Plăcile ceramice rămân în topul recomandărilor pentru pereții și pardoselile din băi și bucătării însă, în prezent, se pot lua în calcul și alte materiale, fără a face compromisuri la capitolul funcţionalitate. Oricare ar fi soluția care se adoptă, pentru a obține un finisaj care să corespundă atât criteriilor estetice, cât și celor funcționale este bine să alegeți un material de cea mai bună calitate pentru montare sau placare.
O soluţie clasică de finisare a pereţilor și pardoselii din bucătărie și baie o reprezintă plăcile ceramice, un material rezistent, uşor de întreţinut şi curăţat şi disponibil în magazine într-o multitudine de modele şi dimensiuni.
În prezent, colecţiile de gresie şi faianţă au un grad sporit de flexibilitate, prezintă grosimi de la 3 mm până la 20 mm şi imită perfect lastrele din piatră naturală, permiţând aceleaşi efecte în urma prelucrării şi instalării. Pline de culoare, acestea atrag atenţia prin decorurile artistice care se folosesc pe suprafeţe mari (chiar şi pe un perete întreg) şi care pot fi alternate cu mozaic, plăci texturate ori cu un relief fin. În bucătărie, dacă vreţi să obţineţi un look mai proaspăt, puteți să nu acoperiţi în întregime pereţii cu plăci de faianță, ci să le folosiţi doar în zonele predispuse la murdărire. Variantele poroase sunt mai greu de curăţat, aşa că ţineţi cont şi de acest aspect.
Parchetul este imitat perfect şi ca aspect, şi ca textură. Plăcile de acest tip au formate foarte lungi (20 x 120 cm, 25 x 180 cm), sunt rectificate şi pot înlocui cu succes parchetul acolo unde se doreşte aspectul lemnului, dar şi o întreţinere mult mai facilă. Cimentul aparent şi tencuiala decorativă reprezintă o noutate, faianţa de acest tip fiind produsă în dimensiuni din ce în ce mai mari (30 x 90 cm, 30 x 100 cm, 45 x 120 cm).
În afară de gresie, piatra si parchetul triplustratificat se numără printre cele mai utilizate finisaje în bucătării. Dacă prețul, calitatea sau aspectul lor nu satisfac cerințele dumneavoastră sau nu se încadrează în buget, linoleumul sau parchetul pot fi alte soluții.
Pardoselile din piatră sunt la modă de mulți ani și nu își pierd frumusețea. Din punct de vedere financiar sunt însă mai puțin accesibile, astfel încât vă puteți orienta către acoperiri din piatră artificială. Acestea pot fi realizate din beton de ciment turnat monolit, mozaic turnat, plăci de beton mozaicate și cărămidă. Deoarece au multe rosturi, crește probabilitatea pătrunderii apei prin ele, ceea ce poate duce la o umezire persistentă a suportului.
Linoleum
Deși pare o soluție depășită, linoleumul are încă mulți adepți. În Franța, nu puțini sunt cei care susțin că linoleumul reprezintă o soluție eficientă și, mai ales, igienică. Spre deosebire de gresie, a cărei suprafață prezintă mici cute și pori, murdăria și bacteriile de pe linoleum pot fi lesne îndepărtate. Există modele reușite de linoleum (în special cele tip poivre), iar unele dintre ele imită destul de bine toate celelalte soluții de finisaj (cum ar fi parchetul). Poate cel mai important aspect este cel al prețului mic, care oferă posibilitatea schimbării dese a pardoselii, atunci când intervine un dezinteres față de amenajarea respectivă. Nu trebuie uitat că întreținerea este, de asemenea, foarte ușoară, ca și montatul.
Lemn
O pardoseală din lemn emană „căldură“ și creează un decor intim iar în baie, de exemplu, acest aspect este în prim plan. O alternativă la parchetul clasic este cel laminat, ușor de montat și accesibil ca preț. Când parchetul se află permanent în contact cu umezeala, poate dezvolta dedesubt mucegai și bacterii. Pentru a evita astfel de situații, se poate alege un parchet special conceput pentru spații umede.
Parchetul pietrificat este creat special pentru baie și bucătărie. Inovația constă în compactarea compoziției pe straturi, precum și într-o garnitură ce permite etanșarea plăcilor după montaj.
Un alt tip de parchet potrivit pentru spații umede este cel stratificat deoarece este foarte bine uscat, iar dispunerea straturilor compactate nu-i permite umezelii să lucreze în timp. Stratul de uzură poate fi șlefuit și lăcuit ulterior.
Parchetul triplustratificat din bambus este rezistent la umezeală și recomandat în încăperi umede. Lemnul de bambus rezistă mai bine la condiții de umiditate crescută, datorită densității și elasticității.
Și pentru pereți există alternative privind soluțiile de finisare.
Tapet – pentru un look special
Disponibil într-o multitudine de culori şi modele, tapetul este o metodă sigură de a oferi personalitate unei încăperi. Chiar şi în baie sau bucătărie! Există pe piață și un tapet special, lavabil, rezistent la vapori şi la celelalte condiţii existente într-o bucătărie clasică, în care se găteşte, precum și în baie. Nu este recomandat să-l folosiţi în zona blatului de lucru sau a plitei, de exemplu, însă este perfect pentru a sublinia aria de servire a mesei, fie că vorbim despre un dining mic sau un blat de bar.
Sticlă – estetică şi funcţională
În zona blatului de lucru şi a suprafeţelor ce necesită o curăţare frecventă puteţi recurge la sticlă. Aceasta este foarte uşor de întreţinut şi, în plus, contribuie la aspectul general cu un look actual şi original. În cazul în care intenţionaţi să o montaţi în dreptul aragazului, alegeţi un model termoformat şi securizat, adică tratat special pentru a rezista la temperaturi ridicate. Altfel, se va sparge. Acelaşi lucru este valabil şi atunci când vine vorba de pereţii exteriori, neizolaţi. La capitolul avantaje ale sticlei, amintim întreţinerea uşoară şi faptul că o puteţi folosi peste un alt tip de finisaj, precum vopseaua sau tapetul.
MDF sau PAL
Acestea sunt variante mai rar folosite, dar spectaculoase! Astfel de finisaje pot fi utilizate deasupra corpurilor de pardoseală, dar şi în alte zone, cum este cea destinată servirii mesei. Astfel, puteţi crea corespondenţe cu finisajele de la nivelul mobilierului, alegând decoruri mai speciale, precum cel de lemn natural. Dacă MDF-ul sau PAL-ul este tratat pentru a rezista la umezeală şi temperaturi ridicate, atunci poate fi aplicat chiar şi în zona chiuvetei sau a aragazului sau în baie (plăcile verzi).
Vopsea lavabilă – o variantă clasică, dar de efect
Un perete tencuit şi vopsit în ton cu decorul este binevenit. Soluţia nu este tocmai cea ideală pentru pereţii „problemă“ – cei din zona plitei, a chiuvetei sau a blatului de mobilier pe care tăiaţi legume zemoase. În rest, aveţi libertate totală. Vă puteţi folosi de această variantă pentru a introduce culoare în decor sau, din contră, pentru a tempera cromatica plăcilor ceramice sau a mobilei. Un perete uni vă va oferi posibilitatea să apelaţi la alte mijloace de decorare a spaţiului, precum tablouri, fotografii, ceasuri de perete etc.