2.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSportCare sunt urgenţele USL pe termen scurt

Care sunt urgenţele USL pe termen scurt

Revizuirea Constituţiei, modificarea Codului Penal şi reorganizarea Serviciului de Telecomuni­caţii Speciale, astfel încât să treacă în subordinea MAI, sunt doar câteva din priorităţile USL în noua sesiune parlamentară. Nu sunt însă singurele proiecte sensibile aflate pe agenda aleşilor.

Proiectul de revizuire a Constituţiei, ajustat astfel încât să ţină cont de recomandările formulate până acum de Comisia de la Veneţia şi de observaţiile Consiliului Legislativ, ar trebui să fie gata la finalul acestei săptămâni. Totuşi, pe lista de priorităţi a USL, acesta pare să fi fost surclasat de proiectele referitoare la modificarea Codului Penal şi la reorganizarea STS.În ceea ce priveşte Codul Penal, este vorba de abrogarea articolului 276, care stabileşte că se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă „fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida“. Liderii USL au acceptat eliminarea de urgenţă a acestui articol sub argumentaţia că ar putea determina îngrădirea libertăţii de exprimare. Potrivit planului USL, Senatul ar trebui chiar astăzi să adopte abrogarea, urmând apoi ca proiectul să fie dezbătut şi votat de Camera Deputaţilor.

Citeşte şi: Parlamentarii fug de Înalta Curte

Codul de Procedură Penală va fi modificat, în schimb, prin ordonanţă de urgenţă, în condiţiile în care un proiect al acestui act normativ a fost afişat deja pe site-ul Ministerului Justiţiei. Ordonanţa ar urma să fie adoptată în şedinţa de guvern de mâine şi rămâne de văzut în ce măsură va reuşi ea să răspundă solicitărilor formulate de reprezentanţii magistraţilor, de societatea civilă şi de preşedintele Traian Băsescu.

Mai importantă decât revizuirea Constituţiei pare să fi devenit, brusc, şi reorganizarea STS, după ce USL nu a reuşit să impună în CSAT demiterea directorului Marcel Opriş. Proiectul privind trecerea STS în subordinea MAI a fost depus deja la Camera Deputaţilor, urmând să fie dezbătut şi aprobat în procedură de urgenţă.

Reprezentanţii opoziţiei dau însă asigurări că vor sesiza CCR, deoarece consideră că STS nu poate fi decât în subordinea CSAT, care organizează şi coordonează activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională.

Graţierea şi amnistia, repuse în dezbatere

Ca restanţă din sesiunea trecută se află pe agenda Camerei Deputaţilor proiectul privind amnistierea infracţiunilor pedepsite cu închisoare de până la şase ani şi graţierea pedepselor cu înschisoarea de până la şapte ani. Reamintim că proiectul a fost scos de pe ordinea de zi, în „marţea neagră“, după ce presa a arătat că este dedicat unor politicieni aflaţi după gratii (Adrian Năstase, George Becali, Cătălin Voicu, Mihail Boldea sunt doar câteva din numele care ar fi beneficiat). Împotriva proiectului s-a pronunţat, cu prilejul vizitei la Bucureşti, şi secretarul adjunct de stat american Victoria Nuland. Şi liberalii s-au declarat împotriva proiectului, ajungându-se chiar ca liderii USL să aibă un schimb de replici dure despre idei stupide şi minciuni. Premierul Ponta a anunţat ieri că nici PSD nu ar mai susţine iniţiativa.

În Parlament se întorc, spre a fi redezbătute, şi controversatele modificări aduse în „marţea neagră“ Codului Penal, modificări declarate între timp neconstituţionale.

Alte proiecte

În noua sesiune continuă şi ancheta parlamentară referitoare la achiziţia de terenuri din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi, printre persoanele care urmează să fie audiate numărându-se fostul consilier prezidenţial Adrian Rădulescu. De asemenea, ar trebui să se tranşeze într-un fel şi ancheta privind activitatea CEC Bank, în condiţiile în care comisia şi-a terminat raportul, dar nu se ştie dacă va fi sau nu şi un vot în plenul Senatului.

Tot în actuala sesiune s-ar putea vota şi conducerea TVR (CA şi preşedinte), în condiţiile în care Stelian Tănase a fost numit interimar pe 20 decembrie.

Nu în ultimul rând, USL va depune în Parlament o nouă Lege a minelor, după ce prima a căzut „accidental“ la vot.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă