5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum comentează presa internaţională raportul MCV despre România

Cum comentează presa internaţională raportul MCV despre România

Principalele agenţii de presă internaţionale analizează concluziile rapoartelor CE privind situaţia din România şi Bulgaria, notând că Bucureştiul trebuie să facă progrese pentru garantarea independenţei justiţiei şi în combaterea corupţiei, Sofia având sarcini suplimentare vizând criminalitatea, relatează Mediafax.

„România trebuie să facă progrese pentru garantarea independenţei justiţiei, a anunţat miercuri Comisia Europeană, în raportul privind situaţia statului de drept în acest stat membru al Uniunii Europene din anul 2007”, notează Agenţia France-Presse. „Comisia Europeană a denunţat în special recenta modificare ‘precipitată şi netransparentă’ a Codului Penal, decizii care ‘par a afecta regimul de combatere a corupţiei şi de promovare a integrităţii'”, explică AFP.

„Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut României, miercuri, să pună capăt presiunilor politice asupra judecătorilor, pe fondul preocupărilor din ce în ce mai mari privind situaţia statului de drept în unul dintre cele mai corupte state membre UE”, comentează agenţia Reuters, într-un material cu titlul „UE şi Statele Unite avertizează România în privinţa presiunilor asupra justiţiei”.

„Amendamentele rapide aduse Codului Penal din România au ridicat semne de întrebare în legătură cu angajamentul de continuare a reformelor la şapte ani după aderarea ţării la Uniunea Europeană. Sistemul judiciar din România rămâne sub monitorizarea specială a UE, un sistem de supraveghere aplicat în mod normal ţărilor care nu sunt membre dar care doresc să adere la Blocul comunitar”, subliniază Reuters.

„UE critică Bulgaria la capitolul reforme judiciare, remarcând progrese în România”, scrie Wall Street Journal. „Comisia Europeană a anunţat miercuri că România a înregistrat progrese în reformarea sistemului judiciar, remarcând îmbunătăţirea cooperării între instituţiile locale, avertizând însă că există în continuare probleme cu independenţa justiţiei în România şi în Bulgaria”, explică publicaţia americană.

„Bruxellesul rămâne preocupat în legătură cu independenţa justiţiei din România”, notează publicaţia belgiană Le Soir.

„Uniunea Europeană îndeamnă România şi Bulgaria să plaseze în detenţie infractorii”, scrie site-ul de ştiri bulgar Novinite.com. „La şapte ani de când au devenit membre ale Uniunii Europene, Bulgaria şi România încă au probleme cu plasarea în detenţie a politicienilor corupţi”, subliniază site-ul bulgar. „Spre deosebire de Croaţia, care a aderat anul trecut, şi de celelalte zece state devenite membre UE în 2004, Bulgaria şi România încă fac obiectul unui mecanism special de monitorizare al Comisiei Europene privind reformarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. În cazul Bulgariei, monitorizarea vizează şi infracţionalitatea organizată”, precizează Novinite.com.

Comisia Europeană a anunţat miercuri, în prezentarea raportului elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), că există încă îngrijorări legate de independenţa justiţiei în România, subliniind că modificările la Codul Penal au generat „îngrijorări majore” privind capacitatea de combatere a corupţiei. „Încă există îngrijorări în legătură cu independenţa justiţiei şi există foarte multe exemple în ceea ce priveşte un grad de opoziţie la măsurile anticorupţie şi de integritate”, a afirmat Mark Gray, purtătorul de cuvânt al CE. Oficialul UE a explicat că amendamentele adoptate de Camera Deputaţilor în decembrie 2013 la Codul Penal „au dus la îngrijorări majore în privinţa capacităţii de combatere a corupţiei”. Comisia Europeană recomandă României ca în codul de conduită al parlamentarilor să fie incluse dispoziţii-cheie astfel încât să fie respectată independenţa justiţiei. Mark Gray a subliniat că trebuie să fie asigurat faptul că legislaţia anticorupţie se aplică tuturor în mod echitabil.

Cele mai citite

Este oficial: Republica Moldova are ca obiectiv strategic integrarea în Uniunea Europeană

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău,...

S-a aflat cauza decesului lui Silviu Prigoană

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza...

Noi decizii adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost anunțate, joi, în urma unei ședințe ce a avut loc cu o zi...
Ultima oră
Pe aceeași temă