30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăGDPRStudiu. De ce NU sunt periculoase sticlele de plastic

Studiu. De ce NU sunt periculoase sticlele de plastic

Sticlele de plastic nu sunt atât de periculoase precum se credea iniţial, susţine un studiu realizat de organizaţia Cancer Research din Marea Britanie. Cercetarea arată că avertismente de genul “nu congelaţi apa în sticle de plastic” sau “nu încălziţi mâncarea în sticle de plastic” sunt doar consecinţa unor informaţii false răspândite la nivel mondial cu ajutorul internetului.

Cancer Research UK afirmă că nu există dovezi ştiinţifice convingătoare care să ducă la concluzia că plasticul supus unor tratamente termice ar creşte riscul apariţiei cancerului. “Panica a început în 2002, când un om de ştiinţă a lansat, la o televiziune japoneză, un avertisment privind pericolul de a îngheţa apa în sticle de plastic. Apoi, au apărut avertizări şi în legătură cu încălzirea mâncării la cuptorul cu microunde în recipiente de plastic. Aceste opinii au fost larg răspândite pe Internet”, afirmă autorii britanici.

Atenţionările se refereau la faptul că, prin încălzire sau răcire, plasticul ar elibera substanţe chimice periculoase pentru sănătate, precum dioxinele sau DEHA (Diethylhydroxylamine).

Dar, potrivit oamenilor de ştiinţă vestici, teama este exagerată. Astfel, Universitatea “John Hopkins”, considerată iniţial sursa credibilă pentru avertizările asupra acestui tip de produse, a negat că ar avea vreo legătură cu informaţiile care circulă on line. “Aceste mesaje sunt, în mod fals, atribuite instituţiei noastre şi noi nu susţinem conţinutul lor”, se menţionează într-un comunicat al universităţii.

Iar profesorul Rolf Halden, de la John Hopkins Bloomberg School of Public Health, a declarat că îngheţarea lucrează de fapt împotriva eliberării de substanţe chimice. “Mai mult, nu există dovezi care să sugereze că apa păstrată în sticle de plastic este nesigură sau că o sticlă de metal ar fi mai bună. Singura măsură de prevenţie indicată este spălarea cu apă caldă şi detergent înainte de reumplere, pentru a preveni bacteriile”, potrivit paginii Facebook specializate “Suplimente Pro sau contra”, creată de mai mulţi doctori români.

DEHA, scoasă de pe lista substanţelor periculoase

Nici măcar încălzirea mâncării în caserole de plastic nu e periculoasă, reiese din studiul Cancer Research UK. De altfel, şi Agenţia pentru Standardizare Alimentară (Food Standards Agency), un organism independent din Marea Britanie care supraveghează igiena în alimentaţie, a explicat că, într-adevăr, de fiecare dată când încălzim un aliment, cresc şansele de eliberare a unor substanţe chimice, dar nu există nici o dovadă ştiinţifică potrivit căreia acestea ar provoca cancer.

Cancer Research UK arată că o singură formă de dioxin – numit TCDD – ar provoca cancer la oameni, dar substanţa apare doar prin arderea plasticului, nu prin încălzirea lui. În fine, Agenţia pentru Protecţia a Mediului (EPA) din SUA a eliminat-o DEHA din lista cu substanţe chimice toxice încă din anii ‘90.

Totuşi, se impune mai multă atenţie în folosirea recipientelor de plastic. Astfel, este indicat să fie folosite doar acele caserole din plastic pentru care indicaţiie producătorului permit încălzirea, fie doar şi pentru faptul că celelalte s-ar putea topi peste mâncare.

Cele mai citite

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

România, tot mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: rata de respingere a cererilor de viză scade sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că România a atins un prag esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind că...

Creștere record a creditelor de consum în România: Volumul finanțărilor noi a atins 5 miliarde lei în iulie

Românii au arătat un interes crescut pentru creditele de consum în 2024, atingând un volum record de 5 miliarde de lei în iulie, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă