11.1 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialCine mai poate salva Cazinoul?

Cine mai poate salva Cazinoul?

Cazinoul din Constanţa riscă să rămână, şi în următorii ani, pata de pe obrazul oraşului. Zona peninsulară se reabilitează, după mulţi ani de aşteptare, şi lucrările încep să prindă contur. În primăvară o bună parte din ele vor fi terminate, iar piaţa Ovidiu şi o parte din zona adiacentă vor arăta la fel de bine ca orice zonă turistică europeană (dacă se va găsi o soluţie şi pentru clădirile abandonate, adevărat pericol public). Soarta Cazinoului este însă mai complicată. Autorităţile locale caută peţitor pentru clădire. Se străduiesc să găsească un investitor care să scoată clădirea din starea jalnică în care se află. Nu ar reuşit. Nici guvernele care s-au perindat în ultimii ani, fie că este vorba de PDL sau USL, nu au reuşit mare lucru, deşi clădirea este un monument istori de clasa I, cu importanţă nu numai pentru Constanţa.

Vine salvarea din Elveţia?

S-au căutat în întreaga lume investitori capabili să reabiliteze clădirea. La un moment dat s-a şi semnat un contract cu un grup israelian, dar afacerea a căzut după ce acesta a dat faliment. Ultima posibilitate este atragerea unor oameni de afaceri din Elveţia. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, spune că a mers în Elveţia unde s-a întâlnit cu investitori străini pentru a discuta despre preluarea Cazinoului din oraş. „V-am spus că plec în Elveţia ca să mă întâlnesc cu un grup de investitori pentru Cazinou. Şi am şi fost la Lugano, unde am rămas plăcut impresionat de ceea ce am văzut. Lângă Lugano este o enclavă italiană unde trăiesc 2.700 de oameni în interiorul Elveţiei, este exact vizavi de Lugano, pe lacul Lugano, unde este cel mai mare cazinou din Europa. Când am fost eu, într-o vineri seară, să-l vizitez se jucau 26 de milioane de euro. Am discutat cu managerul, care este fostul manager al cazinoului de la Veneţia, şi Veneţia are un cazinou şi o lege specială pentru cazinou pentru perioada când nu este turistică. În Italia fiecare cazinou are câte o lege specială a lui, cu scutiri de taxe pentru a stimula activitatea turistică de acolo”, a declarat Radu Mazăre, luni, după şedinţa Consiliului Local Constanţa. El a spus că, în urma vizitei în Elveţia, a înţeles mai bine cum funcţionează această afacere şi este nevoie de mai mulţi factori pentru ca lucrurile să meargă bine. „Am discutat cu mai multă lume pentru că funcţionarea unui cazinou, acum am înţeles eu nefiind jucător, este o chestiune destul de complexă. Spre exemplu sunt firme specializate care aduc mari jucători. Discutam cu cei care aduc clienţi şi îmi spuneau că cel care joacă 50.000 pe seară e mic, mare jucător înseamnă cel care joacă jumătate de milion, un milion pe seară. Cred că această industrie ar putea să funcţioneze şi în Constanţa şi cred că ar fi benefic pentru clădirea Cazinoului şi pentru turismul şi hotelurile de aici. Povestea e destul de complexă. Sper să reuşesc să o pun la cale”, a spus Mazăre.

Varianta fondurilor europene

Primarul a spus însă că dacă nu va reuşi să-i convingă pe investitorii străini să vină la Constanţa, Cazinoul va fi reabilitat cu fonduri europene. Varianta a fost refuzată până acum de municipalitate pentru că, în acest caz, cazinoul nu va putea avea o activitate productivă.

„Este şi varianta cu fondurile europene. Sigur că dacă nu reuşim cu investitorii atunci reparăm clădirea cu fondurile europene văduvind alte proiecte. Dar dacă îl reparăm cu fonduri europene, nu va mai funcţiona niciodată ca şi cazinou că nu are voie, conform reglementărilor europene, nu are voie să facă o activitate productivă”, a explicat primarul Constanţei. În luna februarie a anului trecut, Mazăre anunţase că acest monument urmează să fie reabilitat cu fonduri europene. În martie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a anunţat că a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ zece milioane de euro. În prezent, autorităţile locale lucrează la realizarea documentaţiei pentru accesarea fondurilor europene.

 

Primarul Constanţei a anunţat, în anul 2011, că intenţionează să vândă Cazinoul după ce firma care îl concesionase pe o perioadă de 49 de ani şi care anunţase investiţii de aproximativ 15 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea monumentului a renunţat la acest proiect din cauza crizei economice. După câteva luni, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului din acea perioadă, a anunţat că doreşte să preia Cazinoul pentru a-l reabilita, iar acest lucru s-a întâmplat. În luna septembrie a anului trecut, Mazăre a spus că doreşte organizarea unei licitaţii internaţionale pentru a vinde Cazinoul, iar după două luni a anunţat că intenţionează realizarea unui parteneriat public-privat cu o firmă interesată de reabilitatea acestui monument şi de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc.

Istoria clădirii

Demersurile pentru construirea cazinoului au început în anul 1903, iar cel însărcinat cu proiectarea a fost Daniel Renard, un arhitect român de origine elveţiană, care decide ca această clădire să fie realizată în stilul Art Nouveau. Lucrările sunt finalizate în 1910, când are loc inaugurarea oficială, iar în 1911 Primăria va autoriza organizarea jocurilor de noroc, iar cazinoul va fi frecventat timp de mai mulţi ani de pasionaţii jocurilor de noroc, atât din ţară, cât şi din străinătate. În timpul celui de-al doilea război mondial, cazinoul, transformat în spital, a fost afectat de bombardamente. După instaurarea regimului comunist, cazinoul nu a mai fost folosit pentru jocurile de noroc, care erau interzise, ci a fost transformat în restaurant. Timp de câteva decenii, el a fost unul dintre localurile de lux de pe litoral, frecventat de mai marii vremii, dar şi de turiştii străini. La mijlocul anilor ’80, cazinoul a fost închis pentru o perioadă pentru a fi supus unor lucrări de restaurare, acestea fiind ultimele operaţiuni de acest gen realizate până în prezent. După revoluţia din 1989, cazinoul a continuat să funcţioneze ca restaurant, aici fiind organizate nunţi, botezuri, banchete şcolare, dar era folosit şi pentru organizarea de diverse evenimente culturale. Cazinoul Constanţa a trecut în administrarea Primăriei Constanţa în anul 2000, după un proces care durase câţiva ani, el aparţinând până atunci societăţii Litoral SA. După trecerea clădirii la municipalitate, cazinoul a găzduit o perioadă şedinţele Consiliului Local, după care a fost concesionat.

Ex foto: Interiorul arată ca după război.

 

 

 

Cele mai citite

Franța: Un avion de mici dimensiuni a căzut peste o casă

Un accident aviatic a avut loc luni în localitatea La Bretonnière-la-Claye, Franța, unde un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în zidul unei case....

Iulia Scântei, judecător CCR, opinie separată față de ceilalți judecători în cazul Șoșoacă

Curtea Constituţională nu are atribuţia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaţiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenţiale, toate acestea fiind aspecte de natură...

Primăria Capitalei a luat o amendă de 100000 lei de la Garda de Mediu

Primăria Capitalei a fost amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici stabilite...
Ultima oră
Pe aceeași temă