Cei doi medici SMURD care au ajuns primii la epava avionului din Munţii Apuseni au povestit că sătenii au avut rolul cel mai important în operaţiunile de salvare a medicilor.
„Localnicii erau în bluze şi cu pantofi. Nu i-a interesat. Ei ştiau că trebuie să salveze şapte oameni. A fost impresionant. Au fost emoţii, dar dacă localnicii puteau, trebuia să putem şi noi care aveam pregătire. Cel mai greu a fost să iau decizii sub presiune”, a povestit Diana, unul dintre medicii SMURD.
„Drumul era foarte foarte greu. Nu ştiu daca a fost un moment in care am mers pe drum. Am mers impreuna cu cei de la Salvamont Bihor şi ei au carat rucsacul. Datele despre locul accidentului erau contradictorii. Dupa o ora si jumatate, ne-am intalnit cu niste localnici care ne-au spus ca niste sateni au gasit epava in alta parte. Satenii au avut rolul cel mai important”, a spus Diana, medic SMURD.
„In momentul in care Raluca a ajuns la medicul rezident, ea nu prezenta puls, avea rigiditate. Era clar pentru noi ca era in stop cardio-respirator si ca trebuie sa incepem manevrele de resuscitare. Un satean ne-a ajutat”, a mai precizat medicul SMURD.
„Am ajuns la epava avionului, lângă epava erau mulţi săteni. Am constatat ca pilotul este incarcerat si nu prezinta puls central. Eu cred că Adrian Iovan nu putea fi scos cu uneltele sătenilor din epava avionului şi era nevoie de echipamente speciale de descarcerare”, a afirmat Raluca, un alt medic SMURD care a participat la operaţiunile de salvare.
„Vreau să fie foarte clar: Primii care au ajuns la victime au fost sătenii. Ei au început manevrele de resuscitare, le-au dat hainele de pe ei, au improvizat tărgile şi au început să coboare cu ei. Deci primii salvatori au fost sătenii”, a menţionat Raluca, medicul SMURD.
În urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni, au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion, iar copilotul şi patru medici au fost răniţi.