CNADNR va prezenta spre finanţare Ministerului Transporturilor şi apoi Comisiei Europene un proiect costisitor ce prevede achiziţia de utilaje de deszăpezire.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România are în lucru un proiect de atragere de fonduri europene cu o valoare de 25 milioane de euro destinate achiziţionării de utilaje de deszăpezire. Finanţarea achiziţiei se va face în cadrul perioadei de alocare 2014-2020.
„Vor fi cumpărate autofreze de mare capacitate şi câteva remorchere pentru transportul acestora, respectiv 5-10 unităţi. Vor fi autofreze speciale pentru autostrăzi, valoarea lor pe bucată fiind de 300.000 de euro”, afirmă oficiali din cadrul companiei, sub protecţia anonimatului. Acestea vor deservi zonele Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, în care viscolele sunt mai frecvente. „Utilajele costă destul de mult şi privaţii nu îţi permit să le cumpere, nu îşi permit să dea 200.000-300.000 de euro ca să le folosească două săptămâni pe an”, spune oficialul.
Compania are în prezent 80 de autofreze deservite de propriul personal. Problema este că acestea sunt vechi de 50 de ani, fiind de fabricaţie sovietică, mărcile Zil şi Ural, şi de putere mică. Cele mai moderne utilaje din prezent sunt dotate cu motoare de 2.000 de cai putere (suflanta 1.300 cai putere), au o viteză de lucru de 60 de kilometri la oră şi o capacitate de curăţare de până la 12.000 de tone pe oră (peste trei tone pe secundă).
Autofrezele se dovedesc a fi singurele utilaje care pot curăţa un drum pe care zăpada depăşeşte o înălţime de 1,5 metri. Vizibilitatea scăzută pe timp de viscol face imposibilă intervenţia utilajelor obişnuite de deszăpezire. După oprirea viscolului, utilajele cu lamă nu fac faţădin cauza grosimii mari a zăpezii. Camioanele dotate cu lamă nu mai pot curăţa zăpada dacă grosimea stratului depăşeşte 75 de centimetri.
O idee veche
Ideea achiziţionării utilajelor din fonduri UE nu este nouă. O propunere în acest sens era făcută în urmă cu doi ani de către fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare. „Am formulat o solicitare către comisar (Johannes Hahn, comisarul pentru dezvoltare regională – n.r.) şi către DG Regio pentru a evalua posibilitatea finanţării acestor utilaje din fonduri europene, lucru de care am avea mare nevoie, atât pentru Compania de Drumuri, cât şi pentru CFR.
Comisarul mi-a promis că în cel mai scurt timp va evalua această posibilitate, de a considera eligibile cheltuielile pentru acest tip de utilaje”, spunea Nazare în 2012. Absenţa utilajelor moderne de curăţare a autostrăzilor este de neînţeles. Potrivit specialiştilor, pentru curăţarea unei autostrăzi este necesară o autofreză la 30 de kilometri, respectiv 10-15 autofreze pe întreaga lungime a A2. Costul acestora ar fi de câteva milioane de euro, infim faţă de valoarea construcţiei propriu-zise, ce depăşeşte un miliard de euro.