5 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăTechPSD a intrat în epoca Dragnea

PSD a intrat în epoca Dragnea

Din postura de unic candidat, Liviu Dragnea s-a instalat, fără emoții, în fruntea social-democraților și își poate pune în practică planurile de reorganizare a partidului. Teoretic, va deține funcția supremă în PSD timp de patru ani. Practic, însă, șederea lui pe „tronul“ din Kiseleff poate fi scurtată de judecătorii Curții Supreme.

Cum contracan­didații săi au fost împiedicați din vreme să intre în cursă, pe motiv că nu erau susținuți de suficiente filiale, ziua de ieri a decurs, evident, fără emoții pentru Liviu Dragnea, unic candidat la șefia partidului. Singurele întrebări importante ale zilei de ieri au vizat, prin urmare, numărul social-democraților prezenți la urne și organizațiile cu cele mai slabe rezultate.

Numărul votanților este important pentru Dragnea din perspectiva legitimității și a autorității de care se bucură în PSD. Una este, să spunem, să fii ales de 50% din cei aproximativ 532.000 de membri și alta este să te poți lăuda că te-au votat aproape 80% dintre colegi. Cât despre filialele cu rezultate slabe (prezență, respectiv număr de voturi „pro“ Dragnea), este de așteptat ca „reorganizarea“ PSD să înceapă tocmai de aici, având ca finalitate înlăturarea conducerilor locale care nu s-au aliniat, trup și suflet, în spatele noului șef suprem.

Un indiciu despre ce va urma scrutinului „istoric“ de ieri a oferit chiar Liviu Dragnea, care a precizat că alegerile prin care sunt chemați la vot, în premieră, toți membrii PSD vor arăta „cât de activ este acest partid, cât de bine organizat este, cât de importantă este această acțiune pentru fiecare membru de partid“.

Datele furnizate în cursul zilei de arătau că, la ora 20.00, ca prezenţa finală la urne să fie de aproximativ 80%. Estimările PSD arată că mai bine de 400.000 dintre cei aproximativ 532.000 de membri s-au prezentat la vot, fiind considerată de către social-democraţi o prezenţă "foarte bună". După centralizarea în Kiseleff, rezultatele scrutinului vor fi validate, luni, într-o ședință a Comitetului Executiv.

De la inculpat la condamnat

Alegerile interne din PSD de ieri au mai consemnat o premieră: instalarea unui lider condamnat în prima instanță în locul unuia inculpat. După retragerea lui Victor Ponta în preziua schimbării calității în dosarul „Turceni-Rovinari“ și după ce premierul a încercat să-și securizeze influența în partid lăsându-i Rovanei Plumb moștenire conducerea PSD, Dragnea a forțat organizarea unor alegeri și instalarea sa ca lider interimar. Și, după cum s-a văzut, a câștigat. Rând pe rând, aproape toți cei care se aflau de partea lui Victor Ponta s-au reorientat, astfel că fostul vicepremier se lăuda, cu aproape două săptămâni înaintea scrutinului de ieri, cu susținerea a 41 de filiale dintr-un total de 47 (41 de organizații județene plus 6 de sector).

Chiar și duminică au curs, în valuri, mesaje de susținere pentru Dragnea. Un astfel de mesaj a venit de la președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. 

„Are și experiență în teritoriu, are toate datele necesare pentru a asigura o conducere calificată“, a spus fostul președinte al PSD despre Dragnea, parcă uitând că, în urmă cu doar două săptămâni, îl compara indirect cu Nicolae Ceaușescu atunci când vorbea despre chemarea la urne a tuturor social-democraților. La rândul său, premierul Ponta a scris, ieri, pe Facebook că va fi „alături de echipa din fruntea partidului“ și a amintit că a făcut „echipă bună“ cu Dragnea.

În dosarul privind fraude la referendumul din 2012, fostul vicepremier și secretar general al PSD a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Primul termen al apelului a fost pe 28 septembrie, dar Curtea Supremă a amânat cu aproape două luni judecarea dosarului. Dacă, în final, verdictul va fi de menținere a condamnării cu suspendare, nu este exclus ca Dragnea să rămână în fruntea PSD sub argumentul că faptele pentru care a fost judecat și condamnat nu sunt fapte de corupție (teoria este deja vehiculată de mulți social-democrați).

Megasondaj de opinie și reorganizare

Social-democrații au început ieri și distribuirea celor peste 4 milioane de chestionare cu ajutorul cărora Dragnea vrea să-și construiască programul politic pe mulți ani de acum înainte. Este vorba de 11 întrebări, inclusiv „Credeți că Liviu Dragnea este persoana potrivită pentru a conduce PSD?“. 

Unele întrebări urmăresc dacă românii îi știu pe președinții filialelor locale și județene ale PSD, altele vizează în ce măsură sunt cunoscute și apreciate proiectele partidului și măsurile adoptate de Guvernele Ponta, dar și ceea ce consideră cetățenii a fi priorități pentru țară și pentru comunitățile lor. „Poate sunt colegi de-ai noştri care au senzaţia că sunt foarte bine cunoscuţi şi că sunt foarte apreciaţi, dar realitatea poate să spună altfel“, explica Dragnea, vinerea trecută, scopul megasondajului.
Potrivit informațiilor pe surse, noul președinte al PSD ar intenționa și modificarea structurii centrale de conducere (să fie 18 vicepreședinți, din care patru femei, și să fie înființate funcții de prim-vicepreședinte), în perspectiva congresului extraordinar din 18 octombrie.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă