Primarul Ioan Daniel Maricuța, din comuna Șelimbăr de lângă Sibiu, fură de 15 ani terenuri revendicate de foști proprietari.
Maricuța și-a construit o adevărată rețea de tip mafiot, în care i-a cooptat pe funcționarii primăriei, ai cadastrului, pe consilierii locali, chiar și pe foștii primari, care-i puteau divulga ingineriile funciare. A fost ajutat de notari publici, de avocați.
Rețeaua Maricuța ar fi furat în continuare dacă miercuri n-ar fi intervenit DNA. Desant impresionant de jandarmi, polițiști, procurori în 61 de locații pentru percheziții la Primăria Șelimbăr, la Oficiul de Cadastru Sibiu, la sediile mai multor notari publici, la sedii de firme, la domiciliile celor implicați din județele Sibiu, Brașov, Ilfov, Neamț. Au fost ridicate acte, laptopuri, unități centrale ale unor calculatoare, telefoane mobile.
Infracțiunile de care sunt suspectați cei implicați ar fi: constituirea unui grup infracţional organizat, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals. Șeful rețelei organizate: primarul Maricuța.
El va scăpa, însă, de infracțiunile săvârșite între 2000-2005 deoarece a intervenit prescripția, spun specialiștii. Rămân în investigare doar infracțiunile săvârșite între 2005-2015. În prima fază a anchetei este posibil să nu asistăm la arestări.
Cum acționa “feudalul” Maricuța
Maricuța e primar din 2000, an până în care nimeni din Șelimbăr nu primise titlu de proprietate, cel mult adeverințe de proprietate. Așa că terenurile comunei au devenit moșia primarului, chiar dacă unii localnici, care își cunoșteau hotarele, și-au îngrădit proprietatea. Primarul, însă nu le dădea autorizații de niciun fel.
Între 2001-2004, Maricuța se lăuda cu prietenia premierului Adrian Năstase, după cum relata și presa locală.
În cei 15 ani de când e “feudalul” Șelimbăr-ului, Maricuța și-a perfecționat metodele: de la luarea cu japca a terenurilor prin împroprietărirea unor apropiați, la ascunderea titlurilor de proprietate emise de Prefectură până ce titularii sau moștenitorii acestora le vindeau pe nimic unor persoane implicate în rețea, care rolul de investitori străini.
Edilul vâna terenurile din zone de lux, unde terenurile se puteau vinde la prețuri mari și anume în zonele unde urmau să se ridice locuințe sau blocuri și pe șoseaua de centură a Sibiului deoarece acolo urmau să se construiască depozite, hale de producție. Terenurile aparțineau șelimbărenilor, mulți stabiliți în străinătate. Aceștia erau primii „vânați”.
Apoi, primarul și oamenii săi mai identificau și persoane care aveau dreptul la reconstituirea sau la constituirea dreptului de proprietate pentru suprafeţe mari de teren și care aveau vârste înaintate, imposibilitatea de deplasare.
La cererile de constituirea proprietății li se răspundea că la nivelul Primăriei Şelimbăr nu mai există teren, că vor primi teren într-o zonă greu accesibilă, că vor fi propuşi pentru despăgubiri. Așa reușeau membrii rețelei mafiote, în frunte cu primarul Maricuţa, să îi determina pe proprietari să renunţe la terenuri pentru sume derizorii.
În multe cazuri, membrii rețelei lui Maricuța modificau şi falsificau numeroase documente de punere în posesie pentru a face modificările de amplasamente şi suprafaţe atribuite. Solicitanților de răspunsuri le trimitea acte falsificate.
Mulți foști proprietari au murit tot așteptând titlul de proprietate, deși actul fusese emis de ani buni de Prefectură. Primarul, care, potrivit legii, e și președintele comisiei de împroprietărire, NU a vrut să înmâneze titlul proprietarului de drept. Le dădea informații sau răspunsuri false la solicitări.
În loc de titlu de proprietate, primarul-șef de REȚEA le trimitea, în sir indian, emisari, de fiecare dată altul, pentru a propune prețuri pentru cumpărarea terenurilor. Primii emisari propuneau sumele cele mai mici, de câteva sute de lei pe hectar, până se ajungea la câteva mii de lei la hectar. Unii emisari se dădeau drept investitori străini. După ce obțineau terenurile, membrii rețelei MARICUȚA le vindeau și revindeau pentru a li se pierde urma.
În alte cazuri, primarul Maricuța folosea interpuși care devineau proprietarii terenuri aflate în zona comercială sau zona de centură a oraşului Sibiu, pe care apoi le valorifica la preţuri foarte mari.
Unul dintre interpuși era și Ioan IUGA, consilierul personal al primarului Maricuța, care valorifica terenurile pentru sume mari de bani. Cu o parte infimă din sumele primite le despăgubea pe persoanele care şi-au câştigat dreptul de proprietate în instanţă sau care, în procesele intentate, aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le terenurile.
Rețeaua
Primarul Maricuța nu a acționat singur: a cooptat în echipă aproape întreaga “organigramă” din primărie, de la secretar, la viceprimar, consilieri, alți funcționari, ba chiar și pe foștii primari, ca să “le închidă gura” deoarece aceștia cunoșteau statutul juridic al terenurilor înstrăinate și puteau vorbi. Pe lângă aceștia, Maricuța a implicat în rețea mai mulți notari publici și chiar și avocați.
Locurile importante ar fi fost ocupate în REȚEA de către secretara primăriei, Elena SCUMPU; șefa Cadastrului, Maria MELNICIUC, consilierul personal al primarului, Ioan IUGA. Apoi au aderat și alți funcționari și consilieri ai Consiliului Local.
Rețeaua din Primăria Șelimbăr a fost ajutată de notarii publici din Sibiu: BNP Victoria BIANU, BNP Radu Gabriel BUCŞĂ , BNP Mariana Ionela TOLCIU, BNP Tudor Flaviu TOLCIU, BNP Dorin SUCIU. Alți membri ai rețelei ar fi Sorin HAIDUC, Nicolae Pavel MUSTAȚĂ (consilier local), Constantin DEAC (consilier local şi fost viceprimar al comunei Şelimbăr),Ioan TATU (fost primar şi fost consilier în cadrul CL Şelimbăr), Lucian Radu CÂNDEA,Marius GRECU, Bogdan Marius LUPU, Emilian Petru DROC.
Investitorii erau obligați să cumpere terenuri numai de la oamenii șefului Maricuța
Comuna Șelimbăr este situată în apropiere de Sibiu. Linia de centură a capitalei de județ trece prin terenurile comunei Șelimbăr. Investitorii care doreau să realizeze construcții ( depozite, hale etc) erau obligați să cumpere terenurile numai de la oamenii primarului Maricuța, altfel NU obțineau PUZ-uri, PUG-ri, autorizații urbanistice, de construcții, alte autorizații.
Potrivit ordonanței de percheziții “ Pe raza comunei Șelimbăr s-au construit mai multe cartiere de case şi blocuri, iar din probele adunate de procurori a rezultat că nici un dezvoltator nu putea obţine autorizaţie de construire, avize decât dacă gruparea infracţională condusă de primraul MARICUŢA IOAN DANIEL obţinea foloase materiale.
În schimbul eliberării autorizaţiei, avizelor, documentelor pentru întabulare un dezvoltator (care a construit mai multe blocuri) a oferit numitului MARICUŢA IOAN DANIEL, cu titlul de mită, apartamente în valoare de aproximativ 2 milioane euro”.
Ascunderea banilor
În ordonanța procurorilor se mai precizează: ”Banii rezultați din valorificarea terenurilor de rețeaua primarului Maricuța au fost supuși unor acțiuni de reciclare prin transferuri succesive între conturile oamenilor de încredere a edilului, investite în acțiuni la fonduri de investiții. De asemenea, sume mari de bani au fost scoase în numerar, parte dintre acestea fiind depuse în conturile numitului MARICUȚA IOAN DANIEL, în conturile societăţilor controlate de acesta, cu diferite titluri (împrumut, creditare societate, depunere numerar).
Extragerile de numerar s-au întins pe parcursul mai multor ani, scopul acestor operațiuni succesive fiind acela de a pierde urma banilor proveniți din infracțiuni pentru ca aceștia să dobândească aparența unei proveniența licite” .
Exemplu de JAF
La data de 27.01.1998, o persoană îndreptăţită depune la Primăria Şelimbăr cerere de reconstituire dreptului de proprietate.
Timp de mai mulţi ani, solicitarea rămâne nesoluţionată, deşi acesta a întrebat de nenumărate ori care este stadiul de soluţionare al cererii.
De fiecare dată însă au fost amânată. La un moment dat, aproximativ în 2004, cel în cauză a fost abordat de MARICUŢA IOAN DANIEL care l-a întrebat dacă nu îi vinde lui terenul şi i-a spus să ia legătura cu numitul IUGA IOAN şi dacă este de acord cu vânzarea către el, cererea sa se va rezolva în scurt timp.
MARICUŢA IOAN DANIEL i-a propus suma de 10.000 de lei. Persoana îndreptăţită, neavând cunoştinţă despre întinderea reală a dreptului său sau cu privire la amplasamentul terenului (date care nu i-au fost furnizate niciodată de reprezentanţii Primăriei care deţineau documente în acest sens), deoarece nu a reuşit să rezolve nimic în tot acest timp, a fost de acord să vândă terenul. Astfel, la data de 28.12.2004, IUGA IOAN ( consilierul personal al primarului) s-a prezentat la domiciliul persoanei îndreptățite, însoţit de ŞODOLESCU CLAUDIA, cumnata numitului MARICUŢA IOAN DANIEL (sora soţiei lui) şi l-a dus la notarul Bianu Victoria, unde a semnat contractul de vânzare.
Anterior, o persoană s-a prezentat la domiciliul său şi i-a înmânat suma de 10.000 de lei, specificând că banii sunt de la MARICUŢA.
Proprietarul de drept semnat actele de vânzare la notar, care erau deja redactate la momentul sosirii sale. Le-a semnat fără să le citească, neavând cunoştinţă la acel moment că titlul a fost emis, ce suprafaţă i-a fost atribuită sau amplasamentul unde se află terenul. De asemenea, nu a solicitat anterior eliberare unui certificat fiscal şi nici a altui document necesar întocmirii actului autentic.
După semnarea contractului timp de 2 ani de zile, nici ŞODOLESCU CLAUDIA şi nici BIANU VICTORIA nu au efectuat nici un demers în vederea întabulării titlului de proprietate.
Abia în anul 2006, în baza schiţei vizată de OCPI terenul este întăbulat pe numele celui în cauză , deşi el vânduse terenul în 2004.
Primăria Șelimbăr, fabrică de falsuri
Ulterior, în 2006, fără ca vânzătorul să se mai prezinte la notar, se încheie un alt contract de vânzare cumpărare, având acelaşi obiect, respectiv cele 3,7800 ha teren din titlul 2309/5/2004.
Terenul este astfel întăbulat pe numele Şodosescu Claudia.
La data de 1.06.2006 terenul se dezmembrează în două parcelele, una de 28.900 mp şi alta de 8.900 mp.
Terenul de 8.900 mp trece prin cumpărare în proprietatea numitului HAIDUC SORIN, încheiat de BNP Dan Valerica În aceeaşi zi, pentru acest teren de 8.900 mp se încheie o promisiune de schimb cu DIJMĂRESCU DOINA FELICIA, precum şi o promisiune din partea acesteia că îl va vinde IUGA IOAN.
Prin contractul de schimb nr. 1923/2006 al BNP Dan Valerica terenul intră în proprietatea lui DIJMĂRESCU DOINA FELICIA pentru ca prin AN 2081/2006 să fie cumpărat de IUGA IOAN.
Citește și: Rețea frauduloasă de retrocedări la Șelimbăr, prinsă de DNA. Prejudiciul, peste 114 milioane de euro
Terenul în suprafaţă de 28.900 mp este vândut unui comparator, act încheiat la la BNP Dan Valerica. Anterior încheierii primei tranzacţii, cunoscând faptul că terenul îi va reveni, MARICUŢA IOAN DANIEL împreună cu SCUMPU ELENA şi MELNICIUC MARIA au întocmit procesul verbal de punere în posesie pentru suprafaţa de 3,78 ha.
Punerea în posesie şi eliberarea titlului s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale. Astfel persoana îndreptăţită nu a fost încunoştinţat despre punerea în posesie, contrar dispoziţiilor art. 33 alin. 4 din HG 1172/2001, nu fost prezent la punerea în posesie, nu i-a fost înmânat un exemplar din procesul verbal împreună cu schiţa terenului contrar dispoziţiilor art. 10 alin. 8 şi art. 33 alin. 5 din HG 1172/2001 (aşa cum a fost el modificat prin OUG127/2002), de asemenea procesul verbal nu este completat cu toate datele, lipsind data punerii în posesie şi semnătura proprietarului.
De asemenea, titlul nu i-a fost comunicat aşa cum prevedea OUG 127/2002. În aceeaşi perioadă, pentru a-şi putea atribui terenul într-o zonă cu valoare economică mare, MARICUŢA IOAN DANIEL, împreună cu SCUMPU ELENA şi MELNICIUC MARIA au efectuat punerea în posesie peste amplasamentele deţinute de alte persoane, pentru care acestea deţineau adeverinţe, încălcând astfel art. 2 din Legea 1/2000 care stipula faptul că reconstituirea dreptului de proprietate să se facă pe vechiul amplasament dacă acestea sunt libere.
Prin fapta săvârșită membrii grupării au intrat, prin intermediul numitei ŞODOLESCU CLAUDIA, în posesia unui teren în suprafaţă de 3,78 ha care la acest moment, având în vedere preţul de 130 Euro/mp cu care IUGA IOAN valorifică terenurile în zonă este estimat la 4.914.000 EURO.
Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a tribuțiilor ce le reveneau în calitate de membrii ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 euro.