-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialTragedie la Brăila: copil mort de foame

Tragedie la Brăila: copil mort de foame

O tragedie s-a produs în comuna brăileană Siliştea, unde un băieţel în vârstă de un an şi patru luni a murit de foame. Mihai, unul dintre cei cinci copii ai familiei Rădulescu, cântărea doar patru kilograme. Cei cinci copii erau crescuţi în condiţii mizere, într-o cămăruţă improvizată într-un grajd dezafectat, care a aparţinut fostului IAS Siliştea. Părinţii spun că sâmbătă au fost plecaţi, iar când s-au întors l-au găsit pe Mihai decedat pe marginea patului, unde stătea alături de fratele său geamăn, în încăpere fiind şi ceilalţi trei fraţi.

„Am fost în grajd de am muls vacile cu soţul, am fost la pâine şi când m-am întors îl găsise soţul meu mort. I-am dat să mănânce, cum să nu-i dau, dar ce s-a întâmplat între timp  nu pot să ştiu”, a declarat Carmen Rădulescu, mama băieţelului. Dr Gina Ilie de la Serviciul de Medicină Legală din Brăila, a precizat însă că micuţul a murit de foame, fiind neglijat de părinţi. „Copilul cântărea doar 4 kilograme, la un an şi patru luni, avea 58 de centimetri, era plin de fecale şi de paie. Moartea lui a fost provocată de insuficienţa organică, consecinţa malnutriţiei generate de lipsa de îngrijiri specifice şi necesare unui nou-născut. Avea insuficienţă pluriorganică, pe fondul malnutriţiei severe”, a precizat medicul.

Nu au alertat „Protecţia Copilului” din cauza zăpezilor

O vină le revine şi autorităţilor locale, care au tolerat situaţia. Primarul din Siliştea, Ilie Efteme, a declarat pentru Mediafax că ştia de această situaţie, că părinţii au fost ajutaţi de primărie şi că au fost făcute „anchete sociale sistematice”, dar asistentul social din cadrul primăriei care trebuia să anunţe DGASPC nu a mai ajuns la serviciu din cauza zăpezii. „Cazul a intrat în atenţia mea de când s-au născut cei doi gemeni, acum un an şi patru luni. Atunci li s-a făcut curăţenie în casă, li s-au schimbat paturile şi primeau lunar alimente din partea mea şi a oamenilor de bună credinţă. Inclusiv mâncare caldă şi îmbrăcăminte numai pentru copii. Le-am dus şase saci cu haine, acum sunt după uşă, stivă, murdare. Când am văzut că burlanele erau sparte, le-am dat burlane, le-am cumpărat albie, le-am cumpărat cuptor şi tot timpul au fost în atenţia noastră. Din 1.400 de lei pe care îi aveau lunar, îi preocupau numai ţigările şi cafeaua. Pe 18 decembrie am fost la ei cu cârnaţi, cu sărmăluţe şi primul lucru pe care l-au făcut în faţa noastră a fost să mănâce ei, nu copiii. Aveau şi o văcuţă primită şi beneficiau de lapte, dar aceşti copii erau neîngrijiţi de propria mamă. Le-am dat lemne, le-am tăiat să aibă toată iarna. Am făcut anchete sociale sistematice. Înainte de zăpezi le-am zis că le voi lua copiii dacă nu vor avea grijă de ei. Au început să plângă cu copiii în braţe, să nu îi luăm. Trebuia grăbită ancheta din luna ianuarie. Asistentul social trebuia să anunţe DGASPC, dar a fost zăpada mare, a zis că nu a mai putut ajunge la serviciu vreo patru-cinci zile şi asta a fost”, a declarat primarul.

Cazul e anchetat de Poliţie şi DGASPC Brăila

În acest caz, efectuează anchete Poliţia şi DGASPC Brăila. „Poliţiştii au făcut cercetarea la faţa locului, au constatat că pe cadavrul copilului nu sunt urme de violenţă şi a fost transportat la morgă pentru necropsie şi stabilirea cu exactitate a cauzei decesului, în acest caz fiind întocmit dosar penal pentru moarte suspectă”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Jenel Şogor. DGASPC Brăila a luat decizia ca ceilalţi patru copii să fie internaţi într-un centru de plasament. „Au fost constatate condiţiile inumane în care trăiau copiii, drept pentru care au fost preluaţi  în regim de urgenţă şi aduşi într-un centru de plasament din municipiul Brăila. Având în vedere că mama este gravidă în luna a şaptea, i-am propus să primească găzduire şi ea în centrul maternal, lucru cu care a fost de acord, însă a spus că mai întâi se va ocupa de înmormântarea copilului. Copiii vor sta în următoarele patru-cinci luni în centrul maternal, împreună cu mama lor şi cu bebeluşul care se va naşte, iar dacă vom constata că mama nu învaţă să aibă grijă de copii cât timp va sta în centru, vom propune pentru minori o măsură de protecţie definitivă”, a declarat Simona Cimpoae, director adjunct al DGASPC Brăila.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă