să își piardă viață decât să își piardă credința. Marele predicator a fost condamnat la moarte de către nobilii transilvăneni, care

l-au pedepsit pe Francisc David pentru ceea ce ei considerau că ar fi o erezie. Religia fondată de Francisc David este cea unitariană, căreia i-au aparținut mari personalități, precum Benjamin Franklin. Biserica Unitariană este un cult rezultat în urma reformei protestante, care s-a desprins din Biserica Reformată Calvină, pe care unii teologi creștini, în special cei catolici și ortodocși, îl consideră o nouă religie, nu o nouă confesiune. Însă moștenirea lui Francisc David nu este doar crearea unei noi biserici, ci și proclamarea unui principiu care a revoluționat gândirea europeană. La inițiativa sa, Dieta Transilvaniei, întrunită la Turda, a proclamat principiul libertății religioase.

Până atunci, în Europa funcționa principiul ”Cujus region, ejus religio est” sau ”Cine domnește își impune religia”, adică supușii trebuiau să adopte religia domnitorului. Adevărul este că Dieta de la Turda oferea libertatea de a-și alege religia doar adepților cultelor protestante, pentru că Biserica Catolică era exclusă din acest aranjament, iar Biserica Ortodoxă era doar tolerată. Însă principiul potrivit căruia orice om își poate alege liber religia a reprezentat o adevărată revoluție în gândirea europeană.

Cine a fost Francisc David

Marele teolog protestant s-a născut în Cluj în anul 1520, într-o familie mixtă. Tatăl său era sas, iar mama sa provenea dintr-o familie maghiară. De aceea, numele său este ortografiat Franz David în germană, David Ferenc în maghiară, în timp ce românii i-au spus Francisc David. În acea epocă, Europa fusese prinsă de febra dezbaterilor religioase și a reformei protestante. Francisc David a ales să studieze teologia, la Wittenberg. Întors în Transilvania, în 1551, a devenit rector al gimnaziului catolic din Bistrița. Francisc David s-a convertit la scurtă vreme la credința lutherană. A devenit mai întâi pastor în Petriș, în 1554, iar apoi, în 1555, a devenit rector evanghelic, apoi episcop lutheran al Clujului. În anul 1564, când cei mai mulți dintre maghiarii ardeleni care îmbrățișaseră reforma protestantă au decis să adopte doctrina calvinistă, Francisc David s-a situat în fruntea acestui curent și a devenit episcop calvin.

Îndoielile sale profunde legate de Sfânta Treime și de natura Spiritului Sfânt sau a Sfântului Duh l-au dus într-o direcție radicală a reformei, iar cei care l-au urmat au părăsit Biserica Reformată Calvină și au creat Biserica Unitariană. Această credință a fost adoptată și de principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, al cărui pastor era Francisc David. În același an, 1568, Francisc David a fost principalul animator al Dietei de la Turda, cea care avea să proclame principiul libertății religioase. Gloria lui Francisc David avea să dureze până în anul 1571, când protectorul său, principele Ioan Sigismund, avea să moară, iar pe tronul Transilvaniei a urcat nepotul său, Ștefan Bathory.

Faptul că Francisc David nega natura divină a lui Isus Cristos i-a determinat pe catolici, lutherani și calvini să se coalizeze împotriva sa. Francisc David a fost arestat și aruncat în temnița cetății Deva. Ca urmare a regimului dur de detenție, el a murit în 1579. Unitarienii îl consideră drept un martir, iar dealul pe care se află situată cetatea Deva are semnificația unei adevărate Golgote pentru adepții acestei religii.  

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...
Ultima oră
Pe aceeași temă