Cercetătorul clujean Radu Silaghi-Dumitrescu a obţinut rezultate încurajatoare la testele pe şoareci. Această nouă soluţie medicală ar putea fi folosită în primul rând de medicina de urgenţă.
Posibilitatea obţinerii unei finanţări europene pentru proiectul Cluj Innovation City ar putea impulsiona semnificativ cercetarea ştiinţifică la Cluj-Napoca, este de părere conferenţiarul universitar Radu Silaghi-Dumitrescu. Proiectul Cluj Innovation City ar urma să fie structurat în jurul industriilor creatoare, cum ar fi IT sau ştiinţele vieţii, iar cercetarea ştiinţifică în domeniul sângelui artificial este una dintre componentele importante ale proiectului. Cluj Innovation City va cuprinde, printre altele, institute interdisciplinare de cercetare, conectate cu companii, pentru a asigura transferul tehnologic al inovaţiilor din sfera cercetării ştiinţifice în cea a economiei reale. Acest proiect a fost iniţiat de clusterul Cluj IT, dar include mult mai multe componente decât cele legate strict de tehnologia informaţiei.
Preşedintele Traian Băsescu, aflat duminică la Cluj, a declarat că va promova acest proiect la nivel european şi a adăugat faptul că va încerca să obţină finanţare pentru Cluj Innovation City şi pentru celelalte componente majore ale proiectului. „Emil Boc mi-a prezentat proiectul Cluj Innovation City, care să valorifice capacitatea de cercetare pe care o are Clujul prin numărul mare de universităţi şi calitatea acestora. Am văzut componentele, care sunt impresionante, şi perfect adaptate realităţilor Clujului, una de IT, de sănătate, de energie şi una de mediu. Sunt proiecte care pot fi susţinute cu bani europeni şi componentă autohtonă iar eu i-am promis primarului, având în vedere că vineri am o întrevedere cu preşedintele CE, Barroso, că voi prezenta acest proiect şi, la fel cum am susţinut proiectul laserului de la Măgurele, voi solicita finanţare şi pentru acest proiect, care înseamnă o şansă extraordinară pentru cercetarea clujeană şi pentru studenţi”, a spus Traian Băsescu.
Declaraţiile şefului statului au fost primite cu optimism de cercetătorii clujeni. „Obţinerea unei finanţări europene pentru proiectul Cluj Innovation City ar însemna pentru colectivul de cercetare pe care îl coordonez mărirea vitezei tuturor cercetărilor desfăşurate, un acces mult mai direct, concret şi eficient la capacităţi de cercetare de un alt nivel. Ar fi foarte bine şi pentru noi şi pentru alte colective care activează în domeniul medical. Ar fi esenţial, pentru că în acest proiect ar fi adunate firmele private lângă cercetători şi, astfel, drumul către utilizatorul final ar fi mult mai scurt. Acesta ar fi principalul avantaj al proiectului. Cluj Innovation City ar însemna că lucrurile merg aşa cum trebuie, la fel de eficient ca în SUA. Cercetările legate de sângele artificial se vor derula cu o eficienţă ridicată”, a spus Radu Silaghi-Dumitrescu, citat de Mediafax.
Sângele artificial, care include o proteină extrasă din viermii de mare, a fost testat cu succes pe şoareci. Radu Silaghi-Dumitrescu a explicat, pentru „România liberă“, cum a ajuns la actuala formulă a sângelui artificial. ”A fost rezultatul unui şir de coincidenţe. Lumea încearcă să rezolve problema sângelui artificial, adică să producă sânge artificial de câteva zeci de ani. Şi s-a întâmplat să lucrez într-un colectiv din Anglia care încerca să facă acest lucru, să găsească o soluţie. Înainte de asta s-a întâmplat să lucrez într-un colectiv din Statele Unite, unde am luat contact cu nişte molecule care nu aveau nici o legătură cu sângele, dar punând cele două experienţe laolaltă a rezultat o posibilă soluţie cu totul nouă”, a spus Radu Silaghi-Dumitrescu. El a testat această soluţie după ce s-a întors la Cluj. El spune că sângele artificial va fi folosit în cazuri care necesită o intervenţie de urgenţă, însă sângele artificial va fi un lichid care transportă oxigen, într-un termen scurt, până când organismul uman se reface sau primeşte o transfuzie de sânge natural.